Zákeřné virové nemoci koček: Pozor na kočičí AIDS i virovou leukemii

Mazlíčci 11. prosince 2021 | 08:40 — Kateřina Kofroňová
Stejně jako lidi i kočky mohou ohrožovat závažné virové nemoci, kterým se přezdívá kočičí AIDS nebo kočičí leukemie. Jejich diagnostika není vždy snadná, ale o to je bolestnější – všechny tyto nemoci jsou neléčitelné a pro svého nositele často smrtelné. Na člověka naštěstí ani jedna z těchto chorob přenosná není. Lze jim ovšem předcházet.
Další 1 fotografie v galerii
Některá onemocnění mohou být pro kočky obzvlášť nebezpečná / Unsplash

Felinní imunodeficientní virus (FIV) je vleklá, neléčitelná choroba koček, které se přezdívá kočičí AIDS. Její projev je velmi podobný jako u lidí. Během nemoci ztrácí kočka imunitu, takže se nakonec nedokáže ubránit ani nejbanálnějším infekcím. Původcem onemocnění je RNA virus, který je příbuzný viru HIV.

Často se přenáší kousáním

Kočičí AIDS se přenáší kontaktem mezi kočkami, nejčastěji pokousáním. Ale také pohlavním stykem. Dejte si proto pozor na kočky, které se pohybují venku a mezi jejich záliby patří se prát. FIV se může přenášet i častým a intenzivním kontaktem mezi zdravou a nakaženou kočkou. Koťata se mohou nakazit ještě v děloze, během porodu nebo pití mléka.

Příznaky se mohou projevit až za pár let

Může trvat i roky, než FIV pozitivní kočka začne projevovat první příznaky choroby. Mezi ně patří časté záněty spojené s horečkou a apatií. Tyto příznaky mohou odejít stejně rychle, jako přišly, a kočka tak nějaký čas působí jako zdravý jedinec, než se začnou projevovat další a další příznaky. Těmi jsou časté záněty (např. kůže, očí, horních cest dýchacích), horečka, apatie, hubnutí, nechutenství, chronické průjmy či rozvoj nádorů.

Léčba a prevence

Bohužel se jedná o nevyléčitelné onemocnění, veterinární péče může její průběh jen zmírnit a oddálit. Jako prevence se doporučuje chovat kočku doma, a pokud ji pouštíte ven, zvažte její kastraci. Kočky se pak více drží doma a tolik se nevystavují riziku setkání s cizími jedinci.

Kočky mohou trpět i na virovou leukemii

Další závažnou chorobou je u koček i virová leukemie – FeLV. Její průběh je pomalý a vede k oslabení imunity, chudokrevnosti a ke vzniku rakoviny. Naštěstí kvalitní veterinární péče zvyšuje šanci, aby FeLV pozitivní kočka prožila dlouhý a relativně zdravý život. Nemoc se nejčastěji přenáší slinami, když kočky žerou a pijí ze stejné misky, kýchají na sebe, koušou se nebo se navzájem čistí. K přenosu může docházet i prostřednictvím mateřského mléka, moči nebo pohlavního styku.

Příznaky často bývají: výtok z nosu a očí, záněty, průjmy, nechutenství, skleslost, horečka či zvětšení mízních uzlin.

Dbejte na kvalitní doplňky stravy

Léčba FeLV si klade za cíl potlačit příznaky a co nejvíce prodloužit a zkvalitnit život. Důležitý je i výběr krmiva. Krmivo by mělo být z nejkvalitnějších surovin a bez jakýchkoliv lákadel, dochucovadel, ale i konzervantů, barviv, obilovin a sóji. Vhodné je vybírat krmivo, které také obsahuje jedinečná probiotika pro podporu imunity i celkového zdraví koček. Krmivo doplňte o vhodné doplňky stravy pro kočky.

Nejdůležitější a nejúčinnější je však vakcinace. Kočku je možné nechat naočkovat od 8. týdne věku a přeočkovat za 3-4 týdny. Dále čtěte: Pro koho je kočka ideálním společníkem a kdo by se jí měl naopak vyhnout obloukem.

Zdroj: TZ Yoggies, santakocici.cz.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu