Plánujete malovat kraslice nebo barvit vařená vajíčka? S použitím octa a soli neprasknou a půjdou snadno vyfouknout
K Velikonocům neodmyslitelně patří barvení vajíček a malování kraslic. Pro tyto účely jsou ideální bílá vajíčka, kterých bývá nedostatek, proto není zrovna příjemné, pokud některé z nich praskne. Jak zajistit, aby k takové nehodě nedošlo?
Pokojová teplota
V první řadě je potřeba vejce nechat alespoň 20 minut při pokojové teplotě, než je dáte vařit. V opačném případě skořápka dostane teplotní šok a může snadno prasknout. Stejně tak nedávejte nikdy vejce do vroucí vody.
Sůl a ocet
Hodně záleží na tom, v jakém množství vody vejce vaříte. Měla by být kompletně ponořena ve vodě, hladina by měla být zhruba centimetr nad skořápkami. Stejně tak je potřeba zvolit dostatečně velký hrnec, aby se v něm vejce netísnila a nemohla během varu do sebe narážet. Do vody pak přidejte pět lžic octa a pět lžic soli. Obě tyto suroviny zajistí, že vejce neprasknou, ocet navíc zaručí, že žloutek neztratí svou žlutou barvu.
Natvrdo
Uvařit vejce natvrdo zvládne i naprostý začátečník. Stačí si pohlídat čas, po který by se vejce měla vařit, což bývá 7 až 10 minut. Déle ne, protože žloutek pak chytne takovou nazelenalou barvu. Chcete-li mít vejce naměkko, vařte je 3 minuty, na hniličku (s tekutým středem) 4 až 5 minut.
Vyfukování bez námahy
Klasické vyfukování vajíček se celé řadě lidí příčí, a to kvůli tomu, že musejí rty přitisknout na skořápku a pak několikrát opravdu pořádně fouknout vzduch do dírky. Pokud patříte mezi odpůrce této metody, pak máme pro vás tip, jak se tomu vyhnout. Stačí mít po ruce injekční stříkačky.
Trik s injekční stříkačkou
Do vajíčka udělejte jehlou nebo malými nůžkami jen jeden otvor a do něj pomocí injekční stříkačky foukněte vzduch, který do ní předtím nasajete. Přetlak, který se uvnitř vytvoří, způsobí, že obsah vejce vyleze ven sám. U klasického vyfukování vajec si tuto práci můžete ulehčit tím, že obsah vejce nejprve promícháte pomocí špejle a poté jej vyfouknete. Půjde to mnohem snadněji.
Zdroj: recepty.blesk.cz, wikihow.com.


