Jak snadno a rychle vypeckovat třešně

Ostatní 05. července 2021 | 15:55 — Helena Malá
Začátek letních prázdnin je časem sběru třešní. Pokud je nechcete sníst jen tak, pravděpodobně se vám bude hodit, když je vypeckujete. Na tuto činnost existují speciální vypeckovávače. Pokud ale zařízení nemáte, nevadí, poradíme vám, jak třešně vypeckovat i bez něj.
Další 3 fotografie v galerii
Zařízení na odpeckování třešní může mít mnoho podob / Pixabay

Vypeckovávače třešní mohou vypadat různě. Nejjednodušší zařízení seženete už za méně než dvě stovky, sofistikovanější vyjde na pětistovku, ale seženete vypeckovávače i za více než tisíc korun. Jestliže ale takového pomocníka nemáte, nevadí. Existují způsoby, jak třešně či višně vypeckovat i bez nich. Stačí se rozhlédnout po domě, co zrovna budete mít po ruce. Možností je hned několik.

Kdy třešně trhat

Ze všeho nejdříve si připomeňte pár zásad sběru třešní. Nejlepší je vydat se na toto sladké ovoce ráno nebo navečer a ideálně tehdy, kdy není moc jasno. Proti ostrému slunci jdou totiž třešně hůře vidět. Nezapomeňte také sbírat třešně i se stopkou. Vydrží vám déle a nezačnou hned takzvaně téct. Pokud narazíte na plody, které budou jakkoliv zasažené hnilobou nebo budou nakousané od červů, nesbírejte je. Rychle podlehnou zkáze a hlavně se od nich nakazí i další třešně.

Trik na vyplavení červů

Kdo chce mít jistotu, že nepozře třešně i s červem, může vyzkoušet jeden jednoduchý trik. Třešně i se stopkami nasypejte do čistého kbelíku a zalijte vodou, do které přidejte 1 díl octa. Červi se díky této směsi vyplaví. Třešně, které zůstanou plavat na hladině, vyhoďte, protože jsou špatné. Jakmile třešně opláchnete, zbavte je stopek a nechejte na sítu odkapat. Pokud je potřebujete odpeckovat, máme pro vás několik možností, jak na to.

Nožem rozpůlit

Při odpeckování si vystačíte i s nožíkem. Jednoduše třešni po délce nařízněte a prsty pecku vyjměte. Raději si ale oblečte zástěru, ať vám třešňová šťáva neznehodnotí vaše oblečení.

Pecku uvolněte tlakem

Pecku lze z třešní uvolnit také pomocí tlaku. Buď jednotlivě zmáčkněte plod plochou stranou nože, nebo si na podložku naskládejte více třešní a zatlačte na ně třeba dřevěným krájecím prkénkem. Dejte jen pozor na stříkající šťávu, z oblečení jde hůře vyprat.

Kancelářská sponka

Jestliže najdete doma kancelářskou sponku, můžete ji rovněž využít k odpeckování třešní. Roztáhněte ji, očkem pronikněte do měkkého plodu a pecku podeberte a jednoduše vytáhněte. Kancelářskou sponku je možné nahradit zavíracím špendlíkem.

Cukrářské zdobítko

Kdo má doma zdobítko na sníh či krémy na dort, může je proměnit ve vypeckovávač. Použijte co nejtenčí nástavec, položte na stůl a na jeho špičku přiložte třešeň. Jemně plod napíchněte a pecka by měla jít ven.

Pevné brčko

Také pevnější plastové brčko lze využít. Do trychtýře vložte třešeň a brčkem plod propíchněte tak, že pecka propadne trychtýřem ven. Brčko však musí být z tvrdšího plastu, měkká brčka se vám budou ohýbat.

Čínské hůlky

Na podobném principu jako v případě brčka funguje i odpeckovávání pomocí čínských hůlek. Třešeň můžete dát opět do trychtýře, ale klidně i na hrdlo skleněné láhve. Pecky pak budou propadávat dovnitř. Pecky z třešní ale rozhodně nevyhazujte, dají se ještě dobře využít.

Zdroj info: www.chelanfresch.com, www.thespruceeats.com

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu