Stačí třicet kaštanů a připravíte mast, která uleví nejen pohybovému aparátu a nohám

Ostatní 20. října 2021 | 10:27 — Veronika Prášilová
Na podzim o ně zakopáváte na každém kroku, když děti přinesou domů další hrst, začínáte šílet. Někdy jste možná slyšeli, že jsou kaštany nejen tradiční dekorací a krmením pro zvěř v zimě, ale i léčivé. Kdo by si však v dnešní době sám něco udělal, když se dá koupit kdeco? Snad vás přesvědčíme, že to v tomto případě stojí za to.
Další 3 fotografie v galerii
Stačí třicet kaštanů a vaše cesta za zdravím může začít / Pixabay

Jejich blahodárné účinky jsou popsané již více než 400 let a dodnes na nich staví nejen lidová medicína. Sehnat pár kaštanů jistě nebude problém, tak se s námi pusťte do přípravy přípravků, které vám pomohou s řadou neduhů.

Proč se mu říká koňský

Divoký, planý, sviňský nebo koňský. Kaštan má mnoho lidových přídomků. Ten nejznámější vychází z podobnosti jizvy, která zůstane po opadu listu. Ta se velmi podobá okovanému koňskému kopytu. Botanický název jírovec maďal (lat. Aesculus Hippocastanum L.) pak odkazuje na slova hořký (dříve též jarý) a magyal, což je maďarsky durman. S ním má kaštan podobné bodlinaté plody. Z jednoho jeho přívlastku také vznikl odvozený název koňská mast.

Aktivní látky v kaštanech

Zjednodušeně lze říci, že hlavní účinnou složkou kaštanů je aescin, což je souhrnný název pro takzvané triterpeny. Obsahují také řadu flavonoidů. Aktivní látky získávané z kaštanů se pak komplexně označují zkratkou HCSE. Aescen zlepšuje pružnost a propustnost cév a zpevňuje krevní kapiláry. Proto je používán především k léčbě žilních onemocnění nohou, tedy chronické žilní nedostatečnosti, křečových žil a otoků. Prosadil se i při výskytu hemoroidů. Kaštanová tinktura či mast se používají také při potížích s páteří a hybností, revmatismu, brnění končetin nebo pro jejich lepší prokrvení.

Výtažky z kaštanu také ulevují od otoků, především lymfatických žláz, vodnatosti nebo akné. Tinktura totiž zmírňuje zánět a uzavírá zanícené póry. Výzkumy prokázaly také zajímavé účinky při vnitřním užití. Díky schopnosti snižovat hladinu cholesterolu v krvi pomáhá při cukrovce a jaterních obtížích. Jakékoliv vnitřní podávání by mělo být konzultováno s lékařem nebo lékárníkem. Vnější užití je prakticky neškodné, s výjimkou opravdu velmi citlivých jedinců, kteří mohou zaznamenat alergickou reakci.

Jak připravit kaštanovou tinkturu

Pokud se chystáte vyrobit si vlastní koňskou mast, nejprve si budete muset připravit tinkturu. Její výroba je velmi jednoduchá. Potřebovat budete přibližně 30 kaštanů a půl litru padesátiprocentního lihu, například slivovice. Kaštany oloupejte a vnitřek nadrobno nakrájejte, nahrubo nastrouhejte nebo nasekejte v robotu. Vložte do čisté sklenice, zalijte alkoholem, dobře uzavřete a nechejte na chladnějším tmavém místě louhovat. Směs každý den dobře protřepejte. Po měsíci přeceďte a přefiltrujte přes jemné plátno. Skladujte v chladu nejlépe v tmavé lahvi.

Kaštanová neboli koňská mast

Takto připravenou tinkturu již můžete začít používat. Je však výhodnější si z ní vyrobit mast s gelovou konzistencí, která se lépe udrží na postižených místech, její použití je daleko snadnější. Na výrobu budete potřebovat:

  • kaštanovou tinkturu (z předchozího receptu)
  • 3 čajové lžičky želatiny agar-agar (k dostání ve zdravé výživě)
  • 2 čajové lžičky kafrového oleje
  • 3 čajové lžičky levandulového oleje
  • panenský olivový olej dle potřeby

Agar-agar nasypejte do hrnce, zalijte kaštanovou tinkturou a uvařte podle návodu na obalu. Směs nechejte trochu zchladnout a vmíchejte do ní esenciální oleje. Přelijte do nádoby, ve které budete později směs zpracovávat elektrickým šlehačem. Po úplném ztuhnutí směsi ji na pomalejší otáčky šlehejte, dokud nevznikne jemný krém. Pokud bude konzistence příliš hustá, přidejte trochu olivového oleje. Hotovou mast skladujte v čisté a dobře těsnící nádobě, například skleněné. Skladujte v lednici a odebírejte vždy čistou lžící nebo špachtlí. Minimální trvanlivost se udává kolem tří měsíců, ale dle zkušeností vám může vydržet až do příští kaštanové sezony.

Jak se mast používá

Kaštanová mast se aplikuje velmi snadno. Na postižená místa, tedy bolavá záda či nohy, klouby nebo unavená lýtka, nanášejte tolik masti, dokud se dokáže vstřebat. Pro delší nebo zvýšenou účinnost můžete nanést více masti, zabalit a nechat působit například přes noc. Bude-li potřeba, můžete poté zbytky oleje umýt. Pokud to však není nutné, dělat to nemusíte. Nejlepšího účinku dosáhnete, pokud budete mast používat po dobu potíží každý den. Pokud se nedostaví kýžená úleva, poraďte se se svým lékařem. Z kaštanů se dá udělat i řada dalších zajímavých přípravků. Podívejte se, jak si udělat z kaštanů šampon, zubní pastu nebo prací prášek.

Zdroj: DIY Beauty Base.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Největší vodní park v Evropě je plný vzrušujících jízd...

Zavřít reklamu