Neodkládejte přípravu vaší zahrady na jaro. Správná chvíle je právě teď

Zahrada 19. ledna 2022 | 20:06 — Kateřina Kofroňová
Byť astronomická zima teprve před nedávnem začala, zapálení zahradníci se už nemůžou dočkat, až zaboří ruce do hlíny. Před startem sezony ale nepodceňte důkladnou přípravu. Když investujete svůj čas do zahrady a do zdraví a vitality rostlin hned na začátku, můžete čekat bohatou a zdravou úrodu.
Další 2 fotografie v galerii
Jaro je ještě daleko, ale zahrada vaši péči potřebuje už teď / Unsplash

První, co musíte před sezonou udělat, je zamyslet se nad tím, jak bude letos vaše zahradničení vypadat. Nejlepší je podívat se na zahradu svrchu a přenést své plány na papír. Vyznačte si všechna místa na zahradě, která chcete osázet. Jako první si napište seznam plodin a květin, které byste letos chtěli nasít a vysázet. Pak si promyslete, na jaké ploše je chcete pěstovat, jaký prostor potřebují a jaké mají nároky na stanoviště a půdu.

Připravte půdu

Záhony zbavte plevele a pokud jste pořádně nepohnojili záhony na podzim, navozte na ně kompost teď. Na jaře pak stačí záhonky většinou jen zlehka nakypřit motykou. Pak je urovnejte a zamulčujte. Mulč udrží vláhu v půdě a ochrání ji před rozmary jarního počasí, poskytne rostlinám dostatek organické hmoty a zamezí šíření plevele. Důležité je, aby rostlina měla k dispozici zdravou půdu už od samého počátku.

Vysévejte

Některá semínka můžete nasít rovnou do půdy. Už koncem února a v březnu můžete do připravených venkovních záhonů vysévat například mrkev, ředkvičky, petržel, špenát, raný salát, hrách, kopr, cibuli nebo česnek. Jiná semínka se vyplatí raději předpěstovat doma nebo ve skleníku. V únoru tak za okno či do vytápěného skleníku vyséváme celer, raný salát, papriky, lilek, kedlubny či brokolici, z květin pak lobelky, plaménky nebo třeba hledíky. V březnu přidáme rajčata, melouny, cukety či bazalku.

Přesazujte a pečujte

Jakmile se objeví dva pravé lístky, přesaďte rostlinky do většího květináče a pravidelně zalévejte. Do zálivky přidejte i užitečné bakterie (probiotika pro rostliny). Ty sazeničkám pomohou překonat šok ze stěhování, zvýší jejich odolnost a ochrání je před plísní a patogeny, pro které je mladá rostlinka snadným cílem.

Hlavně plodová zelenina jako rajčata, papriky, lilek, dýně, cukety nebo třeba okurky, potřebuje hodně živin. Organické hnojení ale obsahuje živiny ve složitých sloučeninách, které rostliny neumějí z půdy vstřebat, proto potřebují pomoc užitečných bakterií, které dokážou tyto těžko stravitelné živiny "předžvýkat" do formy, kterou rostliny dokážou vstřebat. Průběžně také rostlinám servírují potřebnou dávku fosforu a draslíku - prvků, které nejvíce ovlivňují chuť a kvalitu úrody.

Po zimě také přijde rostlinám vhod i zálivka s přídavkem probiotik. Užitečné bakterie jim zajistí lepší imunitu a rostliny s jejich pomocí rozvinou bohatý kořenový systém. Rostlinky pak mají díky silnějším a rozvinutějším kořenům a lepší výživě energii vzpamatovat se z šoku z nového prostředí. Výsledkem je větší a kvalitnější úroda.

Co ještě před sezonou udělat?

  • Když nemrzne, v únoru a počátkem března, řezem prosvětlíme a zmladíme okrasné keře a jádroviny nejčastěji jabloně nebo hrušně (peckoviny přijdou na řadu až později, v dubnu či květnu). Od poloviny února do poloviny března lze řezat také maliny, angrešt, rybíz či vinnou révu. Jahody zbavte suchých listů. Nezapomínejte na výživu: ke kořenům stromů navezte kompost. Zahřeje a vyživí. Odstraňte staré a uschlé listy trvalek a sestřihněte okrasné trávy, aby dostaly prostor nové výhonky.
  • V březnu pohnojte a dosejte trávník, předtím mu však dopřejte vertikutaci nebo ho alespoň dobře vyhrabte.
  • Pusťte se do drobných oprav plotů, pergol, chodníčků nebo obrub záhonků.
  • Nůžky a ostatní nářadí je dobré naostřit, zkontrolovat, případně opravit a vyčistit. Oprašte, prohlédněte a případně nabruste nože sekačky a zkontrolujte další mechanické zahradnické pomocníky. Udělejte si seznam toho, co je třeba dokoupit.
  • Na světlém místě nechte v bedýnce naklíčit brambory pro sadbu. Také by vás mohlo zajímat: Cukrovkáři mohou zahradu přizpůsobit svým potřebám. Správné byliny záhon ozdobí a ještě poslouží zdraví.

Zdroj: urbancultivator.net, TZ Weiki.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Umělá inteligence bere útokem automobilový průmysl a zákazníci se radují

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Průvodce půjčováním nářadí: vaše cesta k efektivním...

Zavřít reklamu