Těchto nešťastných chyb se dopouštějí chovatelé slepic během zimy. Zima v kurníku je tím nejmenším

Mazlíčci 30. prosince 2021 | 12:53 — Zuzana Procházková
Domácí chov slepic je v poslední době čím dál více populární. Kdo by si také nechtěl pochutnat na bio vajíčkách vlastní produkce. Během zimy je však potřeba poskytnout slepičkám dostatek péče, aby mrazy přečkaly bez újmy. Mnoho chovatelů však dělá chyby, kterými slepičkám nevědomky ubližují.
Další 3 fotografie v galerii
Slepice i během zimy mohou snášet každý den vajíčka / Depositphotos

Zimní období je pro chov slepic rozhodně tím nejnáročnějším. Během mrazu mívají slepičky v kurníku zimu, zamrzá jim voda v pítku a ve sněhu nenacházejí žádné červíky ke snědku. Je proto nutné, aby chovatelé poskytli slepičkám co nejlepší péči a pravidelně chodili kontrolovat podmínky v kurníku. To nejdůležitější se týká vody, kvalitního krmiva, tepla a světla. Právě v těchto oblastech mnoho nezkušených chovatelů chybuje a zbytečně tak slepičkám ubližuje.

Pozor na zimu v kurníku

Mnoho nezkušených chovatelů se domnívá, že slepičky během zimního období nepotřebují žádnou speciální péči. To je však velký omyl. Zima a mráz je pro slepice velkou výzvou a je nutné jim přizpůsobit podmínky v kurníku. Zkontrolujte proto, že jsou vaše slepičky chráněné v kurníku před průvanem, větrem i sněhem. Pozor je potřeba dát také na přílišnou kondenzaci vody, která by mohla způsobit slepičkám nepříjemné nemoci. Ideální vlhkost přes zimu je 50 až 70 %. Co se teploty uvnitř kurníku týká, tak ta by měla být stálá okolo 20 °C. Dále musejí mít slepičky čerstvý vzduch. Jen za těchto podmínek vám budou snášet vajíčka i během mrazivých dnů.

Zateplete kurník

I slepičkám bývá během zimního období zima. Poznáte to velmi snadno. Pokud vaše slepičky nevydrží dlouho stát na obou nohách v klidu, stále se vrtí, přeskakují a přešlapují z místa na místo, tisknou se k sobě, pak je jim velká zima. V tento moment je nutné, abyste kurník vyhřáli. Ideální je jeho dočasné zateplení pomocí polystyrenu, palubek nebo například vaty a slámy. Dovnitř můžete poté dát nějakou ohřívací lampu.

Dopřejte slepičkám pohyb

Možná jste někde slyšeli, že „když slepice šlápne na sníh, tak nenese“. To je však holý nesmysl. Slepičky i během zimního období potřebují pohyb, a rozhodně není možné, aby během zimy byly zavřené neustále v kurníku. Jestliže teplota nespadne pod -10 °C, můžete je s čistým svědomím pustit ven, aby se proběhly. Zobání můžete nasypat na kus země, kde jste předem odhrabali sníh.

Nedostatek světla

Jestliže chcete, aby slepičky produkovaly vejce i během zimy, zajistěte jim dostatek světla, přesněji alespoň 12 hodin světla denně. Není na tom nic složitého. Do kurníku umístěte světla a pokud načasujete rozsvícení od 4 hodin ráno, slepičky si budou myslet, že je už jaro a začnou více svítat.

Kvalitní strava

Nezapomínejte na to, že mají slepičky v zimě vysoký energetický výdej, a je proto potřeba jim zajistit kvalitní krmivo a dostatečnou denní dávku. Jako krmivo je ideální kukuřičný šrot nebo slunečnice, dále minerální doplňky pro zimní období, pšenice, brambory nebo škvarky. Občas slepičkám dopřejte také teplou kukuřičnou kaši. Nezapomínejte také na důležité seno, nasušenou kopřivu a kousek jablka.

Zamrzlá voda v pítku

Přes zimu je důležité pravidelně kontrolovat, zda slepicím nezamrzá voda v pítku. Pokud ano, zakoupit můžete speciální vyhřívací podložky, díky kterým voda v pítku nebude zamrzat. Vodu byste také měli každý den měnit a pítko čistit. Dále čtěte: Postup na výzdobu štědrovečerního stolu. Inspirujte se moderními trendy.

Zdroj: slepicevnouzi.cz, ifauna.cz.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Bouřky mohou být nebezpečné. Proč byste měli vynechat sprchování a mytí nádobí během bouřky?

Jaké jsou výhody běhu? Fakta a mýty o tomto sportu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Zavřít reklamu