Výhody a zdravotní přínosy BARF stravy aneb proč krmit psa syrovou potravou

Mazlíčci 15. června 2022 | 08:39 — Zuzana Procházková
V dnešní době se BARF strava pro psy těší velké popularitě. Čím dále více majitelů začíná své psí mazlíčky od štěněte krmit syrovou potravou, jako je maso, kosti a zelenina. V tomto článku se dozvíte o tom, jaké konkrétně jsou zdravotní přínosy BARF stravy pro psa a v čem tento typ výživy spočívá.
Další 3 fotografie v galerii
BARF strava je návrat k přirozenému způsobu krmení zvířat / Depositphotos

BARF strava, jinak také barfování, je specifický způsob výživy, kdy je psovi nebo jinému domácímu zvířeti podávána jemu přirozená strava. Tím je zejména syrové maso, vnitřnosti, kosti, zelenina, ovoce či byliny. Pakliže vás zajímá, co se skrývá pod akronymem BARF, tak jsou to anglická slova Bones And Raw Food (v překladu kosti a syrová potrava) nebo poté varianta pocházející z němčiny Biologisch Artgerechte Rohfütterung (biologicky vhodná syrové krmivo). Jinak řečeno, barfováním se myslí návrat k tomu nejvíce přirozenému způsobu krmení domácích zvířat.

Proč začít s BARF od štěněte

Jestliže jste se rozhodli pro BARF stravu, tak je rozhodně nejlepší začít už od štěněte, aby si na to váš mazlíček zvyknul hned od začátku. Spousta lidí však tuto možnost nemá, ať už kvůli časovým možnostem nebo například těm finančním. Samozřejmě BARF strava je nákladnější než kupování granulí, neboť se jedná zejména o syrové maso, a stejně tak je příprava BARF pokrmů časové náročnější, než kdybyste nasypali granule do misky.

Přechod na BARF stravu v dospělosti

Pokud začínáte s barfováním později nebo máte již dospělého psa, pak je rozhodně na místě poradit se se svým veterinářem. Je to zejména z toho důvodu, abyste se dohodli na správném poměru kostí a masa a také na tom, v jakých dávkách je nejlepší přecházet na BARF. Rozhodně u dospělého psa nemůžete ze dne na den vyměnit granule za BARF. Zde platí jasné pravidlo, a to čím později začínáte s barfováním, tím byste měli přechod prodloužit, než se dostanete k čisté syrové stravě.

Zdravotní přínosy a výhody barfování

A jak již bylo zmíněno na začátku, BARF strava jakožto návrat k přirozené stravě skládající se převážně z masa, kostí, vnitřností, zeleniny a ovoce má mnoho výhod a zdravotních přínosů. O těch hlavních promluvila pro magazinPlus.cz veterinářka Aneta Dvorská.

1. Zdravá dáseň a zuby

Díky tomu, že v rámci BARF stravy pes ohryzává a přežvykuje větší kusy potravy nebo tvrdých kostí, tak si zároveň čistí zuby i dáseň. Dochází tak k přirozené prevenci proti zubnímu kameni.

2. Prevence proti parazitům

Je dokázáno, že žaludeční šťávy psů, kteří jsou krmeni přirozenou stravou, mají mnohem nižší pH hodnoty, než tomu je psů, kteří dostávají granule. Díky tomu mají psi mnohem odolnější zažívání vůči parazitům.

3. Prevence torze žaludku

Obecně se říká, že by měl být pes po nakrmení minimálně 1 až 2 hodiny v klidu a trávit, aby nedošlo k přetočení žaludku. Zejména pokud je krmen granulemi, které v žaludku nabobtnají. Oproti tomu BARF strava v žaludku svůj objem nezvětší, a navíc je strávena cca 3 krát rychleji než granule.

4. Méně exkrementů

Jistě majitelé sami ocení, že budou při venčení vyhazovat zhruba o 2/3 menší pytlík s exkrementy. Je tomu tak z toho důvodu, že BARF stravu psi z velké většiny stráví, oproti tomu granule jsou plné obilovin a jiných plnidel, které trávicím traktem psa pouze procházejí.

5. Menší zápach

Díky přirozené stravě bude váš mazlíček méně zapáchat. Tím je myšleno, snížení zápachů exkrementů, zápachu z úst aj.

6. Zlepšení kvality srsti

Přirozená strava má pochopitelně blahodárný účinek také na srst a kůži psů, která bude mnohem zdravější a lesklejší. Dále čtěte: Jak správně zaštipovat bazalku, abyste ji nezničili a naopak podpořili její růst. Spousta lidí to dělá špatně.

Autorský článek, další zdroj: pets.webmd.com.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu