Zázračná dýně - potravina, která vévodí podzimu
Dýně je velmi zdravou podzimní ingrediencí. Je velmi výživná a navíc i nízkokalorická. Její bohaté využití najdete jak ve slané, tak i sladké kuchyni. Ovšem pokud chcete získat co nejvíce jejích zdravotních výhod, měli by jste ji konzumovat především jako zeleninu, ne v dezertech.
Nejběžnější jedlé druhy
Dýně je zpravidla kulatá a oranžová. Velikost, tvar i barva se však liší druh od druhu. Nejčastěji se u nás pěstuje dýně obecná, která může mít až několik desítek kilogramů.
Dýně jsou technicky vzato ovocem, ale z výživového hlediska je řadíme mezi zeleninu. Existují v řadě různých variant, z nichž některé jsou okrasné, ale pro kulinářskou úpravu se nejčastěji využívají tyto dýně: máslová, muškátová, Hokkaido nebo špagetová.
Jak správně vybrat?
Zralou dýni poznáte podle stopky. Ta by měla být zdřevnatělá s prasklinkami, slupka by měla být nepoškozená, tvrdá a matná. Plod by měl být těžší, lehčí je plný semínek. Dýní jsou desítky druhů. Pro vaření jsou ale nejvhodnější druhy Hokaido, populární je i muškátová či máslová dýně. A my pro vás máme pět nejlepších receptů z nich!
Krémová polévka z dýně
Potřebujeme:
- 1 střední dýně Hokkaido (cca 800 g)
- 3 lžíce olivového oleje nebo 2 lžíce másla
- 2 stroužky česneku
- 200 ml 12% smetany
- 1 l zeleninového vývaru
- sůl, pepř
Postup:
1. Dýni pořádně omyjeme (dýně Hokkaido se nemusí loupat) a rozpůlíme na polovinu. Vydlabeme semínka, která můžeme usušit.
2. Dužninu dýně nakrájíme na kostky a rychle je osmažíme na rozpáleném oleji či másle. Poté přilijeme postupně zeleninový vývar, přidáme podle potřeby sůl a vaříme, dokud dýně nebude měkká.
3. Poté necháme trošku zchladnout a tyčovým mixérem polévku rozmixujeme.
4. Do polévky přidáme prolisovaný česnek, osolíme, opepříme a přidáme smetanu (téměř celou). Chvilku na sporáku polévku prohřejeme a můžeme servírovat.
5. Každou porci ještě ozdobíme lžící smetany a podáváme. Můžeme jíst s pečivem nebo krutony.
Dýňové pyré
Potřebujeme:
- 1 ks dýně Hokkaido
- 100 g másla
- 1/2 lžičky kmínu
- 2 - 3 lístky bobkového listu
- 1 lžičku bazalky
- 1 lžičku oregana
Postup:
1. Středně velkou dýni Hokkaido omyjeme, rozpůlíme, vydlabeme semínka a zbytek nakrájíme na kostky.
2. Dýni dáme do velkého hrnce, přidáme sůl, kmín, bobkový list a zalijeme vodou. Uvaříme doměkka, dýně je hotová za cca 15 - 20 minut. Uvařenou dýni scedíme, bobkové listy vyndáme.
3. Ještě horkou dýni rozšleháme společně se 100 g másla a dochutíme podle potřeby - solí, bylinkami, osmaženou cibulkou apod.
4. Dýňové pyré podáváme jako přílohu třeba ke smaženým pokrmům, karbanátkům, vege placičkám apod.
Placky z dýně Hokkaido
Potřebujeme:
- 2 vrchovaté hrnky nastrouhané dýně Hokkaido
- 1 lžíci hladké mouky
- 1 lžíci solamylu
- 1 vejce
- 50 ml mléka
- 1 hrst nasekané petrželky
- sůl a pepř
- olej
Postup:
1. Všechny ingredience kromě dýně a oleje smícháme na těstíčko a nakonec k němu přimícháme nahrubo nastrouhanou dýni (neoloupanou).
2. Z těstíčka tvoříme placičky, které smažíme na pánvi v rozpáleném oleji dozlatova z obou stran.
3. Hotové dáme na papírovou utěrku, která nasaje přebytečný tuk.
Dýňové hranolky
Potřebujeme:
- 1/2 ks dýně Hokkaido
- 1/2 dl olivového oleje
- 2 stroužky česneku
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Postup:
1. Dýni omyjeme, rozkrojíme, odstraníme semínka, oloupeme a nakrájíme na hranolky.
2. Česnek prolisujeme do oleje, osolíme, opepříme a hranolky do oleje nasypeme.
3. Rukama promícháme a rozložíme je na plech na pečící papír.
4. Upečeme v troubě vyhřáté na 180 °C dozlatova, cca 35 min.
Dýňová bábovka
Potřebujeme:
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 200 g najemno nastrouhané dýně
- ½ hrnku třtinového cukru
- 3 vejce
- 1 pytlík prášku do pečiva
- 1 pytlík vanilkového cukru
- ½ hrnku oleje
- ¾ hrnku vlažného mléka
- sádlo či olej na vymazání formy
- hrubou mouku na vysypání formy
- hroznový cukr nebo moučkový cukr na posypání bábovky
Postup:
1. Celá vejce vyšleháme s třtinovým cukrem, poté přidáme mouku, prášek do pečiva, vanilkový cukr, olej, vlažné mléko a vše důkladně promícháme. Nakonec do těsta zamícháme najemno nastrouhanou dýni.
2. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy na bábovku.
3. Dýňovou bábovku vložíme do předehřáté trouby na 160 °C a pečeme asi 60 minut (špejlí vyzkoušíme, zda není těsto uvnitř syrové).
4. Vychlazenou vyklopenou bábovku posypeme moučkovým cukrem. Pokud hledáte další tip na chutný dezert, vyzkoušet můžete také lahodnou čokoládovo-banánovou buchtu.