Nejčastější chyby při krmení psa, které alespoň jednou v životě udělal každý z nás

Mazlíčci 01. prosince 2021 | 16:46 — Kateřina Kofroňová
Umět vybrat správné a kvalitní krmení je důležité ze zdravotního hlediska u každého pejska. Stejně důležitým elementem je ale i dodržování základních pravidel při výživě psa. Často se mnoho z nás dopouští mnoha chyb - vědomých i nevědomých. A ty mohou vést u psa nejen ke špatnému zažívání, zdravotním problémům, ale i k výchovným problémům.
Další 2 fotografie v galerii
Jídlo z našeho stolu do psího jídelníčku nepatří / Yoggies

Pro zdravý a vitální život by i krmení psa mělo mít svá pravidla, jelikož správná výživa je důležitou součástí spokojeného života vašeho čtyřnohého mazlíčka. Neexistuje ovšem univerzální návod. Každý chovatel by měl svého psa a jeho potřeby umět vnímat. Proto by měl být pes krmen podle svých individuálních nároků, věku i zatížení.

Psi mají rádi především pravidelnost, ale důležitý je rovněž pravidelný přísun čisté vody pokojové teploty. Krmit kvalitní a vyváženou stravou by mělo být samozřejmostí každého chovatele. Pozor ale dávejte i na to, jakým způsobem váš pes jí. Zamezte hltání a přílišnému dovádění po jídle. Především se ale vyvarujte následujících chyb:

Nekrmte, kdy chcete

Mnoho chovatelů dává svým pejskům krmivo, kdy se to hodí časově jim. Pes má však rád pravidelnost. Dodává mu to pocit jistoty. Pravidelnost byste u psa měli dodržovat i v krmení. Nejlepší je pejskovi dávat jíst po prvním venčení. Případně jídlo rozdělit na ráno a večer. Snažte se vždy krmit ve stejnou dobu. Vždy je ale důležité dodržovat pravidlo: nechat pejska před jídlem a po jídle minimálně 30 minut odpočinout. Aktivní pohyb před nebo po krmení může být jedním z důvodů velmi nebezpečné torze žaludku. Především u větších plemen a starších zvířat.

Neposlouchejte příliš pejskovy chutě

Na trhu je k dostání množství velmi nekvalitních krmiv, která nemají odpovídající složení pro dobré zdraví psa. Jsou často doplněná o různá dochucovadla, soli, barviva a koření, aby psům více chutnala. Tyto nezdravé přísady ale škodí zažívání, i když je pejsci mají rádi. Pokud něco chutná pejskovi, tak to vždy neznamená, že je to pro něj ta nejlepší možnost. Ideální je jim dávat granule, které neobsahují žádnou sóju, dochucovadla apod. Vhodné jsou i granule lisované za studena.

Vždy čtěte složení na zadní straně obalu. Pro velké nežravce můžete pro větší chutnost ke granulím přidat trochu konzervy nebo omáčky pro psy. V takovém případě ovšem pozor na dodržení velikosti krmné dávky. Nezdravé je též pejska krmit potravou a pochutinami, které jsou určeny pro lidi. Častým příkladem jsou například uzeniny. Takový páreček a salámek pejsek sice miluje, ale je plný soli a tuku (a často i konzervantů) a zvířecímu žaludku rozhodně neudělá dobře. Vždy psům dávejte kvalitní pamlsky určené pouze pro ně. Ani pamlsky pro psy by neměly obsahovat cukr, lepek, masové separáty apod.

Nekrmte od stolu

Snad každý pejsek se umí při večeři prosebně koukat a doufat, že mu něco spadne od stolu. A často je těžké toužebným psím očím odolat a nehodit něco malinko na přilepšenou z našeho talíře. Rozhodně se ale vyplatí být neoblomný. Jednak jídlo, které jíme my, není pro pejska dobré z výživového hlediska, protože soli a dochucovadla mohou špatně působit na ledviny a žaludek. Jednak není vhodné i z výchovného hlediska. Pejsek bude mít pak tendence ještě více žebrat. Například i u cizích lidí, kteří zrovna jedí, bude mít pocit, že kdykoliv se smutně podívá nebo zakňučí, dostane, co chce. Jsou i takové případy, že pejsek si tak zvykne dostávat od stolu, že když mu jednou někdo nedá, začne hystericky štěkat a výt. Dobrým tipem je také nedávat psovi jídlo ve stejnou dobu, kdy jíme my. Nechte psa vždy počkat, až dojíte vy.

Pozor na skladování krmiva

Jednou z chyb, které mohou vést u psa ke špatnému zažívání nebo dokonce i k závažným potížím, je i skladování krmiva. Mít doma dostatek krmiva na delší dobu je samozřejmě velmi praktické. Ale stejně jako u lidského jídla i u psů má krmivo svoji expiraci a je důležité, jak ho skladujeme. Pokud máte velký pytel s granulemi, tak ho rozhodně není dobré nechat jen tak otevřený a několik týdnů z něj napřímo krmit pejska. Krmivo může rychle vyčichnout, navlhnout a rychleji se zkazit (zatuchnutí, žluknutí, plesnivění). Granule skladujte na suchém místě bez přístupu slunečního světla a ukládejte je do k tomu určených, znovu uzavíratelných nádob, ideálně ještě v původním obalu granulí. Zabráníte tak nejen zkažení, ale i možné kontaminaci hmyzem. Také jsme psali: Psi občas vyvádějí pro lidi nepochopitelné věci. Nejpodivnější chování a vysvětlení, proč to dělají.

Zdroj: TZ Yoggies, pets.webmd.com.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Největší vodní park v Evropě je plný vzrušujících jízd...

Zavřít reklamu