Osvědčené postupy, jak ze zahrady odstranit nechtěný pařez

Zahrada 03. srpna 2021 | 08:43 — Anna Novotná
Čas od času je nutné pokácet nějaký strom. Někdy i více najednou. Pokud je neplánujete využít třeba jako dekorace, máte několik možností, jak se jich zbavit. Záleží na místě, kde se pařezy nacházejí, a také na tom, jak rychle se jich chcete zbavit.
Další 2 fotografie v galerii
Jestli se chcete pařezu zbavit ekologicky, ideální volbou jsou houby / Shutterstock

Pokud se s odstraněním pařezu setkáte poprvé, asi vás první napadne, že je to fyzicky i časově náročné. Ovšem existují způsoby, jak to udělat i s minimem námahy.

Nechejte to na přírodě

Pokud vám pařez v zahradě příliš nepřekáží, například při sekání trávy, můžete jeho odstranění nechat na přírodě. Bude to trvat sice delší dobu, ale pomoci tomuto procesu přesto můžete. Existují dřevokazné houby, které lze na pařez nasadit. Ty se postarají o jeho rychlejší rozklad. A pokud to budou jedlé houby, můžete z toho mít ještě užitek. Takto lze do akce zapojit například penízovku sametonohou, jidášovo ucho, asijskou houbu shiitake nebo hlívu ústřičnou. Pařezy se doporučuje naočkovat uprostřed jara, tedy v dubnu či květnu.

Když to chcete hned

Jestliže byste chtěli pařez odstranit okamžitě, musíte na to jít hrubou silou. V takovém případě je lepší, když je pařez o něco vyšší, abyste jej mohli dobře omotat. Potřebovat budete silné lano, nejlépe kovové, nebo řetěz. No a samozřejmě stroj, a to buď traktor nebo takzvaný hupcuk. Je to řetězový zvedák s pákou, kdy se jeden konec zachytí na pařez a druhý za zdravý silnější strom. Na něm se zařízení umístí co nejníže, čímž se díky prakticky nulové páce eliminuje možnost, že byste vytrhli strom. Proces lze urychlit tak, že okopete okolí pařezu a průběžně odsekáváte odhalené kořeny.

S ohněm velmi opatrně

Další z možností odstranění pařezu je jeho vypálení. To se provádí tak, že se do pařezu navrtají díry, do kterých se nalije petrolej nebo topný olej. Nepoužívejte benzin, který se odpařuje. Poté se musí počkat až několik týdnů, než dřevo hořlavou látku nasaje. Bezprostředně před zapálením se do děr nalije ještě trochu stejného oleje. Pařez bude doutnat několik dní. Kolem něj musí být zrytá půda, aby nevzplála okolní tráva. Na pozoru se musíte mít v případě, že máte rašelinovou půdu, kde mohou kořeny prodoutnat i několik desítek metrů daleko. Z tohoto důvodu je tento způsob poměrně riskantní, protože v případě vzniklého požáru byste byli trestně odpovědní.

Pomoc z kuchyně i obchodu

Během na delší trať je chemická likvidace pařezu. Do horní plochy pařezu se motorovou pilou nařízne do kříže několik asi pěticentimetrových zářezů. Do nich se nasype kuchyňská sůl nebo ledek a zakryje se fólií, aby se látka deštěm nevyplavila. Jednou za rok se posyp obnoví. Existují také speciální průmyslově vyráběné herbicidní odstraňovače pařezů. V žádném případě nepoužívejte chemikálie typu dichroman, který je vysoce toxický a navíc karcinogenní. Čtěte také: Kdo miluje domácí uzené, může si na zahradu pořídit udírnu. Aby ale dobře fungovala, je třeba vědět, kam ji dát.

Specializovaná firma

Samozřejmě si na odstranění pařezu můžete pozvat specializovanou firmu. Ty používají nejčastěji frézu, která dokáže jít do hloubky až 40 centimetrů. V tomto případě však není možné na stejném místě vysadit nový strom, jelikož v zemi zůstanou kořeny starého stromu. Firma může pařez odstranit i s kořeny pomocí těžké techniky. Po takovém zásahu zůstane zničených několik metrů čtverečních zahrady, které bude potřeba obnovit. 

Zdroj: LawnStarter.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu