Hrabat listí, nebo nechat být? Užitečné informace, které vám volbu usnadní

Zahrada 23. října 2021 | 09:47 — Veronika Prášilová
Příznivců i odpůrců hrabání listí je zhruba stejný počet. Každá skupina má své důvody, proč si za svým rozhodnutím stojí. Tato problematika není černobílá a každý by se měl rozhodnout sám podle svých potřeb. Přinášíme řadu užitečných informací, které vám volbu usnadní, spolu s tipem na nejlepší hrábě na listí.
Další 3 fotografie v galerii
Se správně zvoleným nástrojem vám půjde práce snadněji / Depositphotos

Občas i odpůrci hrabání potřebují korigovat vrstvu listí a se správným nástrojem to jde vždy o poznání lépe. Pojďme na úvod ke klíčové otázce.

Shrabovat, či nechat být

Zásadní otázkou je, jestli je vhodné listí ze zahrady vůbec odstraňovat. Například okrasnému trávníku může vysoká vrstva listí uškodit. Může dojít k zapařování, tvorbě plísní, ale i odčerpávání dusíku. Na trávníku pak vzniknou prakticky holá místa. Živým plotům, trvalkám a keřům zase listí vytvoří ochrannou vrstvu, která jim umožní bez úhony přečkat zimu. Kompromisem může být nechat listí zkompostovat a pak vrátit půdě jako přirozené hnojivo.

Je také pravdou, že pod listím si na zimu hledá úkryt mnoho druhů užitečného hmyzu, ale i drobní hlodavci nebo obojživelníci. Ideální je tedy alespoň v nějakém koutu zahrady nechat prostor s možností přirozeného úkrytu. Aby se listí nerozfoukalo, můžete jej zatížit větvemi a kamením, zkrátka vytvořit místo, kde by mohli bezpečně přezimovat třeba i ježci.

Materiál volte s rozvahou

Na trhu jsou k dostání různé druhy hrábí. Každý se lépe hodí na jinou činnost. Například dřevěné se hodí spíše na hrabání suché trávy a dřeva, klasické kovové jsou nejlepší na úpravu záhonů, tedy na práci s hlínou. Na hrabání listí se příliš nehodí, protože se na ně listí napichuje a musí se často čistit, ale také kvůli možnému poškození samotného trávníku. 

Nejlepší hrábě na listí

Hrabání listí vám nejlépe půjde s planžetovými hráběmi, pro které se vžil název švédské. Jsou to hrábě s vějířem prstů, které mají buď napevno stanovenou šířku, anebo se vyrábějí s možností nastavení šířky záběru. Zatímco maximální rozevření je vhodné na velké plochy, úzký záběr vám usnadní práci mezi keři nebo v uličkách. Hlavice bývá z kovu nebo plastu. První bývají pevnější a dražší, ale ani s plastovými neuděláte chybu. Současné materiály jsou vysoce odolné a navíc pružné, proto se ani při nechtěném šlápnutí nebo zadrhnutí například o trs trávy jen tak nepolámou.

Když si můžete dovolit techniku

Na rozsáhlejší zahradní plochy, ale i na příjezdové cesty, prostor před garáží a další místa se může vyplatit pořízení vysavače listí nebo fukaru. Například vysavače mohou být vybaveny vestavěnou drtičkou, která vám promění listí a drobné větvičky v sypkou hmotu o malém objemu, se kterou se bude následně daleko lépe pracovat než s hromadou listí. O dalších výhodách fukarů a vysavačů listí se dozvíte zde.

Zdroj: Popular mechanics.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Smutná zpráva obletěla svět: Zemřel Chandler ze seriálu Přátelé. Bylo mu pouhých 54 let

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Průvodce půjčováním nářadí: vaše cesta k efektivním...

Zavřít reklamu