Sklizeň a uskladnění mrkve: Kdy sklidit mrkev a jak ji uchovat, aby vám vydržela i přes zimu

Zahrada 07. září 2022 | 09:49 — Zuzana Procházková
Sklizeň a uskladnění každé zeleniny či ovoce má svá pravidla. Při jejich nedodržení se může velmi rychle stát, že vám začne sklizeň hnít, což je velká škoda. V tomto článku se zaměříme konkrétně na mrkev, přičemž se podíváme na to, jak ji správně sklidit a skladovat, aby vám vydržela křupavá až do zimy.
Další 3 fotografie v galerii
V dnešní době existuje nespočet druhů mrkví, které si lze vypěstovat / Pixabay

Mrkev obecná je rostlinou pěstovanou jako kořenová zelenina. Patří do čeledi miříkovitých. Původem je mrkev z jižní Asie, konkrétně z oblasti Afghánistánu, Íránu a Pákistánu, odkud se brzy rozšířila do celého světa. V dnešní době existuje nespočet druhů mrkví, které si lze na zahrádce vypěstovat a které se také pyšní různými barvami.

Rozpoznání zralé mrkve

Mrkev obecně není náročná na pěstování, přesto však se mnozí zahrádkáři nemůžou shodnout na tom, jak rozpoznat správný čas ke sklizni mrkve, a proto na to má každý své vlastní vodítko. Abyste měli představu, o jakém vodítku je řeč, tak pro jednoho pěstitele je signálem ke sklizni kompletní zežloutnutí natě mrkve, pro jiného je to zase vykopání pár mrkví a zhodnocení jejich velikosti či barvy. Pro ideální podmínky k uskladnění mrkve je však pravda někde mezi a je potřeba vzít v potaz mnohé faktory, na které se hned podíváme.

Faktory, které hrají roli

Pakliže byste se řídili jen zežloutnutím natě mrkve nebo například velikostí či barvou vzorku vykopaných, pak to nejsou ty jediné důležité faktory. Navíc zežloutlá nať může značit i to, že jsou mrkve přezrálé, a dokonce vám můžou v půdě zahnívat. Dle specialisty na zahradnictví Jana Zahradníka byste se měli řídit následujícími faktory:

  • Specifika konkrétní odrůdy
  • Umístění záhonu s mrkvemi
  • Účel sklizně
  • Stav podzemní i nadzemní části mrkve
  • Počasí, kdy chcete sklizeň provést

Načasování sklizně

A jak tedy podle výše uvedených faktorů správně určit správný den pro sklizeň mrkve? Dle specialisty na zahradnictví Jana Zahradníka se „vše odvíjí od toho, jakou odrůdu pěstujete. Pokud jste si semínka kupovali v zahradnictví, tak na pytlíčku naleznete informace o odrůdě a také o tom, za jak dlouho v ideálních podmínkách je možné mrkev sklízet. Samozřejmě, tento termín je jen orientační. Je potřeba zralost mrkve ověřit za pomoci výše popsaných několika bodů.“

Myslete však zároveň na to, že v momentě, kdy začínají uvadat nebo schnout nadzemní části mrkve, pak je mrkev jistě zralá, dost možná přezrálá. Rané druhy mrkví lze většinou sklízet už dva měsíce po vysetí. Pozdní mrkve potřebují k dozrání i tři měsíce. Nakonec mrkve, které jsou určené pouze pro uskladnění, je vhodné sklízet co nejpozději.

Sklízení mrkve

Dále je důležité, abyste sklizeň mrkve naplánovali na den, kdy nebude pršet. Díky tomu vydrží úroda déle, neboť vlhkost podporuje tvorbu plísně a hniloby. Sběr je nejsnazší za pomoci rycích vidlí. Vždy vyryjte větší kus hlíny a postupně z něj vyberte mrkve. Následně je důležité, abyste mrkve po vykopání pouze otřeli suchým hadrem, v žádném případě je neumývejte pod vodou. Natě se zbavte pootočením rukou.

Uskladnění mrkve

Jakmile máte mrkev sklizenou, můžete přejít k jejímu uskladnění. Pochopitelně vybírejte jen takové mrkve, které nejsou nijak poškozené, protože to by vedlo k předčasnému zahnívání. Mrkve skladujte ideálně v písku, případně poté v substrátu, pilinách nebo rašelině. Ideální teplota pro skladování mrkve je jako u petržele mezi 2 a 5 °C. Vlhkost vzduchu by měla být 70 až 80 %. Dále čtěte: Jak správně sklízet a skladovat červenou řepu, aby vám vydržela chutná a křupavá až do jara.

Autorský článek, další zdroj: dengarden.com.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Umělá inteligence bere útokem automobilový průmysl a zákazníci se radují

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Průvodce půjčováním nářadí: vaše cesta k efektivním...

Zavřít reklamu