Vynikající bramborový salát podle Karla Gotta je skvělou přílohou nejen k smaženému řízku
Bramborový salát se smaženým řízkem nebo kaprem je tradiční jídlo, které se podává na Vánoce. Mnozí z nás však mají bramborový salát natolik rádi, že si jej dopřávají pravidelně. To je zcela v pořádku, proč na bramborový salát čekat další rok? I Karel Gott měl bramborový salát velmi rád, a to až natolik, že měl svůj speciální recept, do které přidával jednu netradiční surovinu.
Zelená paprika
Tajnou speciální přísadou v receptu Karla Gotta na bramborový salát je zelená paprika. Podle pana Gotta je tato surovina tou ideální, která dodá salátu vyladěný prvek křupavosti. Kromě toho bude bramborový salát i hezčí pro oko, neboť bude hrát více barvami. Zelená paprika je navíc velmi zdravá a částečně odlehčí toto těžší jídlo s majonézou.
Papriky a zdraví
A proč je zelená paprika natolik zdraví prospěšná? Obsahuje totiž velké množství kyseliny listové, a proto by ji měly do jídelníčku zařadit zejména těhotné ženy a kojící maminky. Dále mají zelené papriky pozitivní vliv na tvorbu krve, podporují trávení, posilují imunitu, urychlují hubnutí a působí jako antioxidant. A to není zdaleka vše.
Jaké papriky vybírat
Při kupování zelené papriky vždy zkontrolujte, zda je zcela beze skvrny. Věc se má tak, že i sebemenší tmavá skvrna na paprice značí to, že uvnitř začíná bujet plíseň. Dále se zaměřte na to, aby nebyly papriky měkké, vybírejte jen ty zcela tvrdé. I měkké papriky totiž odkazují na plíseň. V poslední řadě kupujte pouze papriky se stopkou, neboť bez stopky se ihned zkazí.
Suroviny na bramborový salát
Na bramborový salát podle receptu Karla Gotta si připravte následující suroviny:
- 300 g uvařených a oloupaných salátových brambor typu A
- 100 g kyselých okurek
- 50 g cibule
- 1 zelenou papriku
- 2 natvrdo uvařená vejce
- 100 g majonézy
- 50 g hořčice
- sůl
- čerstvě namletý pepř
- cukr
- petrželovou nať na ozdobení
Postup přípravy
Do větší mísy přidejte na plátky nakrájené brambory, papriku, okurky a vajíčka. Poté nakrájejte cibuli, spařte ji s trochou láku z okurek a přidejte také do mísy. Nakonec smíchejte majonézu s hořčicí, pepřem, solí a cukrem a přidejte k salátu. Vše promíchejte a nechte odležet ideálně přes noc. Podávejte ozdobené čerstvou nasekanou petrželovou natí. Dobrou chuť. Dále čtěte: Připravte si vlastní hummus. Hotový je za pár minut a chutná daleko lépe než z obchodu.
Zdroj: fresh.iprima.cz, zdravezdravi.cz.