Stihnout zazimovat jahodníky musíte ještě před mrazy. Jinak na úrodu příští rok zapomeňte

Zahrada 16. října 2021 | 10:39 — Kateřina Kofroňová
Šťavnaté jahody jste si užívali po celou sezonu a chcete-li, aby tomu tak bylo i příští rok, je nutné je co nejrychleji zazimovat. První mrazíky se neúprosně blíží a pokud jahody dostatečně nepřipravíte, můžete se s bohatou úrodou příští rok rozloučit.
Další 3 fotografie v galerii
Jahody jsou oblíbeným letním ovocem, musí se však správně a včas zazimovat / Pixabay

Zazimování jahodníků by měl provádět každý, kdo se chce těšit z úrody sladkých jahod, ještě před tím, než uhodí mrazy. Jahody jsou sice vytrvalé rostliny, ale než nastane skutečná zima, je potřeba se o ně dobře postarat.

Končící léto a přicházející podzim je pro zahrádkáře každoročně náročným obdobím. Musí se sklidit poslední úroda, následně zpracovat, uklidit a zazimovat celou zahradu a postarat se, aby přežila zimu, která brzy přijde. My vám nyní poradíme, jak zazimovat oblíbené jahodníky, které pěstujete v zemi.

Pěstujete-li jahody na zahradě, platí jiná pravidla než pro zazimování truhlíků. Vždy je ovšem nutné důkladně vyplít celý záhon, abyste předešli jarní invazi rostlin, které tam nemají co dělat. Především je potřeba učinit následující kroky:

Jahody ostříhat

Prohlédněte rostlinu a odstraňte nové výhony a staré či poničené listy, které už rostlině k ničemu neslouží. Důkladně prohlédněte každou rostlinu a odstraňte všechny, na kterých pozorujete známky choroby či parazitů. Jednoplodící jahody můžete na zimu sežnout celé a ponechat jen zhruba 5 centimetrů do výšky. Pozor, abyste současně nesežli i srdéčko! Jahody, které jste sázeli na konci léta, nesežínejte. Odstraňte také květy a zelené plody u stáleplodících rostlin. Stejně již pravděpodobně nedozrají a rostlinu jen zbytečně oslabují.

Hnojení před zimou

Nejlépe v období října je dobré jahody rovněž pohnojit správným hnojivem. Nejvhodnější je speciání podzimní hnojivo, které má jiný poměr živin a obsahuje více draslíku, fosforu a vápníku. Naopak v něm nenajdete tolik dusíku. Přihnojením posílíte kořenový systém rostliny, díky čemuž pro ni bude přezimování snazší.

Jak je to se zaléváním

Rostliny pravidelně zalévejte až do zámrazu. Pokud bude zima mírná, teplá a suchá, je možné zalévat jahody občas i v zimním období. Aby jahodníky dobře přezimovaly, neměly by být dlouhodobě bez vody. Jinak jim hrozí, že takzvaně vymrznou.

Zajistěte jim teplo

Máte-li jahodníky zasazené na černé netkané textilii, můžete tento krok vynechat. Pokud jste však sázeli přímo do zeminy, je potřeba zajistit jim dostatek tepla. Nejlépe toho docílíte obložením záhonů slámou či jutou, nebo jakýmkoliv materiálem, který dokáže zeminu během chladných dnů trochu prohřát a udržet teplo. Jahodníky také můžete překrýt chvojím, abyste tak chránili rostlinu před mrazem. Dále čtěte: Bohatou sklizeň jahod si můžete pojistit už nyní. Rady, co udělat v září s jahodníky, abyste sklízeli jahody po kilech.

Zdroj: strawberryplants.org, garden.lovetoknow.com.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Smutná zpráva obletěla svět: Zemřel Chandler ze seriálu Přátelé. Bylo mu pouhých 54 let

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Průvodce půjčováním nářadí: vaše cesta k efektivním...

Zavřít reklamu