Zázračná dýně - potravina, která vévodí podzimu

Recepty 22. září 2019 | 16:43 — Šárka Vondráčková
Dýně má velmi blahodárné účinky na naše zdraví. Působí příznivě na funkci trávící soustavy, detoxikuje, posiluje imunitu a uklidňuje nervy. A k tomu navíc skvěle chutná!
Další 3 fotografie v galerii
Dýně vám dodá pořádnou dávku betakarotenu, který je částečně přeměněn na vitamin A, který je důležitý pro posilování střevní výstelky a pomáhá tak vašemu tělu v boji proti infekcím / Depositphotos

Dýně je velmi zdravou podzimní ingrediencí. Je velmi výživná a navíc i nízkokalorická. Její bohaté využití najdete jak ve slané, tak i sladké kuchyni. Ovšem pokud chcete získat co nejvíce jejích zdravotních výhod, měli by jste ji konzumovat především jako zeleninu, ne v dezertech.

Nejběžnější jedlé druhy

Dýně je zpravidla kulatá a oranžová. Velikost, tvar i barva se však liší druh od druhu. Nejčastěji se u nás pěstuje dýně obecná, která může mít až několik desítek kilogramů.
Dýně jsou technicky vzato ovocem, ale z výživového hlediska je řadíme mezi zeleninu. Existují v řadě různých variant, z nichž některé jsou okrasné, ale pro kulinářskou úpravu se nejčastěji využívají tyto dýně: máslová, muškátová, Hokkaido nebo špagetová.

Jak správně vybrat?

Zralou dýni poznáte podle stopky. Ta by měla být zdřevnatělá s prasklinkami, slupka by měla být nepoškozená, tvrdá a matná. Plod by měl být těžší, lehčí je plný semínek. Dýní jsou desítky druhů. Pro vaření jsou ale nejvhodnější druhy Hokaido, populární je i muškátová či máslová dýně. A my pro vás máme pět nejlepších receptů z nich!

Krémová polévka z dýně

Potřebujeme:

  • 1 střední dýně Hokkaido (cca 800 g)
  • 3 lžíce olivového oleje nebo 2 lžíce másla
  • 2 stroužky česneku
  • 200 ml 12% smetany
  • 1 l zeleninového vývaru
  • sůl, pepř

Postup:

1. Dýni pořádně omyjeme (dýně Hokkaido se nemusí loupat) a rozpůlíme na polovinu. Vydlabeme semínka, která můžeme usušit.
2. Dužninu dýně nakrájíme na kostky a rychle je osmažíme na rozpáleném oleji či másle. Poté přilijeme postupně zeleninový vývar, přidáme podle potřeby sůl a vaříme, dokud dýně nebude měkká.
3. Poté necháme trošku zchladnout a tyčovým mixérem polévku rozmixujeme.
4. Do polévky přidáme prolisovaný česnek, osolíme, opepříme a přidáme smetanu (téměř celou). Chvilku na sporáku polévku prohřejeme a můžeme servírovat.
5. Každou porci ještě ozdobíme lžící smetany a podáváme. Můžeme jíst s pečivem nebo krutony.

Dýňové pyré

Potřebujeme:

  • 1 ks dýně Hokkaido
  • 100 g másla
  • 1/2 lžičky kmínu
  • 2 - 3 lístky bobkového listu
  • 1 lžičku bazalky
  • 1 lžičku oregana

Postup:

1. Středně velkou dýni Hokkaido omyjeme, rozpůlíme, vydlabeme semínka a zbytek nakrájíme na kostky.
2. Dýni dáme do velkého hrnce, přidáme sůl, kmín, bobkový list a zalijeme vodou. Uvaříme doměkka, dýně je hotová za cca 15 - 20 minut. Uvařenou dýni scedíme, bobkové listy vyndáme.
3. Ještě horkou dýni rozšleháme společně se 100 g másla a dochutíme podle potřeby - solí, bylinkami, osmaženou cibulkou apod.
4. Dýňové pyré podáváme jako přílohu třeba ke smaženým pokrmům, karbanátkům, vege placičkám apod.

Placky z dýně Hokkaido

Potřebujeme:

  • 2 vrchovaté hrnky nastrouhané dýně Hokkaido
  • 1 lžíci hladké mouky
  • 1 lžíci solamylu
  • 1 vejce
  • 50 ml mléka
  • 1 hrst nasekané petrželky
  • sůl a pepř
  • olej

Postup:

1. Všechny ingredience kromě dýně a oleje smícháme na těstíčko a nakonec k němu přimícháme nahrubo nastrouhanou dýni (neoloupanou).
2. Z těstíčka tvoříme placičky, které smažíme na pánvi v rozpáleném oleji dozlatova z obou stran.
3. Hotové dáme na papírovou utěrku, která nasaje přebytečný tuk.

Dýňové hranolky

Potřebujeme:

  • 1/2 ks dýně Hokkaido
  • 1/2 dl olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

Postup:

1. Dýni omyjeme, rozkrojíme, odstraníme semínka, oloupeme a nakrájíme na hranolky.
2. Česnek prolisujeme do oleje, osolíme, opepříme a hranolky do oleje nasypeme.
3. Rukama promícháme a rozložíme je na plech na pečící papír.
4. Upečeme v troubě vyhřáté na 180 °C dozlatova, cca 35 min.

Dýňová bábovka

Potřebujeme:

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 200 g najemno nastrouhané dýně
  • ½ hrnku třtinového cukru
  • 3 vejce
  • 1 pytlík prášku do pečiva
  • 1 pytlík vanilkového cukru
  • ½ hrnku oleje
  • ¾ hrnku vlažného mléka
  • sádlo či olej na vymazání formy
  • hrubou mouku na vysypání formy
  • hroznový cukr nebo moučkový cukr na posypání bábovky

Postup:

1. Celá vejce vyšleháme s třtinovým cukrem, poté přidáme mouku, prášek do pečiva, vanilkový cukr, olej, vlažné mléko a vše důkladně promícháme. Nakonec do těsta zamícháme najemno nastrouhanou dýni.
2. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy na bábovku.
3. Dýňovou bábovku vložíme do předehřáté trouby na 160 °C a pečeme asi 60 minut (špejlí vyzkoušíme, zda není těsto uvnitř syrové).
4. Vychlazenou vyklopenou bábovku posypeme moučkovým cukrem. Pokud hledáte další tip na chutný dezert, vyzkoušet můžete také lahodnou čokoládovo-banánovou buchtu.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte dovolenou snů

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte...

Dlouhá cesta může být pro dítě utrpením, nová auta ale...

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Zavřít reklamu