Tablety do myčky se nehodí jen na mytí nádobí, perfektně vyčistí i pračku

Ostatní 26. prosince 2021 | 16:43 — Zuzana Procházková
O pračku je potřeba se pravidelně starat a čistit ji, neboť se v ní po každém praní usazují nečistoty, bakterie a vodní kámen. Spousta lidí však na její údržbu zapomíná v domnění, že se jedná o zdlouhavý a náročný proces. Přitom vám postačí obyčejná tableta do myčky.
Další 3 fotografie v galerii
S tabletami do myčky zbavíte pračku usazenin, zápachu i vodního kamene / Shutterstock

Pračka je v každé domácnosti jistě nepostradatelným pomocníkem. Tak jako i jiné spotřebiče je však potřeba ji pravidelně čistit. V opačném případě se může stát, že vyprané prádlo nebude příliš vonět, i když používáte kvalitní prášky na praní i aviváže. Je to z toho důvodu, že každá várka špinavého oblečení po sobě v pračce zanechá trochu špíny, bakterií a dalších usazenin, což po nějaké době dá o sobě silně vědět.

Kvůli zanesené pračce se prodlužuje prací cyklus

Pračka i oblečení začne zapáchat, neboť se v ní tvoří plíseň, prací cykly se mohou prodlužovat a oblečení zkrátka nemusí být dokonale vyprané. To rozhodně není nic žádoucího. Naštěstí údržba pračky nezabere mnoho času, není na tom nic složitého a hlavně není potřeba ani kupovat drahé chemické prostředky. Postačíte si s tím, co máte běžně doma.

Tradičně s octem a jedlou sodou

Mezi šetrné varianty dezinfekce pračky a odstranění usazenin v bubnu se řadí zejména použití jedlé sody a octa, případně kyseliny citronové se sodou. Postup je zcela jednoduchý, nasypat do přihrádky pro prací prášek půl hrnku sody, oddíl pro máchání naplnit zcela octem, a poté nalít ještě jeden až dva hrnku octa do bubnu. Pračka se takto pustí na nejvyšší teplotu a nejdelší cyklus.

Účinná tableta do myčky

Tento postup se sodou a octem je sice ekologický a velmi levný, přesto mnozí o jeho účinku pochybují. Navíc v případě použití octa je na místě obava o přetrvávající zápach. Existuje však jedno mnohem efektivnější řešení, které by vás nejspíš nikdy ani nenapadlo. Pokud máte myčku na nádobí, pak nemusíte nic kupovat a použijte jednu až dvě tablety k čištění pračky. Budete překvapeni skvělým výsledkem.

A jak tableta funguje

Pokud jste pračku ještě nikdy nečistili nebo víte, že ji máte silně zanesenou, tak použijte místo jedné tablety do myčky rovnou dvě. Vhoďte je do prázdného bubnu a spusťte prací program na nejvyšší teplotu, minimálně na 60 °C. Naštěstí v rámci tohoto procesu čištění není nutné zapínat program vyvářka.

Dokonale čistá pračka

Uvidíte, že výsledek vás velmi mile překvapí. Nejenže bude pračka čistá, ale bude zbavená kompletně zápachu a usazenin na všech místech, a to i na těch, která jsou okem neviditelná. Děje se tak z toho důvodu, že tablety umí skvěle rozpouštět nečistoty a odstraňovat mastnotu. Vyzkoušejte to proto také. Dále čtěte: Jak rychlovarnou konvici zaručeně zbavit vodního kamene. Vyzkoušejte trik s citronovou šťávou.

Zdroj: reviewed.com, irishexaminer.com.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu