Péče o levanduli: Podzimní zastřižení by nemělo být příliš invazivní. Nikdy nezasahujte do dřevnaté části stonku

Zahrada 03. října 2022 | 10:34 — Zuzana Procházková
Levandule je jistě jednou z nejoblíbenějších a nejvoňavějších trvalek, které pěstujeme na našich zahrádkách. S příchodem podzimu ji však musíme poskytnout náležitou péči a ochranu před mrazy, aby mohla na jaře zase v plné krásné obrůst. V tomto článku vám prozradíme, jak na to.
Další 3 fotografie v galerii
Levandule je oblíbenou a velmi aromatickou trvalkou / Pixabay

Levandule (latinsky Lavandula) je rod rostlin, který patří do čeledi hluchavkovitých. Nejčastěji se jedná polokeře, ale setkáte se také s vytrvalými bylinami. Levandule má krásné a bohaté kvetení v odstínech bílé, fialové či růžové. Velmi intenzivně voní, díky čemu ji poznáte už z dálky. V dnešní době existují desítky druhů levandule, včetně jejich kříženců. V našich podmínkách se však nejčastěji setkáte s levandulí úzkolistou, známou jako levandule lékařská.

Podzimní střih levandule 

Podzimní zastřižení levandule by dle zahradního specialisty Jana Záhorského nemělo být příliš invazivní, tedy neměla by se ostříhat celá rostlina. A jak tedy na to? Nejprve odstraňte všechny květy a poté konce větviček zhruba asi o 5 až 7 cm. Dbejte na to, aby byla levandule ostříhaná souměrně a tedy vám vznikl pěkně vypadající kompaktní keřík. Během zastřihávání nikdy nezasahujte do dřevnaté části stonku, to by mohlo levanduli poškodit.

Levandule a poškození mrazem

Levandule je rostlina pocházející z teplých oblastí Středomoří. I z toho důvodu je velmi náchylná na poškození mrazem. Obecně jsou však na tom hůře mladé sazenice levandule, které nemají dostatečně silný kořenový systém, a poté levandule pěstované v truhlících či květináčích. Je to z toho důvodu, že kořeny natěsnané v květináči jsou více náchylné na poškození mrazem než ty v záhonech.

Zazimování levandule na záhoně

Zazimování levandule, kterou pěstujete na záhoně, je mnohem jednodušší než zazimování levandule v květináči či truhlíku. Jak již bylo řečeno výše, je to z toho důvodu, že je levandule na záhoně více odolná vůči mrazu. A co tedy udělat s levandulí na podzim? Dle zahradního specialisty Jana Záhorského je potřeba ji zastřihnout dle výše popsaného způsobu, poté mírně přihnojit a nakonec zakrýt chvojím nebo goetextilií, abyste před mrazy ochránili kmínek i kořeny. Geotextilie totiž vytvoří kolem levandule ideální mikroklima pro přezimování.

Zazimování levandule v květináči

Oproti tomu pokud pěstujete levandule v květináči nebo v truhlících, pak existuje vícero možností zazimování. V případě, že chcete ponechat levanduli venku v květináči tak, jak je, pak ji dostatečně obalte slámou nebo bublinkovou folií, abyste vytvořili izolační vrstvu proti mrazům. Květináč však přemístěte na místo, kde bude levandule co nejvíce chráněná proti větru a dešťovým či sněhovým srážkám.

Druhou možností je pak přemístění levandule do vnitřních nevytápěných prostorů, například do sklepa. Dbejte však na to, aby teplota v místnosti, kde budete levanduli uchovávat, nepřesáhla 15 stupňů, neboť to by znamenalo, že se levandule začne probouzet z vegetačního klidu. A to je v zimě zcela nežádoucí. Dále čtěte: Zahrádkářský kalendář na podzim: Jaké důležité práce udělat na zahradě před příchodem prvních mrazíků.

Autorský článek, další zdroj: terrebleu.ca.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Největší vodní park v Evropě je plný vzrušujících jízd...

Zavřít reklamu