Podpořte rajčata v červenci tímto hnojivem a čeká vás rekordní úroda. Plodů budete mít na rozdávání

Zahrada 15. července 2021 | 09:30 — Zuzana Procházková
I během července můžete významně ovlivnit úrodu rajčat, a to jak těch keříkových, tak tyčkových nebo balkonových. Pokud je nadopujete správnými živinami, tak vám budou plodit jako divá. Navíc budou jako bonus lépe vonět i chutnat.
Další 3 fotografie v galerii
Dopřejte rajčatům správné živiny a budou plodit jako divá / Depositphotos

Rajčata jsou pro mnohé tou nejoblíbenější zeleninou. Často se však setkáváme s tím, že kupovaná rajčata v supermarketech jsou naprosto bez chuti, a to zejména přes zimu. Pokud si pak chceme zakoupit opravdu voňavá chutná rajčátka, cena vzroste i dvojnásobně.

Lidé se tak čím dál více uchylují k pěstování vlastních rajčat, i třeba jen těch malých v květináči. Domácím rajčatům se totiž nic nevyrovná. Abyste však sklidili bohatou úrodu, je potřeba se o rajčata náležitě starat a pravidelně jim dodávat živiny. Pro rajčata jsou stěžejní tři hlavní věci. Pravidelná zálivka, hnojení a zaštipování. Než se pustíme do hnojení, ukážeme si, co je potřeba dodržet v oblasti zalévání a zaštipování.

Pravidelná zálivka je klíčová

Co se zalévání týká, rajčata potřebují skutečně pravidelně zalévat, sporadická zálivka jim způsobí více škody než užitku. V letních měsících a horkých dnech zalévejte klidně i ráno a poté večer. Dávejte si však pozor na to, abyste zalévali ke kořenům a ne na listy. Ty by pak mohly začít hnít nebo plesnivět.

Tyčková rajčata vyštipujte a vyvazujte

V případě, že pěstujete tyčková rajčata na zahradě, tak je důležité, abyste pravidelně odstraňovali každý nový zálístek. Je nejlepší jej odštípnout ihned, jak se objeví malinký, protože větší zálístky jdou odstraňovat hůře a můžete v horším případě poškodit rostlinu. Ohledně pěstování tyčkových rajčat také nezapomeňte na to, je uvázat k nějaké opoře, aby se nezlomila ve vyšším vzrůstu.

Vyrobte si zázračné domácí hnojivo

Jak bylo zmíněno na začátku, i v červenci můžete výrazně podpořit úrodu rajčat, a to správným typem hnojiva, které si vyrobíte sami. Tajemství spočívá v kombinaci jedlé sody, kvasnic a popele. A proč popel? V něm se totiž nachází velké množství fosforu, draslíku a také vápníku. Oproti tomu zase jedlá soda posiluje obranyschopnost rostlin a nakonec droždí zase dodává prospěšné bakterie.

Hnojivo z těchto tří složek je velmi jednoduché na výrobu. Připravte si 10 litrů vody, nasypejte do ní 250 ml popela, přidejte deset lžic jedlé sody a jednu celou kostku čerstvého droždí. Vše zamíchejte a nechte chvíli odstát, aby se složky propojily.

Jakmile budete mít hnojivo připravené, nalijte ke kořeni každého rajčete půl litru tohoto roztoku. Hnojte vždy brzy ráno nebo večer, aby se živiny stihly pořádně vstřebat. Následně hnojte pravidelně jednou týdně, a to dvě sklenice připraveného roztoku ke každé rostlině rajčete. Dále čtěte: Čtyři tipy, jak se zbavit žravých slimáků na zahradě jednou provždy. A bez chemie.

Zdroj info: scientificamerican.comchalupari-zahradkari.cz.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu