Vysaďte jahodníky nyní v srpnu. Napřesrok jich budete mít na rozdávání

Zahrada 08. srpna 2021 | 10:43 — Zuzana Procházková
Kdo by si nechtěl pochutnat na sladkých domácích jahodách. A co takto jich mít rovnou na rozdávání. Srpen je nejvhodnější dobou k výsevu jahodníků. Je však potřeba dodržet určité postupy a vyvarovat se nejčastějších chyb. Ukážeme si, jak na to.
Další 3 fotografie v galerii
Výsadba nových jahod v srpnu má mnohé výhody / Depositphotos

Jahody jsou jistě jedním z nejoblíbenějších druhů ovoce. Na začátek jahodové sezony jsou všichni natěšení, bohužel však netrvá dlouho a je po jahodách. Není však potřeba zoufat. Výhodou jahodníku je to, že jej lze pěstovat doma téměř po celý rok. Záleží na druhu. Nejvhodnější dobou je však srpen.

Právě v srpnu je potřeba na zahradě zkontrolovat, v jakém stavu jsou vaše jahodníky. Běžně totiž v tomto měsíci přestanou zcela plodit. Proto nastává čas na jejich takzvanou posklizňovou péči a nasetí jahodníků nových. Jestliže máte záhon s jahodami zarostlý, tedy má jahodník spousty mladých výhonků, máte skvělou příležitost jahody množit.

O srpnové výsadbě jahod

Mezi základní druhy výsadby jahod se řadí ta jarní, letní a podzimní. Srpen je pak v průsečíku výsadby letní a podzimní. Srpnová výsadba nových jahod je velmi užitečná v tom, že umožní jahodám dostatečné zakořenění sazenic. Díky tomu podpoříme bohatou úrodu příští rok.

Při této srpnové výsadbě jahod je však potřeba sazenice stále dostatečně zalévat, neboť pořád hrozí letní horka. Se sázením příliš neotálejte. Mohlo by se také stát, že sazenice málo prokoření a v zimě by pak mohly vymrznout.

Na co nezapomenout při výsadbě jahod

Co se odrůdy jahodníků týká, v srpnu je nejvhodnější sázet jahody rané, pozdní, stáleplodící, klasické nebo převislé. Obecně mají jahody velmi rády slunná místa, proto je rozhodně nedávejte do stínu. Půda by měla být humózní a nakypřená. Předtím, než budete sázet jahodníky, je potřeba důkladně připravit půdu. Ta by měla být zbavená veškerého plevele.

Během výsadby jahod je také stěžejní hloubka, do jaké sazeničky vysadíte. Řídit se můžete hloubkou, v jaké byla sazenice v původní nádobě. Tuto hloubku byste pak měli dodržet. Je potřeba také pohlídat, aby srdéčko jahodníku byla vždy nad zemí. Dále čtěte: Přidejte k okurkám zálivku z této běžné potraviny a plodit vám budou až do podzimu.

Zdroj: zahrada-centrum.cz, nasezahrada.com.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...