Přírodní hnojivo z domácích a zahradních zbytků dodá vašim rostlinám všechny potřebné živiny
Podívejte se s námi, jak jednoduše můžete vašim rostlinám a výpěstkům dopřát kvalitní, a přitom stoprocentní bio hnojivo.
Káva udělá radost vám i rostlinám
Aby bylo hnojivo kvalitní a dopřálo vaší budoucí úrodě dostatek živin, musí obsahovat fosfor, draslík a dusík. Tyto složky a ještě mnohé další obsahuje pro někoho možná překvapivě kávová sedlina. Ano, skutečně stačí, pokud po každém vypití turecké kávy či jiné takové, po níž vzniká soc, tento zdánlivý odpad nevyhodíte, ale například jej vysypete na staré noviny a necháte jej vyschnout. Důvodem pro tento krok je zejména to, aby se s hnojivem dobře pracovalo. Kávová sedlina je skvělá ke hnojení záhonků i pokojových rostlin.
Hnojte s mírou
Ovšem buďte obezřetní, tento typ hnojiva nemůžete rostlinám dopřávat permanentně. U pokojových rostlin je vhodné jej použít dvakrát ročně, venkovní je zvládnou i čtyřikrát do roka. Jestliže pěstujete úrodu v truhlíku, přimíchejte kávový soc přímo do zeminy. Rozhodně nezapomínejte ani na květiny. Například růže, azalky nebo oleandry po kávovém odpadu porostou jako divé.
Brambory a tráva, už to roste, sláva
Mnoho výživných látek, které vaše úroda ocení, je také ve vodě z vařených brambor. Tu nechejte vychladnout a poté s ní zalijte pokojové i zahradní rostliny. Tuto zálivku můžete aplikovat klidně každý týden. V zahradě pak využijte posečenou trávu, která skvěle poslouží jako mulč na záhony. Pokud takto záhony překryjete, bude se v nich déle držet vlhkost a mulč bude pravidelně dodávat kořenům rostlin důležité živiny. Snažte se však záhony nepřekrývat vrstvou vyšší než 5 centimetrů, aby tráva nezačala hnít. Dbejte však na to, aby mulčovací vrstva byla hustá a pokud kdekoliv prořídne, nezapomeňte ji doplnit.
Kvalitní hnojení však není jedinou cestou, jak dosáhnout bohaté úrody. Neméně důležitá je také správná zálivka, kterou je třeba v horkých letních dnech dodržovat. Jak na to, abyste své zahradě spíše neuškodili, si můžete přečíst v našem dalším článku.