O Vánocích na kočky čekají nástrahy, které pro ně mohou mít fatální následky

Mazlíčci 21. prosince 2021 | 15:54 — Helena Malá
Pokud vás čekají první Vánoce, které se chystáte strávit společně s kočkou, měli byste vědět několik věcí. Jde totiž o poměrně rizikové období. Kočka vám totiž během svátků může doma napáchat pořádnou paseku, ale hlavně na ni samotnou čeká v tomto období ve vašem bytě velká spousta nástrah, které pro ni mohou mít fatální následky. Proto je dobré vědět, co je třeba udělat, aby Vánoce byly pro kočku hlavně bezpečné.
Další 4 fotografie v galerii
Pro kočku je vánoční období velmi nebezpečné / Unsplash

Vánoce s kočkou si můžete užít, ale je třeba učinit několik důležitých opatření. Na vaši kočku totiž čeká celá spousta lákadel a když se její řádění vymkne kontrole, nebudete stačit odklízet následky pohromy. Vše, co s Vánocemi souvisí, například stromek, vánoční hvězda, jmelí, dárky, balicí papír nebo voňavé jídlo, kočku vybízí k divokým hrám, které nemusejí skončit dobře. Pokud nechcete spěchat na veterinu, volat hasiče nebo strávit nejkrásnější dny v roce velkým úklidem, musíte myslet na několik věcí.

Vánoční stromek

Jakmile domů přinesete vánoční stromek, hned to v kočce vzbudí zvědavost. Neví, že to není nové škrabadlo a že ta blyštící se cingrlátka nejsou na hraní. Kočka se cítí jako v ráji. A pokud to skončí jen několika rozbitými baňkami, můžete mluvit o štěstí. V horším případě může totiž kočka převrátit i celý strom. A to není vše. Stromek může pro kočku představovat vážné zdravotní komplikace. Na co si tedy dát pozor?

Voda ze stromku

Hodně lidí dává stromek do vody, aby vydržel co nejdéle krásný. Jenže kočka může začít vodu pít, což rozhodně není dobré. Může totiž obsahovat pestidcidy, hnojiva a další chemikálie, které způsobují otravu. Udržujte proto vodu ze stromečku přikrytou, aby se do ní kočka nedostala. Hliníková fólie většinou plně postačí.

Okusování ozdob, dekorací i stromečku

Je v podstatě jedno, jestli kočka začne okusovat stromek živý, nebo umělý. V obou případech jí hrozí střevní obstrukce. Někdy to může mít lehký průběh, kočka pozřené věci jednoduše vyzvrací a je jí zase dobře. Vyskytuje se ale i horší průběh - opakované a neúspěšné dávení a zvracení, průjem, slabost. V tu chvíli je potřeba ihned navštívit veterinárního lékaře. Totéž se může stát, když začne okusovat ozdoby ze stromečku.

Povalení vánočního stromku

Šplháním na stromek může kočka ublížit nejen sobě, ale i ostatním členům rodiny. Máte-li doma kočičího milovníka vánočních stromků, snažte se stromeček pevně zajistit. Postavte ho nejlépe do rohu a ukotvěte třeba do háků ve zdi, aby celá ta dvoumetrová krása nespadla během jedné z kočičích lezeckých expedic.

Stuhy a vánoční řetězy

Stuhy a vánoční řetězy jsou pro kočky velkým lákadlem. Než se nadějete, začne si s nimi hrát. To ničemu nevadí, dokud je nezačne žvýkat a polykat. Opět mohou následovat zdravotní potíže.

Vánoční hvězda a jmelí

Jmelí a vánoční hvězda se objevují v mnoha domácnostech. Ale pozor, obě rostliny jsou pro kočky hodně nebezečné. Listy i bobule jmelí totiž obsahují toxické proteiny. Podobné je to i s oblíbenou vánoční hvězdou. Většina těchto pro kočky nebezpečných domácích rostlin a květin naštěstí kočkám nechutná, ale občas se najde výjimka.

Otevřený oheň - svíčky a krb

Sálavé teplo z krbu nebo svíčky kočky přitahuje a rády se u něj vyhřívají. Obzvláště mladé a nezkušené kočky se ale mohou k ohni dostat příliš blízko. Stačí neopatrně máchnout ocasem nad svíčkou a neštěstí je tu. Svíčky proto vždy udržuje mimo dosah vaší kočky a nenechávejte je hořet bez dozoru. Pokud máte doma jakýkoli zdroj otevřeného ohně, na svého mazlíčka vždy nepřetržitě dohlížejte.

Elektrické kabely a světýlka

Na drátech si rádi pochutnávají hlodavci jako křečci či morčata nebo zakrslí králíci. Ale ani kočkám nemusejí být úplně lhostejné. Mohou je opět vybízet ke hře, podobně jako stužky nebo okrasné řetězy na stromek. Jenže ostrými drápky či špičatými zuby může kočka drát porušit a pak hrozí úraz elektrickým proudem. Držte tedy kočky od drátů raději dál.

Cukroví, ryba, salát a další dobroty

K Vánocům patří i pečení cukroví, příprava salátu, kapra a dalších pochoutek. Vůně jídla kočky přiláká k vám do kuchyně. Pokud kočce dáte kousek šunky, svět se nezboří, ale dejte si pozor na potraviny, které jsou pro kočky velmi nebezpečné. Patří mezi ně čokoláda, cibule a avokádo. Pokud pokrm některou z těchto ingrediencí obsahuje, mějte se na pozoru.

Zdroj: cats.org.ukvaschovatel.cz, bluecross.org.uk.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu