Potemník, červotoč, štěnice a další vetřelci. Jak je poznat a bojovat s nimi nejen v kuchyni

Dům 02. srpna 2021 | 09:46 — Anna Novotná
Hmyz v domácnosti se čas od času objeví. Pavoučka pro štěstí asi necháme být, ale s pár druhy budeme mít rozhodně problém. Kazí potraviny, způsobují alergie nebo ničí oblečení. S nezvanými hosty je třeba bojovat. Nejlépe důkladnou prevencí.
Další 3 fotografie v galerii
Nikdo je doma nechce, bohužel občas jejich návštěvu absolvuje asi každý / Internet

Pojďme je poznat a zjistit, jak si je držet hezky od těla. 

K potravě se prokousají

Častým hostem našich domácností je červotoč spížní. V potravinářských provozech s ním mají velké zkušenosti, protože tento nenápadný brouček nepohrdne prakticky žádnou potravinou, ke které se dostane. Kromě obligátních ingrediencí, jako je mouka či těstoviny, nepohrdne ani sladkostmi, kořením a dokonce se rád pouští do zvířecích granulí. Z bílých larev se klubají maximálně půlcentimetroví brouci žlutohnědé barvy, jejichž výhodou je to, že dokáží létat.

Problémem je, že se dokáží prokousat běžnými obaly. Papírové krabice nebo sáčky pro ně nejsou žádným problémem. Ovšem dokáží se prokousat i plastovými dózami. O jejich přítomnosti svědčí malé okrouhlé dírky a výletové otvory. Pokud je zaznamenáte, danou potravinu bez milosti zlikvidujte a zkontrolujte i ostatní. Poté skříň či spíž důkladně vydezinfikujte. Vhodnou prevencí, a to nejen proti těmto broukům, je skladování potravin ve skleněných, dobře uzavíratelných nádobách.  

Broučci jako kmín

Brouček podobný zrnkům oblíbeného koření je potemník skladištní. Nejčastěji se doma objeví, když si jej přinesete z obchodu v mouce nebo cukru. I v tomto případě musí takto napadené potraviny do koše, jelikož jsou kontaminované výkaly tohoto hmyzu. Pokud si toho nevšimnete včas, brouci se pravděpodobně rozšíří i na další potraviny. Vhodný způsob skladování je, když potraviny ihned po přinesení z obchodu přesypete do průhledných uzavíratelných dóz.

Cestičky za sladkým

Příliš škody vám mravenci. Ti se k vám dostanou přes balkon či otevřené okno. Zvláště v létě si najdou cestu za svým oblíbeným sladkým. Může to být třeba jen špatně utřená skvrna od sirupu nebo sladký nápoj postavený na lince. Naštěstí existuje několik prověřených způsobů jejich eliminace. Zde si přečtěte, jak se spolehlivě přírodními cestami zbavit mravenců.

Dalším běžným hmyzem v domácnosti je mol. Podle druhového jména je jasné, na co se zaměřují. Mol šatní dokáže napáchat nemalé škody na oblečení, mol potravinový zase ve spíži. Boj s molem potravinovým je stejný jako ve výše uvedených případech. Šatních molů se pak zbavíte speciálními visacími lapači a samozřejmě také vypráním oblečení a dezinfekcí skříně.

Troufnou si i na lidi

Velmi nepříjemné je, když se vám na nábytku či podlaze objeví černé tečky. Pozorovat také můžete přímo na své kůži červené pupínky s tmavší tečkou uprostřed. Svědí podobně jako štípnutí od komára. Jednat se může o štěnice, hnědý hmyz se třemi páry nohou a tykadly. Dostat se k vám mohou například v kufru po návratu z dovolené, v tašce při cestě hromadnou dopravou nebo klidně od sousedů. Ať už se to stane jakkoliv, jedinou možností jejich spolehlivé likvidace je zavolání specializované firmy.

Zdroj info: Pest World.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu