Asijské berušky jsou hrozbou pro zdraví. Nenechte si je na zimu nastěhovat domů, zasáhnout musíte včas

Dům 07. října 2021 | 09:00 — Anna Novotná
S počínajícím chladným obdobím roku si i hmyz hledá úkryty, které často nachází v domech a bytech. Platí to i o invazivních asijských beruškách, které dokážou být velmi nepříjemné. Možná nevíte, že dokonce koušou. Na zimu takovou havěť doma jistě nechcete.
Dalších 5 fotografií v galerii
Řada lidí zažívá v těchto dnech doslova invazi asijských berušek / Internet

V posledních letech se oba americké kontinenty a také Evropa potýkají s rostoucími počty slunéček východních, takzvaných harmonií (lat. Harmonia axyridis). Jejich množení nahrává fakt, že nemají přirozené nepřátele. Naopak napadají a likvidují naše berušky neboli slunéčka sedmitečná.

Spočítejte tečky

Rozdíly mezi slunéčkem sedmitečným a východním nejsou na první pohled markantní, ale při bližším zkoumání je rozpoznáte. Asijské berušky měří 6–9 mm, jsou různě vybarvené, výrazněji klenuté a celkově mohutnější. Kolem teček na křídlech také nemají světlé kroužky. Hlavní rozdíl je pak právě v počtu teček. Těch mají asijské berušky ke dvacítce, někdy se dotýkají, jsou spojené nebo i mizí. Výjimku tvoří asi 15 % jejich populace, která je unikátní svou černou barvou a jen dvěma nebo čtyřmi červenými skvrnami.  

Nevinně vzhlížející dravec

Asijské berušky vypadají nevinně, ale nenechte se mýlit, mohou vás pokousat stejně jako komáři nebo mravenci. Především v zimě, kdy jim pokojová teplota nedovolí přezimovat, a tak rychle vyčerpají zásoby. Pak se vrhají na vše, co je vlhké, tedy i na člověka. Dospělému člověku neprokousnou pokožku tak snadno, horší je to u dětí, u nichž je výskyt kousanců častější. Ty pak mohou vyvolat alergickou reakci kvůli tekutině, kterou berušky vylučují. Ta páchne a tvoří špatně se odstraňující skvrny. Čtěte také: Antibiotika už nejsou tak účinná jako dřív. Na obzoru je problém globálního rozsahu.

Ošidný vysavač

Nejlepším způsobem, jak se zbavit těchto otravných berušek, je prevence, tedy nepustit je do domu. Proto je dobré zkontrolovat okna a dveře, zda v nich nebo okolo nejsou škvíry nebo špatné těsnění. Doporučuje se také omýt parapety a rámy chlorovým čističem, který nejen berušky, ale i další hmyz, odradí. Jestliže se už u vás berušky objevily, můžete je vysát. V tom případě však sáček ihned vyhoďte, protože by vám mohl vysavač při příštím zapnutí vypouštět zapáchající vzduch. Brouky také můžete nabrat na papír nebo lopatku a spláchnout. Samozřejmě lze také použít sprej proti létajícímu hmyzu .

Zdroj: Environmental Pest Control.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu