Barva srsti se u psa může měnit. Nežádoucí žluté či rezavé odlesky můžete ovlivnit i pomocí stravy

Mazlíčci 27. května 2021 | 07:16 — Helena Malá
Barva srsti u psů nemusí být stále stejná, ale může se měnit. Nejvíce to trápí chovatele, kteří se svými čtyřnohými kamarády objíždějí nejrůznější výstavy. Ale i běžným chovatelům může změna barvy srsti vadit.
Další 4 fotografie v galerii
Každý pes má jinou barvu srsti, někdy ale začnou bílí pejsci žloutnout a černí reznout / Pixabay

Nikdo se nemusí bát, že se mu z černého psa jednoho dne vyklube sněhobílý. Problém tkví ve žlutých či narezlých odstínech. Nejvíce je změna patrná u bílých pejsků, jejichž srst má někdy tendenci žloutnout, nebo u černých, kteří se pro změnu potýkají se zreznutím srsti. Někdy se ale problémy se zbarvením srsti nevyhýbají ani jinak zbarveným psům. Proč ke změně dochází a můžete to nějak ovlivnit? Objasníme vám to na následujících řádcích.

Roli hraje i genetika

Je jasné, že svou velkou roli hraje genetika. U pejsků s průkazem původu (PP) snadno dohledáte jejich předky, u kterých můžete zjistit více informací o tom, zda měli také problémy se zbarvením srsti. U pejsků bez PP to většinou ale bohužel nikdy nezjistíte.

Sliny a slzy

Nežádoucí zbarvení srsti může ovlivnit i to, pokud se váš pejsek nadměrně olizuje, hodně sliní nebo má často mokré oči. Pak se v okolí tlamy nebo očí může vlivem neustálé vlhkosti objevit rezavá srst. Zabránit tomu můžete tak, že budete mokrá místa svému chlupáčovi často utírat a čistit.

Vliv má i slunce nebo šampon

Také sluneční záření či nevhodně zvolený šampon udělají své. Sluneční paprsky snadno ovlivní srst psa, která zesvětlá či zrezne. Pokud se tak stane, jakmile pejsek přesrstí, bude po nežádoucím zbarvení. Co se týká šamponů, vybírejte pečlivě, ne každý je pro vašeho pejska vhodný. 

Důležitá je také strava

Zamyslete se také nad jídelníčkem svého mazlíčka. Nežádoucí zbarvení srsti může způsobit například vysoký obsah betakarotenu (vitaminu A). Běžný obsah vitaminu A v krmivu je kolem 16 000 mj. Pokud tedy pejsek reaguje na vitamin A reznutím či žloutnutím srsti, jednou z možností je změnit krmivo tak, aby obsahovalo méně tohoto vitaminu. 

Rovněž pamlsky mohou ovlivňovat zbarvení srsti. Vždy je proto vhodné kontrolovat jejich složení. Měly by obsahovat co nejvíce masa a ideálně žádný vitamin A.

Problém může nastat také v souvislosti s oblíbenou BARF stravou. Zde je třeba dát pozor na mrkev, která obsahuje přírodní betakaroten. Pokud ji budete dnes a denně pejskovi do krmiva přidávat, nejspíše se rezavění srsti nevyhnete. Zkuste tedy mrkev nahradit jinou vhodnou zeleninou.

Doplňky stravy

Pokud vám na barvě srsti vašeho psa skutečně záleží, můžete se také poohlédnout po doplňcích přímo pro psy s černou a bílou srstí, které zlepší kvalitu srsti a zvýší kontrast barev bez vzniku žlutého či rezavého zbarvení. Doplňky pro psy, u kterých jsou žádány sytě pálené znaky, zase příznivě ovlivňují délku i strukturu srsti a zdravotní stav kůže. O tom, jaká psí plemena jsou náchylnější k nadváze, jsme psali zde.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Jaké jsou výhody běhu? Fakta a mýty o tomto sportu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Zavřít reklamu