Vynikající bramborový salát podle Karla Gotta je skvělou přílohou nejen k smaženému řízku

Recepty 20. února 2022 | 17:45 — Zuzana Procházková
I když jsou Vánoce dávno za námi, tak to neznamená, že si na bramborový salát musíte počkat další rok. Bramborový salát je lahodný pokrm, který si jako přílohu můžete dopřát například o víkendu při svátečním obědě. Pokud hledáte inspiraci, vyzkoušejte recept na bramborový salát podle Karla Gotta.
Další 3 fotografie v galerii
Bramborový salát je vynikající přílohou například u svátečního oběda / Shutterstock

Bramborový salát se smaženým řízkem nebo kaprem je tradiční jídlo, které se podává na Vánoce. Mnozí z nás však mají bramborový salát natolik rádi, že si jej dopřávají pravidelně. To je zcela v pořádku, proč na bramborový salát čekat další rok? I Karel Gott měl bramborový salát velmi rád, a to až natolik, že měl svůj speciální recept, do které přidával jednu netradiční surovinu.

Zelená paprika

Tajnou speciální přísadou v receptu Karla Gotta na bramborový salát je zelená paprika. Podle pana Gotta je tato surovina tou ideální, která dodá salátu vyladěný prvek křupavosti. Kromě toho bude bramborový salát i hezčí pro oko, neboť bude hrát více barvami. Zelená paprika je navíc velmi zdravá a částečně odlehčí toto těžší jídlo s majonézou.

Papriky a zdraví

A proč je zelená paprika natolik zdraví prospěšná? Obsahuje totiž velké množství kyseliny listové, a proto by ji měly do jídelníčku zařadit zejména těhotné ženy a kojící maminky. Dále mají zelené papriky pozitivní vliv na tvorbu krve, podporují trávení, posilují imunitu, urychlují hubnutí a působí jako antioxidant. A to není zdaleka vše.

Jaké papriky vybírat

Při kupování zelené papriky vždy zkontrolujte, zda je zcela beze skvrny. Věc se má tak, že i sebemenší tmavá skvrna na paprice značí to, že uvnitř začíná bujet plíseň. Dále se zaměřte na to, aby nebyly papriky měkké, vybírejte jen ty zcela tvrdé. I měkké papriky totiž odkazují na plíseň. V poslední řadě kupujte pouze papriky se stopkou, neboť bez stopky se ihned zkazí.

Suroviny na bramborový salát

Na bramborový salát podle receptu Karla Gotta si připravte následující suroviny:

  • 300 g uvařených a oloupaných salátových brambor typu A
  • 100 g kyselých okurek
  • 50 g cibule
  • 1 zelenou papriku
  • 2 natvrdo uvařená vejce
  • 100 g majonézy
  • 50 g hořčice
  • sůl
  • čerstvě namletý pepř
  • cukr
  • petrželovou nať na ozdobení 

Postup přípravy

Do větší mísy přidejte na plátky nakrájené brambory, papriku, okurky a vajíčka. Poté nakrájejte cibuli, spařte ji s trochou láku z okurek a přidejte také do mísy. Nakonec smíchejte majonézu s hořčicí, pepřem, solí a cukrem a přidejte k salátu. Vše promíchejte a nechte odležet ideálně přes noc. Podávejte ozdobené čerstvou nasekanou petrželovou natí. Dobrou chuť. Dále čtěte: Připravte si vlastní hummus. Hotový je za pár minut a chutná daleko lépe než z obchodu.

Zdroj: fresh.iprima.cz, zdravezdravi.cz.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu