Postup na výzdobu štědrovečerního stolu. Inspirujte se moderními trendy

Dům 23. prosince 2021 | 08:08 — Zuzana Procházková
Jestliže stále váháte nad tím, jak letos slavnostně vyzdobit stůl na štědrovečerní večeři, pak se můžete inspirovat tímto článkem. Poradíme vám, jaké barvy můžete zkombinovat, co by na stole nemělo chybět a co naopak byste měli dát rozhodně stranou.
Další 3 fotografie v galerii
S barvami buďte rozhodně opatrní, což však neznamená, že jich nemůžete více kombinovat / Shutterstock

Jeden z hlavních a zároveň pro mnohé také nejpříjemnějším úkolem je dekorace slavnostní tabule, tedy výzdoba stolu na vánoční večeři. Pokud zrovna nejste ten typ, kterému nedělá problém zvolit správný styl dekorace a vybrat ideální kombinaci barev, pak může být tento úkol náročný. Inspirujte se proto několika následujícími tipy a rozmyslete se, v jakém duchu vaše štědrovečerní hostina bude. A nezapomeňte, to nejdůležitější je chutné menu a příjemná nálada.

1. Vytvoření akčního plánu

V první řadě si musíte položit několik základních otázek a vytvořit si na základě toho určitý plán. Zkontrolujte, zda máte dostatek židlí a adekvátně velký stůl na to, kolik lidí vás bude u stolu na večeři. Dále se také podívejte, zda máte dostatek nádobí i příborů, které by rozhodně měly být jednoho druhu. Není od věci vyzkoušet, zda se vám na stůl pohodlně vejde všechno nádobí a servírovací misky, které chcete používat. Nyní máte totiž možnost všechno zkorigovat. V posledním kroku si naplánujte, do jakého stylu byste se chtěli pustit.

2. Volba barev

S barvami buďte rozhodně opatrní, což však neznamená, že jich nemůžete více kombinovat. Naprosto skvěle na vánočním stole hraje červená, zelená a zlatá. Právě ve zlatém dekoru můžete volit různé dekorace a doplňky, jako například svícen, příbory, látky a další. Velmi se vyplácí barvy na vánočním stole odvodit od výzdoby vašeho vánočního stromečku a sladit je. Pokud tedy máte vánoční stromeček vyzdoben do modra a bílá, můžete do těchto barev nadekorovat i vánoční stůl.

3. Vyplatí se zvolit neutrální základ

Pro volbu všech kombinací barev pak platí, že je vhodné, abyste základ zvolili nějaký neutrální. Například letošním trendem je dle mnoha designerů návrat k přírodě. Zkuste na vašem štědrovečerním stole najít způsob, jak zakombinovat teplé a dřevité přírodní prvky. Například můžete použít čerstvé zelené větvičky jehličí nebo šišky či nějaké bobule. Smícháním těchto přírodních prvků s vaší barevnou kombinací pomůže k udržení rovnováhy.

4. Správné osvětlení

Vhodné osvětlení je při slavnostní vánoční večeři neméně důležité. Je potřeba, aby světlo vytvářelo příjemnou, útulnou atmosféru, která je klíčová. Volte proto svíčky různých tvarů a velikostí, kahánky nebo například boční lampičky či světýlka. Pohrajte si se světlem a vykouzlete pomocí něj vánoční atmosféru.

5. Závěsné dekorace na strop

Jestliže máte možnost zavěsit ze stropu nebo z lampy nad stůl vánoční dekorace, pak to udělejte. Vytvoří to doslova magickou atmosféru. Dekorace volte například v přírodních barvách, zavěste je do různých výšek na úzké stuze. Zkontrolujte však, že je výška vhodně zvolená a dekorace vám nebudou nijak vadit během večeře.

6. Ubrus není nutné použít

Podle nejnovějších trendů a inspirací z magazínů není nutné na štědrovečerní stůl prostírat ubrus. Raději nechte vyniknout přirozenou krásu dřeva a místo ubrusu zvolte například malé prostírání nebo běhoun. Dále čtěte: Pravý, nebo umělý vánoční stromeček? Poradíme vám, podle čeho se rozhodnout.

Zdroj: thespruce.com, goodhousekeeping.com.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu