Chystáte se sázet brambory? Vyberte si správný varný typ

Zahrada 07. dubna 2019 | 08:39 — Veronika Prášilová
Vařené, pečené, smažené, jako příloha i hlavní chod, pochoutka k televizi. Pro někoho obyčejné brambory, pro jiného skvělá příležitost k experimentování. Jejich cena raketově stoupá, a tak jestli máte možnost, zkuste si vypěstovat vlastní.
Další 3 fotografie v galerii
Každý způsob přípravy brambor si žádá správný varný typ / Internet

Právě duben je vhodná doba na jejich sadbu. Jestli budete sadit poprvé, dobře zvažte, k jakému účelu je budete nejčastěji využívat.

Než začnete sázet

Aby byla vaše úroda úspěšná, je potřeba nejprve důkladně připravit půdu. Pravděpodobně jste si již na podzim záhon dobře prohnojili a nyní je na čase půdu prokypřit, aby se lépe prohřála. Přibližně týden před sadbou zkušení zahrádkáři doporučují půdu překrýt fólií, čímž se její teplota zvýší až o pět stupňů Celsia a urychlí se tak počáteční růst. Ovšem pozor, toto platí pouze u raných odrůd brambor.

Pokud neplánujete ranou sklizeň, připravte si klasicky řádky tak, že brambory budete vysazovat v řádcích od sebe vzdálených asi 35 cm a jednotlivým sadebním kouskům necháte 60centimetrový prostor. Aby se jim lépe dařilo, měli byste jim do půdy přidat přírodní hnojivo. Brambory jsou totiž náročné na živiny. Hloubka sázení je 4 - 6 cm. Pokud nemáte zahrádku, můžete si vypěstovat brambory třeba na balkoně.

Varné typy brambor

Jak jsme již uvedli, před tím, než si pořídíte bramborovou sadbu, musíte si ujasnit, k jakému účelu budete brambory využívat. Existují tři takzvané varné typy. Varný typ A je takový, který se hodí k přípravě salátů, brambory jsou totiž o něco tvrdší a nerozpadají se.

Nejčastější je varný typ B, který je primárně určený pro přípravu vařených brambor bez nutnosti další úpravy. Kdo si rád pochutná na bramborách s máslem a třeba mlékem, je pro něj tento typ ideální. Milovníci bramborových kaší nebo bramborových knedlíků by měli sáhnout po varném typu C, který je po uvaření primárně měkký a moučnatý. Existuje ještě takzvaný čtvrtý typ označovaný písmenem D, který ovšem není určený pro kuchyňskou úpravu. Mimo jiné se z takových brambor připravuje líh.

Sadbu jedině s certifikátem

Pokud jste si na podzim nepřipravili vlastní sadbu, není problém si ji koupit. U prodejců však trvejte na tom, aby sadba měla certifikát zaručující to, že je v pořádku ze zdravotního, biologického a fyzikálního hlediska. Sadba s certifikátem je navíc kontrolovaná na výskyt viróz, bakterióz a strupovitosti od jejího pěstování až po prodej. Pokud totiž zakoupíte necertifikovanou sadbu, hrozí, že si do půdy zavlečete choroby a virózy, které snižují kvalitu a výnosnost úrody.

At už se rozhodnete pro jakýkoliv typ brambor, dbejte na přihnojování kapalnými postřiky, a to hnojivem obohaceným o měď, zinek a mangan. Rostliny také potřebují dostatek vláhy, a to hlavně během kvetení, kdy je vhodné záhony zavlažovat. Na jeden metr čtvereční by mělo přijít až 20 – 30 litrů vody.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte dovolenou snů

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte...

Dlouhá cesta může být pro dítě utrpením, nová auta ale...

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Zavřít reklamu