Jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý přes celé svátky až do Silvestra. Zásadní jsou tři faktory

Ostatní 02. prosince 2021 | 09:40 — Zuzana Procházková
Vánoční kaktus je velmi atraktivní rostlina, která je symbolem vánočních svátků a láskyplného období. Pokud si chcete pojistit, aby vám kaktus kvetl po dobu celých vánočních svátků až do Silvestra, pak se vyplatí dodržet několik rad v pěstování. Prozradíme vám, které to jsou.
Další 3 fotografie v galerii
Vánoční kaktus potřebuje ke květenství ideální teplotu, vlhkost a přísun světla / Pixabay

Vánoční kaktus (Schlumbergera truncata) rostlina pocházející z brazilského deštného pralesa, kde roste v korunách stromů. Jelikož kvete v období vánočních svátků, byl pojmenován jako vánoční. Květy vánočního kaktusu mohou nabývat různých barev od bílé přes růžovou až po sytě červenou. Je velmi atraktivní i v době, kdy nekvete, a to díky bohatě se větvícím plochým článkovitým stonkům, které mají zubaté okraje.

Jak ovlivnit růst a květenství

Jelikož je vánoční kaktus původem z tropických deštných pralesů, je pochopitelné, že zásadními faktory pro úspěšné pěstování této rostliny je teplota, vlhkost a přísun denního světla. Tyto faktory jsou nejen důležité pro jeho růst, ale také právě pro nasazení květů. Dále je také důležitá kvalita půdy a četnost hnojení. Na vše se podíváme dále podrobně.

Světlo

Doba osvitu je v deštných pralesech poměrně krátká, což také určuje to, že je vánoční kaktus jednou z krátkodenních rostlin. To znamená, že prospívá při méně jak dvanácti hodinách světla denně. Proto se vánoční kaktus probouzí k životu v zimním období, kdy se dny krátí. Během léta umístěte vánoční kaktus do polostínu a vyvarujte se toho, že bude rostlina na přímém slunci.


Voda

Na rozdíl od klasických kaktusů milujících poušť, které jsou odolné vůči suchu, je vánoční kaktus původem z tropického deštného pralesa, a proto potřebuje pravidelnou zálivku. Je důležité, aby byly na dně květináče drenážní otvory, a přebytečná voda tak mohla odtéct. V žádném případě nenechávejte vánoční kaktus nikdy zcela uschnout. Nutnou potřebu zálivky poznáte tak, že se listy začnou kroutit a zmenšovat.

Vlhkost

Sváteční kaktus potřebuje dostatek vlhkosti, zvláště pokud je pěstován během zimy v suchých vytápěných domácnostech. Proto je vhodné rostlinu pravidelně postřikovat vodou z rozprašovače a dbát na adekvátní zálivku.

Teplota

Vánoční kaktus udržujte mimo průvan a dál od oken, kde často větráte. Náhlý průvan by mohl vést ke ztrátě poupat. Důležitým faktorem je pak samotná teplota místnosti, kde vánoční kaktus máte. Ta by se měla pohybovat okolo 15 stupňů Celsia. Jakmile bude teplota vyšší jak 22 stupňů Celsia, kaktus květy nikdy nenasadí, bude jen hezky růst.

Půda

Půda není pro vánoční kaktus zásadním faktorem. Bude se mu dařit jak v klasickém substrátu pro pokojové rostliny, tak v půdě písčité nebo v kaktusové směsi. Pro dosažení optimálního růstu dodržujte však úroveň pH mezi 5,5 a 6,2. Případně můžete použít rašelinu, která je užitečnou přísadou pro kyselejší prostředí.

Hnojivo

Během jarních i letních měsíců můžete vánoční kaktus přihnojovat. Jakmile si všimnete tvorby poupat, což bývá obvykle koncem léta nebo začátkem podzimu, s hnojením přestaňte. Jakmile květy odkvetou, můžete znovu začít hnojit. Dále čtěte: Překvapte návštěvu tímto andělsky nadýchaným a vláčným perníkem. Bez vážení, z mísy přímo na plech.

Zdroj: thespruce.com, goodhousekeeping.com.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Největší vodní park v Evropě je plný vzrušujících jízd...

Zavřít reklamu