Srpen je ideální čas k výsadbě jahodníků. Jak na to, abyste příští rok sklízeli jahody po kilech, radí specialista

Zahrada 15. srpna 2022 | 07:43 — Zuzana Procházková
Jahody patří bezpochyby k nejoblíbenějšímu a nejvoňavějšímu ovoci, které si navíc můžeme bez problému vypěstovat na zahrádce nebo v truhlíku na balkóně. Nezapomeňte však na to, že srpen je ideálním měsícem k výsadbě nových jahodníku. Prozradíme vám, jak na to a čemu se rozhodně vyvarovat.
Další 3 fotografie v galerii
Díky srpnové výsadbě nových jahodníků budete napřesrok sklízet po kilech / Pixabay

Mnoho z nás se každý rok těší na jahodovou sezónu. Toto drobné, červené, slaďoučké a voňavé ovoce je zkrátka lahodné. Pochopitelně, doma vypěstované jahody, a to ať už na zahrádce nebo na balkóně, se s tím kupovaným nedají srovnat. Navíc na pěstování není nic složitého, stačí se držet několika málo kroků.

Právě srpen je poměrně důležitým měsícem z pohledu jejich množení, tedy výsadby nových jahodníků, kterým je potřeba vytvořit ideální podmínky. Díky tomu se vám pak napřesrok odmění bohatou úrodou, kdy nebudete doslova vědět, co s jahodami. Jestliže máte tedy aktuálně zarostlý záhon s jahodníky, pak máte skvělou příležitost rostliny namnožit a zasadit nové. Podíváme se na to podrobně.

Srpnová výsadba jahod

Jan Zahradník, specialista na zahradnictví, pro Magazinplus.cz vysvětluje, že „existují tři základní typy výsadby jahodníků, a to jarní, letní a podzimní výsadba. Srpen se pak nachází v průsečíku výsadby letní a podzimní. To však vůbec nevadí, naopak. Srpnová výsadba nových jahod je velmi užitečná, neboť umožňuje, aby se mladé sazenice jahodníků stihly do zimy dostatečně zakořenit. Díky tomu podpoříme bohatou úrodu pro příští rok.“

Dále Jan Zahradník upozorňuje na to, že při „srpnové výsadbě jahod je však potřeba sazenice stále dostatečně zalévat, neboť hrozí letní horka a sucho. Se sázením by se nemělo příliš otálet. Mohlo by se také stát, že sazenice málo prokoření a v zimě by pak mohly vymrznout.“

Ideální podmínky pro zakořenění sazenic

Nakonec se ještě zaměříme na samotné odrůdy jahodníků. V srpnu je nejvhodnější sázet jahodník raný, pozdní, stáleplodící, klasický nebo převislý. Obecně mají jahody velmi rády slunná místa, proto je rozhodně nedávejte do stínu. Půda by měla být humózní a nakypřená. Myslete také na to, že než budete sázet jahodníky, je potřeba důkladně připravit půdu. Ta by měla být zbavená veškerého plevele.

Do jaké hloubky sázet jahodníky

Nakonec je během výsadby jahod také stěžejní hloubka, do jaké sazeničky vysadíte. Řídit se můžete hloubkou, v jaké byla sazenice v původní nádobě. Tuto hloubku byste pak měli dodržet. Je potřeba také pohlídat, aby srdéčko jahodníku byla vždy nad zemí. Dále čtěte: Přidejte nyní k rajčatům hnojivo ze sody, kvasnic a popele. Dočkáte se rekordní úrody chutných a voňavých plodů.

Autorský článek, další zdroj: strawberryplants.org.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu