Zlikvidujte mšice bez chemie. Vyrobte si účinný postřik z česneku a dalších surovin, které máte běžně doma

Zahrada 16. srpna 2023 | 11:19 — Zuzana Procházková
Mšice představují pohromu pro mnoho zahrádkářů každou sezónu. Objevují se jak na venkovních, tak pokojových rostlinách, a pakliže včas nezasáhnete, mohou napáchat velké škody. Než abyste kupovali chemické prostředky proti škůdcům, vyrobte si raději velmi účinné přírodní postřiky, a to ze surovin, které máte jistě doma. Prozradíme vám, jak na to.
Další 3 fotografie v galerii
Mšice parazitují na rostlinách, ze kterých vysávají šťávu a oslabují je / Depositphotos

Boj se mšicemi je noční můrou mnohých pěstitelů a zahrádkářů. Mšice jsou drobný hmyz, který parazituje na mladých výhonkách rostlin, keřů nebo stromů, ze kterých vysávají šťávu. Tím je zbavují důležitých živin, rostliny se pak stávají velmi oslabené a náchylné k napadení různými plísněmi či jinými chorobami. Proto, jakmile zpozorujete mšice, je potřeba zasáhnout.

Přírodní a chemické prostředky na mšice

Ačkoli je v hobby marketech nebo v zahradnictvích k zakoupení spousta různých postřiků proti mšicím, není potřeba hned volit chemii a utrácet peníze za tyto prostředky. Mšice bez problému zlikvidujete pomoci přírodních přípravků, které si vyrobíte jednoduše v pohodlí domova. Navíc tyto přírodní postřiky jsou šetrné vůči životnímu prostředí, na což je v poslední době kladen velký důraz.

Česnekový postřik

Česnek funguje jako skvělá zbraň proti mšicím, neboť jim silně zapáchá. Aby si však zachoval co nejvíce svých účinných látek, rozhodně jej nepřelévejte horkou vodou. Jak tedy postřik připravit? Oloupejte několik stroužků česneku, rozmačkejte je a přidejte do sklenice s vodou. Promíchejte a nechte minimálně 6 hodin odstát. Takto vyrobený postřik aplikujte na rostliny napadené mšicemi. Opakujte podle potřeby.

Z vlastní zkušenosti vím, že česnekový postřik funguje také skvěle jako odpuzovač proti mravencům. Pakliže vás mravenci otravují, tak jednoduše postříkejte místa, kudy vedou jejich cestičky. Uvidíte, že po nich nebude ani památky.

Kopřivový postřik

Kopřivový postřik funguje stejně účinně jako ten česnekový. Jejich příprava je téměř totožná. Potřebovat budete nasušené kopřivové listy, které použijte v poměru 15 g sušené kopřivy na 1 litr vody. Kopřivové listy zalijte vodou v daném poměru a nechte při pokojové teplotě louhovat alespoň 4 dny. Po uplynutí této doby macerát přeceďte a zřeďte přidáním 4 litrů vody. Máte hotovo. Kromě toho, že lze macerát z kopřiv používat jako postřik proti mšicím, tak jej můžete použít jako zálivku. Díky tomu zlikvidujete i jiné škůdce (například molice).

Tabákový nálev

Také tabák lze díky obsahu nikotinu použít k likvidaci mšic, neboť je pro ně toxickým. A jak na to? „Nařezaný tabák zalijte horkou vodou a nechte je do druhého dne vyluhovat. Poté je pečlivě přeceďte přes jemné síto nebo tkaninu, aby nemohlo dojít k ucpání trysky postřikovače. Pak postříkejte postižené rostliny, v případě potřeby postřik opakujte,“ radí zahradník Petr Tichý.

Výluh z rajčat

Rajčata jsou účinným postřikem proti škůdcům, neboť obsahují alkaloidy, které mají schopnost efektivně hubit hmyz. Postřik z rajčat vyrobíte následovně. Nasekejte najemno listy z rajčat a nechte je přes noc vyluhovat ve studené vodě. V žádném případě nepoužívejte vodu horkou, protože tou byste poškodili alkaloidy v listech. Následně druhý den přeceďte a roztok nalijte do postřikovače. Máte hotovo. Aplikujte dle potřeby. Dále čtěte: Jak správně zaštipovat bazalku, abyste ji nezničili a naopak podpořili její růst. Spousta lidí to dělá špatně.

Autorský článek, další zdroj: thespruce.com.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Smutná zpráva obletěla svět: Zemřel Chandler ze seriálu Přátelé. Bylo mu pouhých 54 let

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Průvodce půjčováním nářadí: vaše cesta k efektivním...

Zavřít reklamu