Nekupujte každý rok novou vánoční hvězdu. Stačí se o ni po svátcích správně postarat a příští rok se vám znovu začervená

Zahrada 27. prosince 2021 | 10:36 — Zuzana Procházková
Vánoční hvězda pro mnohé z nás vyjadřuje jeden ze symbolů Vánoc, a proto si ji tradičně každoročně kupujeme. Proč je ale potřeba tuto rostlinu kupovat každý rok novou? Proč nevydrží i na příští Vánoce? Odpověď je jednoduchá. Většina lidí neví, jak se o tuto rostlinu starat a vánoční hvězda putuje po svátcích do koše. To je ale velká škoda.
Další 3 fotografie v galerii
Vánoční hvězda kvete jen o Vánocích / Shutterstock

Vánoční hvězda je doslova magickou rostlinou, která není spojena s obdobím Vánoc jen u nás v České republice, ale i jinde ve světě. Odborně se tato rostlina nazývá pryšec nádherný, neboť je z čeledi pryšcovitých. Původem je ze Střední Ameriky, zejména z Mexika a Gueatemaly, kde roste velmi hojně jako keř, a to od pobřeží až vysoko po hory. Zde bývá často výzdobou veřejných parků a místní obyvatelé ji pěstují s oblibou na zahradách jako okrasné keře.

Vánoční hvězda kvete jen o Vánocích

Zajímavostí vánoční hvězdy je to, že kvete zrovna o Vánocích. Vysvětlení je však naprosto jednoduché. Vánoční hvězda je rostlinou, která kvete v období, kdy je noc delší než 12 hodin. A to právě u nás vychází na předvánoční období. Kolem těchto květů, kterých si mnozí z nás ani nevšimnou, rostou ony krásně červeně zbarvené listy. Kvůli nim si vánoční hvězdu kupujeme. V našich podmínkách se však vánoční hvězdy prodávají jen jako malé hrnkové rostliny a jejich růst je tlumen retardátory.

Správná péče o vánoční hvězdu

Velmi důležitá je volba stanoviště. Myslete na to, že vánoční hvězda potřebuje stálou teplotu okolo 22 °C. Rozhodně ji nevystavujte do průvanu ani blízko k radiátorům. Stejně tak jí ani nesvědčí přímé sluneční světlo. Co se týká zalévání, vhodná je odstátá voda o pokojové teplotě. Ideálně vánoční hvězdu zalévejte do mističky a ne ke stonku. Dbejte na to, aby byla zemina stále mírně vlhká.

Co udělat s hvězdou po svátcích

Vánoční hvězda, tak jako ostatní kvetoucí rostliny, shazuje po odkvetení listy. Bohužel shazování listů po Vánocích bývá pro mnohé znamením, že je na čase vánoční hvězdu vyhodit. To je však obrovská škoda. Jakmile vánoční hvězda shodí listy, pak ji mírně zalévejte až do jara. Ve druhé polovině dubna ji poté seřízněte a přesaďte. Vyberte propustnou zeminu a na dno květináče s otvory dejte drenáž. Nakonec nezapomeňte až do září jednou měsíčně hnojit. Uvidíte, že v půlce léta začne vánoční hvězda znovu krásně obrůstat.

Červeně zbarvené listy

Aby vaše hvězda nabyla krásně červeně zbarvené listy, je potřeba na tom pracovat zhruba od konce září. Prvním krokem je přestat rostlinu hnojit. Poté najděte doma ideální stanoviště, kde je naprostá tma, a tam hvězdu každý den na 14 hodin umístěte. Dejte si pozor na umělé světlo, to také škodí. Pokud takové místo nemáte, můžete ji umístit do tmavého kouta a zakrýt krabicí. Za zhruba pět týdnů byste měli pozorovat první červené listy. Uvidíte, že v obchodech nabízené vánoční hvězdy té vaší nebudou sahat ani po kotníky. Dále čtěte: Připravte si domácí vynikající listové těsto. Jednoduchý recept, se kterým to zvládnete za 10 minut.

Zdroj: ruralsprout.com, nature-and-garden.com.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu