Je nejvyšší čas vysadit rajčata. Jak často je zalévat, jak správně je hnojit a další zásady k dosažení bohaté sklizně

Zahrada 19. května 2022 | 17:57 — Zuzana Procházková
Řajčata se řadí k nejčastěji pěstované zelenině na našich zahrádkách. Lahodná chuť a vůně těchto plodů, které si vlastnoručně vypěstujeme, se s těmi kupovanými zkrátka nedá srovnat. Abyste letos dosáhli co nejvyšší úrody, je potřeba během jejich růstu nezanedbat několik důležitých kroků. Poradíme vám proto, jak rajčatům vytvořit ideální podmínky pro maximální sklizeň.
Další 3 fotografie v galerii
Bohaté úrody rajčat dosáhnete díky správné péči během pěstování / Pixabay

Rajče je rostlina z čeledi lilkovitých pocházející ze Střední a Jižní Ameriky. Sice se řadí mezi plodovou zeleninu, avšak existují spekulace o tom, že je rajče ovoce. V dnešní době je k dostání nespočet druhů rajčat a mnoho zkušených pěstitelů si šlechtí vlastní odrůdy. Jejich pěstování je poměrně nenáročné, stačí dodržet několik stěžejních kroků k jejich úspěšnému růstu a bohaté sklizně. Na ně se hned detailně podíváme. Ještě je pořeba zmínit, že tyto rady platí jak pro rajčata pěstovaná na zahradě, tak pro ta balkónová.

Zásady správného vysazení

Během přesazování přidejte do každé jamky jednu hrst dřevního popela a jednu hrst nějaké úrodné půdy. Ideální je buď půda kompostová nebo přímo určená k pěstování rajčat. Stejně tak pokud si koupíte rajčata k pěstování na balkóně, tak při přesazování do většího květináče nebo truhlíku, proveďte stejný postup. Nakonec kolem každého rajčete dřevní popel lehce rozprašte. Při sázení do záhonu nechte mezi rajčaty rozestup alespoň 60 cm. Pokud pěstujete rajčata v květináči, zjistěte, do jaké velikosti dorostou a podle toho volte velikost květináče.

Jak často zalévat

Abyste dosáhli bohaté úrody, rajčata musíte skutečně pravidelně zavlažovat. Nejdůležitější je zalévání během prvního týdne po zasazení, aby se rostlinky dobře ujaly a zakořenily. Posléze zalévejte rajčata pravidelně a přiměřeně. Pakliže budou rajčata svinovat listy, znamená to, že je zaléváte nedostatečně a je potřeba přidat. Oproti tomu pokud vám rajčata praskají a pukají během dozrávání, jedná se nejspíš o teplotní šoky. To znamená, že rajčata zaléváte až příliš po dlouhé době, kdy je půda vysušená. Nakonec důležitá rada, rajčata zalévejte vždy zdola, ke kořenům, nikdy ne shora, neboť by to mohlo vést k rozvoji různých plísní.

Jak správně hnojit

Rajčata se obvykle začínají přihnojovat v momentě, kdy začnou tvořit plody. Do této doby není potřeba nijak výrazně přihnojovat. Co se týká množství a frekvence hnojení, tak se vždy řiďte tím, co je uvedeno na daném hnojivu, které jste koupili. Existuje jich totiž velká spousta a každé má jinak určené dávkování. Řiďte se však pravidlem, že u hnojiva je lepší méně než více.

Vylamování zálistků

Zde je hned na začátek potřeba zmínit jednu důležitou věc. Vylamování zálistků se provádí pouze u rajčat tyčkových, které by mohly za příznivých podmínek vyrůst i do výšky několika metrů. Oproti tomu pokud pěstujete rajčata keříková určená na balkón, tak zde není nutné a ani žádoucí zálistky nijak vylamovat.

Proč se tedy u rajčat pěstovaných na zahradě musí zálistky pravidelně odstraňovat? Hlavním důvodem je jistě to, abyste podpořili plodnost rajčete. Pokud byste zálistky nezaštipovali, tak by šla všechna energie a výživa rajčete právě do nových listů a výhonů, a to rozhodně není žádoucí.

A jak na správné zaštipování zálistků? Ze začátku opatrně odlamujte veškeré sekundární výhonky. Zachovejte pouze dva hlavní. Pokud vidíte, že je rajče silné a hezky roste, můžete ponechat 1 až 2 sekundární výhonky.

Upevnění rajčete k opoře

Rajčata mají tendence se lámat. Proto použijte různé opěrné pomůcky, abyste minimalizovali toto riziko. Zejména v období, kdy rajčata už mají plody, je potřeba zajistit nějakou tyčkou nebo opěrkou. Tíhou by se mohlo rajče zlomit.

Pravidelně odebírejte žluté listy

V rámci pěstování rajčat je potřeba pravidelně odebírat listy, které jsou staré, suché, opadané nebo zežloutlé. Tyto listy jsou totiž náchylné k napadení různými chorobami a plísní, což se pak přenese i na zdravé rajče. Pokud uvidíte, že je vaše rajče napadené nějakou plísní, to znamená, že se na listech budou objevovat hnědé nebo šedé skvrny, které posléze ztvrdnou, musíte ihned jednat. Odstraňte veškerá postižená místa a rostlinu nastříkejte ochranou proti plísni. Dále čtěte: Jak se nadobro zbavit slimáků přírodní cestou. Vsaďte na tipy zkušených zahrádkářů.

Zdroj: thespruce.com, gardenersworld.com, pennington.com.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu