Tento plevel už víckrát nevyhodíte. Bršlice neboli kozí noha skvěle chutná i léčí
Aegopodium je odvozeno z řeckého aigos - koza, apodos - noha. Listy skutečně připomínají svým tvarem otisk kozího kopýtka. Podagra je starý název pro dnu, nemoc, která ve stáří zbaví mnoho lidí možnosti pohybu. Mniši proto bršlici pěstovali v klášterních zahradách. Podagraria znamená léčící dnu. Jeden z mnoha českých lidových názvů zní podágrová bylina.
Nevyhubitelná biozelenina
Prostě nevyhubitelná. Taková je strohá charakteristika bršlice. Jako půdopokryvná rostlina dokáže bleskově ovládnout celou zahradu. Za rok se dokáže rozšířit až o 3 m2. Její kořeny se při vytrhávání lámou, jako by byly skleněné, a z každého sebemenšího úlomku vyroste další rostlina. Kdo se tedy chce bršlice zbavit, musí pečlivě vytrhávat. Pro ty, co si pečlivě pěstují trávník, to není zrovna příjemné, bylinkářům ale nevadí. Naopak.
Prospěšná zdraví
Bršlice je velmi bohatá na vitamin C, ale kromě toho obsahuje řadu prospěšných látek, jako jsou karotenoidy, železo a mangan, které pomáhají rozpouštět soli v těle. To je užitečné nejen při léčení dny nebo revmatismu, ale také při rozpouštění a vylučování solí z ledvin. Mimo to je také překvapivě zdrojem bílkovin.
Na klouby i dnu
Blahodárně působí na pohyblivost kloubů. Z kořenů, které vytrháte na zahradě, můžete uvařit čaj, který působí močopudně. Má i vnější použití. Jestliže vás bolí nohy, připravte si koupel z kořenů bršlice. 100 g čerstvých kořenů povařte 15 minut ve 2 litrech vody. V nálevu si pak koupejte nohy. Skvělé použití při bolestech kloubů má také kúra z želatiny. O tom, jak si ji vyrobit, jsme psali zde.
Chutná jako karotka
Mladé světlezelené listy jsou velice chutné a připomínají tak trochu karotku. Vyzkoušejte mladou bršlici na chlebě s máslem, společně s dalšími bylinkami v tvarohu, jako polévku nebo osmaženou v olivovém oleji. Daleko jemnější chuť mají rostliny úplně mladé, světle zelené, které sotva rozvinuly lístky. Ty jsou vhodné zejména do salátů nebo jako čerstvá nať do polévek, na chleba a podobně. Větší lístky s výškou stonku do 10 cm pak můžeme použít do nádivek, do špenátu, do omelet, zapečených pokrmů atd. Je to jen na vás, kde tuto bylinu uplatníte.