Podzimní výsev zeleniny nejen pro ranou jarní sklizeň. Některou můžete sklízet ještě letos

Zahrada 12. září 2022 | 08:45 — Zuzana Procházková
Dokonce i podzim je ideálním ročním obdobím k výsevu některých druhů zeleniny. V první řadě se jedná o zeleninu určenou pro časnou jarní sklizeň, kterou si mnozí pěstitelé velmi pochvalují. Kromě toho existují i jiné druhy zeleniny, jež můžete sklízet ještě letos. O jaké druhy se tedy jedná, vám povíme v tomto článku.
Další 3 fotografie v galerii
Zimní petržel je ideálním druhem zeleniny pro časnou jarní sklizeň / Pixabay

Léto je sice pryč a zanedlouho se objeví první přízemní mrazíky, ale to neznamená, že na zahradě končí práce a že již nic jiného nelze vypěstovat. Naopak, mnoho druhů zeleniny, zejména té kořenové, lze vysít i na podzim pro časnou jarní sklizeň. Té si navíc mnozí pěstitelé váží úplně nejvíc, neboť je lahodná, křupavá a voňavá.

Kromě této časné jarní sklizně však existují i jiné druhy zeleniny jako například ředkvičky, jež se vyznačují velmi krátkou vegetační dobou, a proto je lze sklízet ještě letos na podzim. Tyto druhy zeleniny také velmi hravě odolávají často nevlídnému podzimnímu počasí, a tak se nemusíte bát, že se vám neuchytí.

Mrkev pro časnou jarní sklizeň

Mrkev je ideální kořenovou zeleninou k podzimnímu výsevu tak, abyste sklízeli úrodu časně na jaře. Co se typu odrůd týká, tak dle specialisty na zahradnictví Jana Zahradníka zakupte ideálně odrůdy Primo F1, Espredo F1, Chambor F1, Nanda F1 nebo Tempo F1. Výsev je potřeba stihnout před prvnímu podzimními mrazíky, aby v půdě mohla semínka vyklíčit. Tímto způsobem budete na jaře sklízet dřív než všichni ostatní pěstitelé.

Zimní petržel pro časnou jarní sklizeň

Další kořenovou zeleninou pro časnou jarní sklizeň je petržel. Pořiďte si však speciální zimní odrůdy jako například Sugar nebo Lenka. Semínka zasejte nejlépe během listopadu nebo na začátku prosince. Petržel přezimuje, netřeba ji ani překrývat geotextilií a hned na jaře můžete sklízet.

Zimní špenát přes zimu zakoření

Na podzim lze také vysít zimní špenát. Sice tuto zeleninu nebudete sklízet ještě na podzim, zato si hned z kraje jara pochutnáte na vitamíny nabitém novém špenátu. Semínka vysejte ideálně do konce září, přičemž by měly být v hloubce 2 až 3 centimetry. Mezi řády ponechejte vzdálenost 20 cm. Během tuhých mrazů poté zasetý špenát přikryjte například sušenou trávou.

Hlávkový salát k podzimní sklizni

Pakliže chcete zasetou zeleninu sklízet ještě letos na podzim, pak je ideální volbou hlávkový salát, neboť ten roste opravdu velmi rychle. Stihnout byste měli výsev do konce září a během výsevu dodržujte vzdálenost mezi řádky 15 až 20 cm. Během října dopřejte salátu pořádnou zálivku, později už ubírejte. Do dvou měsíců od vysetí byste mohli sklízet první listy salátu.

Ředkvičky k podzimní sklizni

Dál také ředkvičky patří k zelenině s velmi krátkou vegetační dobou, a proto je můžete sklízet již za pár týdnů po vysetí. Je však potřeba slunce a dostatečné zalévání, jinak se nebudou tvořit bulvy. Můžete je pěstovat během podzimu také například ve skleníku. Dobrá rada nakonec, jestliže chcete urychlit klíčení, nechcete semínka přes noc namočená ve vodě. Dále čtěte: Sklizeň a uskladnění mrkve: Kdy sklidit mrkev a jak ji uchovat, aby vám vydržela i přes zimu.

Autorský článek, další zdroj: squiresgardencentres.co.uk.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Největší vodní park v Evropě je plný vzrušujících jízd...

Zavřít reklamu