Připravte si vlastní hummus. Hotový je za pár minut a chutná daleko lépe než z obchodu
Lidé cizrnu pěstují už více jak sedm tisíc let. S největší pravděpodobností se cizrna rozšířila do světa z Indie, kde se ji každý rok vypěstuje okolo 65 % z celkové produkce. Dnes se však vyskytuje již ve všech zemích a je pěstována od Austrálie po Kanadu a od Mexika až po Barmu. Celosvětově je cizrna po hrachu a fazolích třetí nejčastěji konzumovanou luštěninou. Zejména v poslední době spolu s trendem zdravé výživy cizrna stále více proniká také do českých kuchyní a stává se součástí mnoha pokrmů. Její velkou výhodou je variabilita, neboť se dá dochucovat opravdu na mnoho způsobů.
Cizrna je superpotravina
Hummus je speciální luštěninová pomazánka, jejíž hlavní surovinou je cizrna. Právě ta dělá z hummusu zdraví prospěšnou pochoutku. Jak je známo, všechny luštěniny jsou zdraví prospěšné. V případě cizrny je tomu ale ještě o něco více. Jde o to, že cizrna ve srovnání s jinými luštěninami obsahuje více esenciálních aminokyselin, jako je lysin, isoleucin nebo tryptofan. Kromě toho je cizrna bohatá na vitaminy, zejména ze skupiny B, a také na minerály, jako je vápník, hořčík, fosfor, draslík a zinek. Díky tomu všemu se cizrna řadí mezi takzvané superpotraviny. O důvod víc, proč ji zařadit do svého jídelníčku, třeba ve formě hummusu.
Recept na základní hummus
Vyrobte si pro začátek základní přírodní hummus, který poté případně můžete dochutit dle vlastních preferencí. Není to však ale potřeba, protože i v této verzi chutná naprosto delikátně. Příprava základního přírodního hummusu je velmi jednoduchá. Sceďte 2 plechovky cizrny a dvě až tři lžíce dejte stranou pro konečné ozdobení. K cizrně přidejte 1 rozdrcený stroužek česneku, 70 g sezamové pasty tahini, 3 lžíce kvalitního olivového oleje a čerstvě vymačkanou citrpnovou šťávu podle chuti. Lehce osolte. Nakonec vše důkladně rozmixujte, podle potřeba přidejte po lžíci ledové vody tak, abyste docílili zcela hladké konzistence hummusu. Podávejte ozdobené celou cizrnou s opraženými sezamovými semínky a zakápnuté olivovým olejem.
Vylepšete si svůj hummus
Jak bylo řečeno výše, hummus je možné poté libovolně dochutit. Velmi často se přidává například koření, a to koriandr, uzená paprika, římský kmín, kardamon nebo pepř. Hummus bude skvěle chutnat když ho doplníte bylinkami, například koprem, čerstvým koriandrem nebo petrželí. Kromě toho se často přidávají také olivy, sušená rajčata či opražená cibulka. Jak vidíte, fantazii se meze rozhodně nekladou.
Z jaké cizrny vybírat
Pro výrobu hummusu můžete vybírat z cizrny sušené nebo té sterilované v konzervě. Co se týká cizrny sušené, tak zde je velkou nevýhodou to, že je potřeba ji přes noc namočit do vody, aby změkla, a poté ji budete vařit. Výhodou je zase však to, že je levnější než cizrna kupovaná v plechovkách. Jestliže zakoupíte sterilovanou cizrnu v plechovkách, pak ušetříte čas a můžete se rovnou pustit do výroby hummusu. Je čistě na vás, pro jakou cizrnu se rozhodnete. Pouze doplníme, že z hlediska chuti jsou si obě cizrny rovny. Dále čtěte: Vynikající vaječná omeleta se šunkou. Připravte si ji podle vychytávky Zdeňka Pohlreicha.
Zdroj: Jamie Oliver, healthline.com.