Několik nejdůležitějších věcí, které musíte vědět, než si pořídíte štěně

Mazlíčci 14. listopadu 2021 | 13:30 — Zuzana Procházková
Štěňátka jsou roztomilá, heboučká a jejich očka jsou neodolatelná. Možná proto si je spousta lidí kupuje bez důkladného zvážení, a až posléze zjistí, že to bylo ukvapené špatné rozhodnutí. Pokud tedy zvažujete koupi štěněte, zodpovězte si nejprve několik zásadních otázek.
Další 3 fotografie v galerii
Pořízení štěněte je závazek na celý život / Pixabay

Pořízení štěňátka není jen tak. Je to závazek na několik let, a proto je nutné důkladně promyslet, zda jste schopni mu poskytnout péči, čas a lásku, kterou potřebuje. Koupě psa by neměla být žádná impulzivní záležitost, to je to nejhorší, co můžete udělat. Čtěte dále a zjistěte, zda jste na štěně opravdu připraveni.

1. Jste připravení na štěně?

Štěňata jsou sice neodolatelná, ale jsou také extrémně časově náročná. Pokud jste nikdy neměli psa, možná si neuvědomujete, do čeho se pouštíte. Zejména v prvních několika měsících se připravte na to, že s ním budete muset trávit spoustu času. Štěňátka nemohou zůstávat sama doma déle než pár hodin a potřebují velmi často krmit a venčit. Také je potřeba začít co nejdříve s učením základních povelů.

2. Jaké štěně je pro vás to pravé?

Volba plemene je zásadní. Odvíjí se od vašeho životního stylu a místa, kde bydlíte. Pokud nepatříte mezi aktivní lidi, nepořizujte si rasy, které potřebují hodně pohybu. Volte plemena jako čivavy, buldočky nebo jorkšírské teriéry. Těm budou stačit kratší procházky. Naopak ohaři nebo ovčáci se potřebují pořádně vyběhat, a to několikrát denně.

3. Jaké jsou možnosti koupě štěněte?

Pokud je to možné, zvažte nejprve adopci psa. Psi smíšených plemen jsou naprosto úžasní a velmi nedocenění. Navštivte útulky a jiné organizace, které se zabývají záchranou zvířat, a poinformujte se o štěňatech, která čekají na své domovy. Jestliže se rozhodnete koupit čistokrevného psa, hledejte jen zkušeného chovatele psů s recenzemi, případně přes známost. Dejte si pozor na to, že existuje spousta chovatelů podvodníků, kteří prodávají psi z množíren.

4. Máte veškeré vybavení?

Než si domů přinesete svého vysněného mazlíčka, vybavte se všemi potřebnými věcmi. Na začátek budete určitě potřebovat krátké vodítko (později i extra dlouhé na trénink), obojek, misky na jídlo ideálně keramické, krmivo pro štěňata, pelíšek, přepravní tašku, hračky pro štěňata, kartáč, nůžky na drápky a šampon pro štěňata. S touto výbavou byste měli pokrýt prvních pár měsíců.

5. Našli jste správného veterináře?

Vaše štěně by mělo poprvé navštívit vašeho veterináře během několika dnů poté, co si ho přivezete domů. V dalších několika měsících s ním budete chodit na veterinu častěji, kvůli očkování. Nejlepší je najít dobrého veterináře s předstihem a rovnou si domluvit první termín. Hledejte veterinární ordinaci podle recenzí a podle lokality. Zjistěte si předem také jejich ceny, aby vás nějaká částka poté nezaskočila. Věřte, že veterinární péče je velmi drahá.

6. Víte, jak štěně vycvičit?

S výcvikem štěněte byste měli začít v momentě, kdy si ho přivezete domů. Buďte trpěliví a důslední. Není však nutné být přehnaně přísný. V prvních měsících je také důležitá jeho socializace. Choďte proto se štěnětem často na procházky, na různá místa, a nechte jej vše prozkoumávat. Při kontaktu s cizími psy dávejte pozor na to, aby byli očkovaní a zdraví. Dále čtěte: Barva dásní vašeho pejska odhalí jeho zdravotní stav. Poznat lze i smrtelné onemocnění.

Zdroj: thesprucepets.com.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu