Jak bezpečně zlikvidovat každý plevel? Využijte sílu po domácku vyrobených postřiků

Zahrada 08. července 2022 | 11:14 — Zuzana Procházková
Boj s plevelem je noční můrou mnoha zahrádkářů. Rozhodně však při jeho výskytu není dobré otálet, ale ihned se dát do odplevelování. K tomu vám můžou pomoci speciální hubící postřiky, které si vyrobíte v pohodlí domova.
Další 3 fotografie v galerii
Plevel je důležité zlikvidovat včetně kořenů, jinak znovu obroste / Depositphotos

Domácí smrtící postřiky na plevel mají mnohé výhody. Nejenže si je můžete namíchat z různých účinných ingrediencí, ale zároveň vás ve výsledky přijdou na pár korun a nemusíte tak zbytečně utrácet za drahé prostředky v hobby marketu. Ať už se rozhodnete pro jakýkoli z níže uvedených postřiků vyrobit, vždy se vám na aplikaci bude hodit lahvička s manuálním rozprašovačem či rozprašovač s delší tryskou.

Jelikož jsou domácí postřiky na plevel velmi účinné, dávejte vždy dobře pozor na to, abyste je aplikovali vždy jen na plevel. A nyní se již podíváme na to, jaké konkrétně hubící postřiky na plevel si můžete doma vyrobit.

Alkohol

Alkohol je velmi účinná látka, jak bezpečně zlikvidovat všechen plevel. Samozřejmě mnozí argumentují tím, že je ho na plevel škoda. Záleží tedy jen na vás, zda se pro tento postřik rozhodnete, nebo ne. Každopádně síla alkoholu spočívá v tom, že tekutina plevel vysuší, a to i včetně kořenů, tím pádem plevel uschne.

Horká voda

Podobně funguje také horká voda, která plevel i kořeny zcela spálí. Stačí když dáte vařit do varné konvice vodu, a jakmile dosáhne bodu varu, tak přelijete plevel například v okolí venkovní dlažby, chodníku nebo silnice. Postup můžete dle potřeby opakovat.

Sůl

Já sama jsem však zastánce soli v boji proti plevelům, protože to u mě funguje zcela nejlépe. Trik spočívá v tom, že plevelné rostliny nejsou v našich tuzemských podmínkách zvyklé na salinitu půdy, a proto je silný solný roztok bezpečně zahubí i s kořeny. Čím použijete koncentrovanější roztok, tím bude účinek vyšší. Dejte si ale pozor, abyste solný roztok neaplikovali v blízkosti okrasné zahrady či záhonů se zeleninou.

Ocet

Sůl můžete využít také v kombinaci s octem. Uděláte to tak, že smícháte v čtvrt hrnku soli se dvěma hrnky obyčejného bílého octa. Následně roztok aplikujete přímo na plevel.

Tekuté mýdlo

Pakliže chcete postřik, který se udrží na plevelu o něco déle, pak využijte sílu tekutého mýdla. Připravte si proto postřik smícháním půlšálku soli, dvou šálku octa a 1 lžící tekutého mýdla. Dobře rozmíchejte a aplikujte přímo na plevel. Dále čtětě: Jak dosáhnout maximální úrody cuket? Zaměřte se na čtyři důležité kroky a nebudete stíhat sklízet.

Autorský článek, další zdroj: Better Homes & Gardens.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu