Připravte si speciální výluh z kopřivy. Zbaví vaši zahradu škůdců raz dva

Zahrada 31. července 2021 | 08:14 — Zuzana Procházková
Kopřiva je běžný plevel, který na zahradě nevidíme rádi. Je však také velmi spolehlivým botanickým pesticidem. Účinkuje zejména na mšice, ale skvěle si poradí i s dalšími zahradními škůdci.
Další 3 fotografie v galerii
Kopřiva je skvělým botanickým přípravkem proti škůdcům / Depositphotos

Na zahradě není vždy potřeba používat chemická hnojiva nebo pesticidy. Přírodní přípravky nejenže fungují mnohokrát lépe, ale navíc nejsou nijak škodlivá. Právě výluh z kopřiv má již dlouholetou historii ve využívání na zahradě k různým účelům.

Využití kopřivy dvoudomé

Kopřiva dvoudomá (Urtica dioica) obsahuje velké množství cenných látek. Je to například vitamin A, B, C a E, dále minerály jako železo, vápník a draslík. Díky tomu se hojně využívá jako přírodní hnojivo, ale také k výrobě prostředku proti mšicím, roztočům nebo molicím. Navíc si skvěle poradí i s některými plísněmi.

Jak postřik z kopřiv připravit

K výrobě přírodního postřiku proti škůdcům si připravte zhruba 1 kilogram čerstvě natrhané natě. Nezapomeňte si rukavice, abyste zabránili nepříjemnému popálení. Kopřivy následně dejte do dostatečně velké plastové nádoby (kovových nádob se vyvarujte) a přidejte 10 litrů vody. Nejlepší je voda dešťová, pokud ji však nemáte k dispozici, volte vodu odstátou.

V případě, že jste použili kopřivy čerstvé, louhování neuspěcháte. Je zapotřebí počkat alespoň dva týdny, než bude výluh dostatečně silný. Nezapomeňte směs pravidelně promíchávat. A pokud se po několika dnech začne na povrchu tvořit pěna, ničeho se nebojte, je to přirozená součást procesu macerace kopřiv. Neodebírejte ji, jakmile totiž pěna samovolně zmizí, máte výluh hotový.

Výluh je však velmi silný, proto je potřeba ho nyní naředit, a to v poměru 1 : 20 (tedy na jeden díl roztoku připadne 20 dílu vody). Roztok by v čisté podobě totiž mohl rostliny popálit. Jak budete mít naředěno, můžete roztok nalít do postřikovače a použít jako přírodní přípravek proti mšicím a dalším škůdcům.

Jde to i z kopřiv sušených

Někteří zahrádkáři využívají místo čerstvé kopřivy tu sušenou. V tomto případě se držte poměru 15 gramů sušené byliny na 1 litr vody. K maceraci tentokát postačí pouze čtyři dny. Stejně tak je však potřeba pravidelně směs míchat. Jakmile budete mít hotovo, směs přefiltrujte a přidejte 4 litry čisté vody. Promíchejte a následně můžete nalít do postřikovače. Dále čtěte: Přidejte k okurkám zálivku z této běžné potraviny a plodit vám budou až do podzimu.

Zdroj  info: zahradkarskaporadna.cz, dumazahrada.cz, bydlimekvalitne.cz.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Umělá inteligence bere útokem automobilový průmysl a zákazníci se radují

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Průvodce půjčováním nářadí: vaše cesta k efektivním...

Zavřít reklamu