Cizí kočky umí na zahradě udělat pěknou paseku. Opuďte je zavčas bezpečnými způsoby

Zahrada 17. srpna 2021 | 09:00 — Anna Novotná
Kočky v zahradě má rád jen málokdo. Ničí rostliny, škrábou mladé stromky a hrabou, kde se jim zachce. Odradit tyto malé šelmy od návštěvy právě vaší zahrady se dá různými způsoby. Zmapovali jsme ty nejpoužívanější a nejefektivnější.
Další 4 fotografie v galerii
Zahrádkáři moc rádi kočky na zahradě nevidí / Pixabay

Kočky jsou často domácími mazlíčky. Ty, které žijí venku, však mnohdy působí zahrádkářům nemalé potíže. Budete-li však znát, co kočky nemají rády, poradíte si s nimi raz dva. 

Citrusy jim nevoní

Podobně jako řada jiných zvířat ani kočky nemají rády vůni citrusů. Pokud si budete schovávat kůru citronů, pomerančů, grepů nebo pomela, můžete je rozházet na místa, kam nechcete kočky pustit. Takto ohraničit můžete záhony, keře, stromky a jiné solitéry. Podobně funguje vůně octa. Ten můžete nalít do malých misek nebo jím namočit staré hadry a rozmístit stejně jako kůru citrusů. Občas zkontrolujte, jestli ještě kůra voní nebo je cítit ocet, případně obměňte nebo doplňte.

Nenechávejte na zahradě žádné zbytky potravy. To znamená, že byste neměli nechávat volně přístupnou misku s jídlem pro vaši kočku nebo zbytky po pikniku. Cizí kočky by si rychle zvykly, že u vás vždy něco najdou a budou se k vám vracet.

Kočky nemají rády alobal

Kočky nesnášejí tento materiál. Vadí jim jejich lesklý povrch i zvuk, který alobal vydává. Na místa, kam by kočky neměly chodit, můžete rozmístit pruhy alobalu, jenž zatížíte například kamínky. Spodky keřů a kmeny stromků můžete obalit pruhem alobalu a zajistit například omotáním šňůrou. Kočky by měly odradit i tenké pruhy alobalu pověšené na tyčkách v záhonech. Jejich zvuk ve větru by je měl držet zpátky. Čtěte také: K překonání rostoucích teplot a obřích veder může lidem pomoci prastará technika. Využívali ji už Egypťané.

Aromatické rostliny

Do míst, kam by kočky neměly mít přístup, vysaďte rostliny, jejichž vůně je odpuzuje. Mezi ně patří citronová tráva, levandule lékařská nebo routa vonná. Posledně jmenovanou můžete nasušit a používat k odpuzení koček podobně jako kůru citrusů. Routa je velmi aromatická i po usušení, proto lze využít i mimo sezonu. Proti nechtěnému pohybu koček po zahradě lze také využít závlahový systém. Potřebovali byste ovšem zapojit pohybová čidla, která by spustila spršku právě v místě, kudy k vám kočky nejčastěji chodí.

Zapojte do boje elektroniku

Ultrazvukové plašiče vysílají zvuky na kmitočtech, které jsou pro lidské ucho neslyšitelné. Pro kočky, ale také jiná zvířata (hraboše, kuny, krtky a další) jsou nepříjemné. Tyto zvuky jsou naprosto neškodné a lidem ani živočichům neublíží. Výhodou některých plašičů je to, že fungují na solární baterii, proto jsou soběstačné a není nutné se o ně starat.

Zdroj: David Suzuki Foundation.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...