Skvělý trik Zdeňka Pohlreicha, jak udělat palačinky nadýchanější
Palačinky jsou jedním z nejpopulárnějších sladkých jídel jak u dospělých, tak u dětí. V poslední době se dostávají na přední příčky v nabídce dezertů i v luxusních restauracích. Pokrmům, které můžete s palačinkami vykouzlit, se totiž meze nekladou.
Předchůdkyně dnešních palačinek vznikly už v dávných dobách neolitu, kdy bylo pro člověka nejdůležitějším zdrojem obživy zemědělství. Lidé si dělali obyčejné placky z mouky, vody a případně vajíčka, které se opékaly na rozžhaveném kameni na ohni. Placka se jedla za sucha nebo se plnila tím, co bylo po ruce, například ovocem, zeleninou či masem.
Těsto na palačinky a lívance
Těsto na palačinky bývá někdy mylně zaměňováno s těstem na lívance. Sice jsou obě dvě těsta tekutá, lijí se na rozpálenou pánev a opékají se z obou stran, jsou zde však velké rozdíly. Palačinky jsou velké, lijí se přes celou pánev a bývají tenké. Oproti tomu pravé lívance jsou malé, vysoké a pěkně nadýchané, proto se připravují na lívanečníku. Kromě velikosti je však zásadním rozdílem těsto. Onu nadýchanost v lívanci dělá kypřicí prášek nebo droždí, které se přidává do těsta.
Jestliže se chcete lehce odklonit od klasického receptu na palačinky, pak je tento recept podle Zdeňka Pohlreicha tím pravým. Díky jedné vychytávce posunete palačinky na úplně jinou úroveň. Přesvědčte se sami.
Suroviny na palačinky podle Pohlreicha
Podle receptu na palačinky pana Pohlreicha budete potřebovat následující suroviny:
- 100 ml smetany ke šlehání
- 100 ml zakysané smetany
- 20 g polohrubé mouky
- 12 g cukru
- 2 vejce (žloutky oddělené od bílků)
- 250 g čerstvých malin
- trocha karamelové polevy
- máslo na smažení
- špetku soli
Recept na palačinky
Nejprve si oddělte bílky od žloutků. Do misky přidejte bílky, 2 lžíce studené vody, špetku soli a vyšlehejte do tuhého sněhu. Jakmile máte hotovo, vmíchejte do nich mouku, žloutky a cukr. Směs zlehka promíchejte metličkou, aby se zcela spojila. Na pánvi rozpusťte máslo na středním plameni a smažte na něm palačinky z obou stran dozlatova. Dejte bokem na papírový ubrousek.
Poté si propláchněte maliny ve studené vodě, rozmačkejte většinu s cukrem, přičemž jich pár nechte na ozdobení. Smetanu ke šlehání smíchejte se zakysanou smetanou a přidejte rozmačkané maliny. Palačinky servírujte s malinovou smetanou, případně oslaďte karamelovou polevou nebo javorovým sirupem. Nakonec ozdobte malinami. Dobrou chuť. Dále čtěte: Recept na krupicovou kaši podle Přemka Forejta, po které se budou všichni oblizovat.
Zdroj: kojetinskamouka.cz, recepty.blesk.cz.