Naučte se používat přírodní hnojivo z bramborových slupek. Rostliny vám budou kvést jako divé

Ostatní 09. září 2021 | 07:51 — Zuzana Procházková
Podzim je obdobím, kdy ubývá slunečního svitu i tepla. Proto musíme pokojovým rostlinám dopřávat pravidelnou dávku živin. Vsaďte na přírodní po domácku vyrobené hnojivo z bramborových slupek, které dodá rostlinám vše, co potřebují. Poradíme vám, jak na to.
Další 4 fotografie v galerii
Přírodní hnojivo z bramborových slupek dodá rostlinám cenné látky / Pixabay

Zkušení zahradníci a pěstitelé moc dobře ví, že bramborové slupky v sobě ukrývají neskutečné bohatství. Jsou přímo nabité minerály a vitaminy, díky čemu mají skvělé využití i jako přírodní hnojivo například pro pokojové rostliny.

Cenné minerály ve slupkách od brambor

Určitě jste někde už zaslechli, že cenné minerály a vitaminy, které se nacházejí v ovoci i zelenině, jsou v největším množství uchovány zejména ve slupkách. Z minerálů je v bramborách zastoupen například draslík, železo, měď, sodík, hořčík a další. Je však potřeba mít ovoce i zeleninu domácí či v bio kvalitě, jinak spíše než výživové látky jsou ve slupkách uchovány pesticidy či jiné škodliviny.

Vybírejte ten správný druh brambor

Vybírejte proto kvalitní brambory, přičemž mnohdy kilo brambor od místního zemědělce bude stát stejně nebo méně než v obchodech. Odrůdu brambor také vybírejte podle jejich barvy, neboť platí pravidlo, že čím žlutější a oranžovější brambora, tím více minerálů a vitaminů pod slupkou najdete. Brambory bez barvy jsou prokazatelně chudší na všechny karotenoidy i flavonoidy.

Lze využít i vodu z vařených brambor

Jsou dvě možnosti, jak zužitkovat brambory v souvislosti s hnojením. Tou první je využití vody z vařených brambor ve slupce. Pokud tedy chcete využít tento způsob hnojení, vařte brambory bez soli, aby si ponechaly všechny minerály. Jakmile budete mít brambory uvařené, vodu slijte a nechte vychladnout. Když bude bramborová voda studená, použijte ji jako zálivku k pokojovým rostlinám.

Hnojivo z odvaru ze slupek

Přírodní hnojivo z bramborových slupek je však silnější a výživnější než pouhá bramborová voda. Připravíte jej velmi jednoduše. Oloupejte slupku z pěti nebo šesti středně velkých brambor a pokrájejte ji na menší kousky. Ty následně vložte do hrnce, zalijte vodou tak, aby byly všechny slupky ponořené a nechte několik minut povařit. Nakonec odstavte a nechte vychladnout. Po vychladnutí je roztok připravený k použití.

Jak hnojivo dávkovat a uskladnit

Hnojte bramborovým roztokem pokojové rostliny ideálně jednou za dva týdny. Účinnost hnojiva by se měla projevit už zhruba po třetí aplikaci, kdy pokojové rostliny mohou začít znovu kvést nebo se silně rozrůstat. Jestli vám nějaké hnojivo zůstane, není třeba roztok vylévat. Ve skleněné sklenici s uzavíracím víkem vydrží bez problému i 20 dní. Dále čtěte: Ochrání před slimáky a vyčistí celý dům. Zubní pasta jako univerzální pomocník v domácnosti.

Zdroj: thegardeningcook.com, flourishingplants.com.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu