Jaký gril vybrat dle způsobu ohřevu?
Každý z nich má své výhody i nevýhody, své lepší a horší vlastnosti, a na vás bude volba, které vlastnosti upřednostníte, a které pro Vás budou důvodem pro výběr toho vašeho vlastního grilu.
Grily podle způsobu ohřevu
Dřevěné uhlí
Je to klasický typ grilu. Blíží se nejvíce otevřenému ohni. Dřevěné uhlí se spalováním mění na žhavé uhlíky, nad nimiž se opéká maso.
Výhody:
- nízká pořizovací cena
- typická atmosféra s vůní kouře
- nenáročnost na údržbu
- jednoduchá manipulace (jednoduchost celého zařízení)
Nevýhody:
- dlouhá příprava ohniště před grilováním
- nemožnost regulace teploty
- vyletující popílek při větrném počasí
- odkapávající tuk se spaluje, vznikají jedovaté zplodiny
- velká spotřeba paliva
Plyn
Jsou to uživatelsky velmi příjemné stroje. Zdrojem tepla jsou hořáky připojené k propanbutanové lahvi. Nevzniká popílek ani jiné zplodiny a mnohdy je také vyřešen odvod kapajícího tuku z pečeného masa tak, aby nedocházelo k jeho hoření v plameni.
Výhody:
- výborná manipulovatelnost
- možná regulace plamene a tím i teploty
- okamžitá pohotovost (gril je žhavý téměř okamžitě)
Nevýhody:
- někdy se špatně manipuluje s tímto grilem, pokud je připojen k velké lahvi
- propanbutan je hůře dostupný
- vysoká pořizovací cena
Lávové kameny
Kameny pocházející z vyhaslých sopek vlastně nejsou žádným přímým zdrojem tepla. Většinou jsou nahřívány plynem nebo elektřinou. Přesto je uvádíme zvlášť jako speciální způsob pečení. Lávové kameny leží na dně grilu, nažhavené vnějším zdrojem vyzařují teplo a opékají maso. Jsou to porézní kameny, které nasávají odkapávající tuk. Ten se tak nepřepaluje, nevzniká kouř ani zplodiny.
Lávové kameny vydrží většinou celou sezónu, při intenzivním grilování je potřeba je měnit častěji. Po skončení každého pečení se nažhaví na maximum po dobu pěti minut, tím se tzv. vypálí všechny nečistoty v nich a na nich, takže déle vydrží. Jakmile se ale začnou drolit, je potřeba je vyměnit.
Výhody:
- ekologický provoz
- zdravá příprava
- nedochází ke spalování tuků, není potřeba tuk odvádět
- vysoká výhřevnost jako u dřevěného uhlí
Nevýhody:
při frekventovaném používání se musejí kameny často měnit
RBS
Jsou to grily s tzv. Radiant Turner Systémem, kdy jsou zdroje tepla po stranách grilu. Ohřívají jednak lávové kameny na dně, jednak urychlují cirkulaci teplého vzduchu uvnitř grilu.
Výhody:
- rovnoměrná teplota v celém grilu
- nehrozí vznícení tuků a šťáv
- obsluha větší společnosti
Nevýhody:
- pořizovací náklady
- náklady na provoz
Elektřina
Většinou se nahřívají spirály, z nichž sálá teplo, nebo vroubkované teflonové desky, na nichž maso leží. Také se pomocí elektřiny mohou nahřívat lávové kameny.
Výhody:
- hygieničnost
- nenáročnost na obsluhu
- termostat a přesná regulace teploty
- možnost použití v interiéru
Nevýhody:
- závislost na zdroji elektrické energie
- vyšší pořizovací cena
- vyšší náklady na provoz
Voda a oheň
Velmi unikátní metodou je grilování ve vlhkém dýmu. Gril je opatřen ohništěm na spalování dřeva, nad ním je nádoba s vodou, nad níž je umístěn rošt. Ten je přikryt víkem. Horký vzduch stoupá kolem nádoby s vodou a ochlazuje se zhruba na dvě stě stupňů Celsia, zároveň odpařuje vodu.
Uvolněný tuk a šťáva skapávají do nádoby s vodou, nejsou tedy spalovány a nedochází ke vzniku jedovatých zplodin. Rošt s masem je přikrytý víkem a chráněn před vlivy vnějšího prostředí. Maso není potřeba obracet, dochází k rovnoměrnému opečení bez vysušení. Mezi milovníky grilování je to nejoblíbenější způsob přípravy pokrmů. Dosud málo rozšířený.
Výhody:
- snadná příprava pokrmů (u grilu nemusíme stát)
- zdravý způsob grilování
- nízké náklady na provoz (spotřeba dřeva je minimální)
Nevýhody:
tento typ grilu se těžko shání, většinou si ho musíme nechat vyrobit