Nenechejte vašeho chlupáče trápit potížemi způsobenými vadným skusem

Mazlíčci 03. června 2021 | 08:20 — Helena Malá
Neexistují jen lidská rovnátka, ale i psí. Zatímco lidé si však nechávají srovnat zuby hlavně kvůli estetice, u pejsků jde především o zdraví. Špatný skus jim totiž může způsobit vážné zdravotní komplikace.
Další 3 fotografie v galerii
Psí rovnátka mohou vašemu pejskovi pomoci od vleklých a bolestivých problémů / Depositphotos

Špatný skus patří mezi nejčastější problémy se psím chrupem. Tyto vady způsobují i hodně bolestivá zranění a od opakovaných zánětů není daleko k mnohem závažnějším zdravotním komplikacím. Rovnátka tento problém pomohou vyřešit a i když nejde o nejlevnější záležitost, cena může být ve výsledku nižší než léčba chronických zánětů či jiných vleklých potíží. Cena psích rovnátek se obvykle pohybuje od tří do 20 tisíc korun.

Vady skusu

Vadám skusu se odborně říká malokluze, což znamená špatný skus. Jak uvedla veterinářka Markéta Švarcová, dělí se na čtyři třídy.

  • První třída znamená, že jeden nebo více zubů je vychýleno mimo zubní oblouk. Tyto vady většinou nejsou dány geneticky. Znamená to vlastně, že čelist je normální, ale zuby jsou někam posunuty.
  • Druhá třída je podkus. Zjednodušeně podkus znamená, že spodní čelist je kratší než horní.
  • Třetí skupina je předkus, zjednodušeně horní čelist je kratší než horní. U některých plemen je to normální, např. u buldoka, boxera apod.
  • Čtvrtá a nejhorší skupina je ta, do níž se řadí jiné patologie, například křivý skus.

Jak psí rovnátka fungují

Psí rovnátka fungují naprosto stejně jako ta lidská. Ustavičným utahováním rovnátek vzniká kontinuální tlak na chrup psa, který se tím rovná. "Může to řešit i určité zdravotní komplikace. Genetika se však aplikací rovnátek nezmění," konstatovala Švarcová.

Někteří chovatelé věří, že pokud budou svému pejskovi tlačit na zuby například při sledování televize, chrup mu narovnají. "To je však nepodložené. Krátkodobý tlak se zuby nemůže pohnout a nikdy nemůže nahradit ustavičný kontrolovaný tlak rovnátek. Výsledkem bude spíše vystresovaný pes a majitel s otlačenými a bolavými prsty než náprava stavu chrupu psa," podotkla Švarcová. Není podle ní pravdou ani to, že se mohou pejskovi zuby zkřivit tím, že se s ním jeho páníček přetahuje o nějakou hračku. "Muselo by se jednat o  dlouhodobé kontinuální tahání o hračku v čase, což je téměř nereálné," doplnila Švarcová.

Pravidelná kontrola je základ

Rovnátka mívají pejsci podstatně kratší dobu než lidé. Obvykle se jim zuby srovnají už po pár týdnech, maximálně měsících. Čím dříve se začne problém řešit, tím lépe. Z toho důvodu je třeba psí chrup pravidelně kontrolovat. Poprvé ideálně tak mezí pátým až sedmým měsícem věku psa, kdy u štěňat dochází k takzvanému přezubování. Další kontrolu proveďte okolo jednoho roku. V této době by už měl být chrup kompletně dotvořen. U větších plemen to může být i o něco později.

"Ortodontické vady jsou často nedostatečně diagnostikovanou nebo přehlíženou patologií v dutině ústní. Přitom rozpoznání a léčba těchto stavů vede ke zdravějšímu pacientovi a spokojenému majiteli. Čím dříve je vada skusu diagnostikována, tím lépe lze sledovat její vývoj a plánovat případné ortodontické ošetření, pokud je reálné," dodal veterinář Zbyněk Lonský. O tom, jak lze ovlivnit měnící se barvu psí srsti, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu