Jak se starat o srst a kůži vašeho psa během zimy. Pozor si dejte nejen na časté mytí

Mazlíčci 08. prosince 2021 | 15:49 — Zuzana Procházková
Tak jako je během zimy lidská pokožka více náchylná na dehydrataci a rozvoj různých kožních ekzémů, tak i srst vašeho domácího mazlíčka je vystavena velké zátěži. Mrazy, sníh, suchý vzduch a časté přechody z tepla do zimy, to rozhodně nesvědčí psí kůži ani srsti. Přečtěte si proto, co v rámci péče o psí srst v zimě nezanedbat a jak ji nejlépe ochránit.
Další 3 fotografie v galerii
Během zimy si zaslouží srst vašeho pejska velkou pozornost / Pixabay

Během chladného zimního období si rozhodně zaslouží srst a kůže vašeho čtyřnohého mazlíčka mnohem větší pozornost. I vy v zimě používáte krémy na ruce i tělo a oblékáte si teplé bundy, zkrátka kůži chráníte. Správná péče je zásadní, jinak se může u pejsků rozvinout i nějaká nepříjemná kožní infekce, a to jistě nechcete. Co tedy nezanedbat?

Během zimy omezte koupání

V zimě je doporučováno, abyste svého psího mazlíčka koupali méně častěji. „Mytí šamponem může být pro pokožku vašeho psa náročné kdykoli během roku, ale především během zimních měsíců nebude na škodu omezit množství koupelí pouze na nezbytně nutné. Mnohdy postačí obyčejná vodní lázeň místo toho, abyste psa vždy namydlili šamponem. Když už, tak je vhodné investovat do kvalitního hydratačního šamponu, který budete v zimních měsících používat,“ řekla veterinární lékařka MVDr. Renáta Valášková. Tímto způsobem lze předejít vysoušení kůže vašeho pejska a vzniku různých kožních problémů.

Kontrolujte psům tlapky

Během zimních měsíců je vhodné, abyste svému psímu mazlíčkovi pravidelně kontrolovali stav tlapek. Vlivem nepříznivého mrazivého počasí, ledu nebo technické soli na chodnících bývají právě tlapky často podrážděné. Pejsek si může při chůzi venku packy často olizovat nebo může občas při nášlapu zakňučet, protože ho tlapky pálí a bolí. Vždy tedy po procházce v zimě tlapky umyjte pod vlažnou vodou a případně je můžete promastit nějakým ochranným krémem.

Pravidelně psa kartáčujte

Dále je potřeba pravidelně kartáčovat srst vašemu pejskovi. Tato činnost je obzvlášť v zimě velmi důležitá. Zvolte ideálně měkký kartáč určený pro zvířecí srst, díky kterému odstraníte nejen uvolněné chlupy, ale také všechny nečistoty a odumřelé kožní buňky. Díky tomu bude zároveň podpořena přirozená regenerace kůže. Navíc jemné kartáčování pejskovi stimuluje mazové žlázy, které by mohly být spouštěčem různých kožních problémů.

Vyživení srsti zevnitř

Jedna z nejdůležitějších věcí, jak udržet pejska přes zimu ve skvělé kondici, je rozhodně správná výživa. Dbejte na to, abyste vašemu pejskovi přes zimu dopřávali dostatek vitaminů, minerálů, kvalitních bílkovin, tuků a sacharidů. A pokud máte doma plemeno pejska, které má sklon ke kožním problémům, jako například plemeno šarpejů, pak je vhodné investovat do lososového nebo lněného oleje, případně zakoupit omega 3 a 6 mastné kyseliny. Všechny tyto látky přispívají ke zdraví kůže i srsti. Dále čtěte: Vyžeňte myši z chalupy i z domova jednou provždy. Vsaďte na osvědčené rady.

Zdroj: holisticselect.com, petmd.com.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu