Čištění zašlých spár mezi kachličkami pomocí domácích čističů

Dům 14. ledna 2020 | 12:16 — Helena Malá
Do úklidu zašlých spár v koupelně nebo v kuchyni se nikomu nechce, protože jde o velkou dřinu. I tuto nepříjemnou činnost si ale můžete výrazně usnadnit. Stačí si doma připravit vlastní super silný čistič.
Další 3 fotografie v galerii
Domácí čističe na zašlé spáry skvěle zabírají / Internet

Výhodou domácího čističe je nejen jeho síla, ale i to, že vám k jeho výrobě postačí suroviny, které máte běžně doma. Na špinavé spáry vám zaberou různé přípravky, představíme vám některé z nich.

Účinná trojkombinace

Ocet je úžasný pomocník nejen k dochucování jídel, ale skvěle vám pomůže také s úklidem. Na přípravu čističe spár si připravte tyto ingredience:

  • 1/4 šálku octa
  • 1/2 šálku jedlé sody
  • šťávu ze 4 citronů
  • teplou vodu

Všechny suroviny pečlivě smíchejte. Vzniklou směs pak naneste na spáry kartáčem či starým zubním kartáčkem se pusťte do čištění spár.

Kypřicí prášek s pudingem

Vyzkoušet můžete i další směs, tentokrát s pudingem. Připravte si tyto ingredience:

  • kypřicí prášek
  • vanilkový puding
  • jedlou sodu
  • vodu

Opět vše smíchejte v kašičku, naneste na spáry a vydrhněte. Podobně prý funguje také drcená křída smíchaná s trochou vody.

Soda a bělidlo

Silný přípravek na čištění spár připravíte také pomocí bělidla. Nachystejte si tyto ingredience:

  • 1/4 šálku bělidla
  • 3/4 šálku jedlé sody

Nasypte sodu do bělidla, až vytvoříte pěkně hustou kaši. Směs naneste na spáry a čistěte starým zubním kartáčkem. Poté nechte působit deset minut, pak otřete hadrem a teplou vodou. Směs připravená z bělidla prádla a vody zabírá také na plíseň. Na jeden díl bělidla přidejte šest dílů vody. Naneste na spáry, nechejte chvíli působit a nakonec umyjte čistou vodou.

Co dělat, když nic nezabírá

V obchodě si můžete pořídit takzvaný obnovovač spár. Stačí ho nanést na čisté a suché spáry pomocí aplikátoru, který je opatřen houbičkou. Hmotu necháte zaschnout, až spáry ztratí svůj lesk a povrch zůstane matný. Pak celou plochu navlhčíte hladkou stranou houbičky. Pokud obnovovačem přetáhnete na dlaždice, stačí použít drsnou stranu houbičky a barvu jednoduše omyjete.

No a pokud se ani přes veškerou snahu nedaří spáry vyčistit, zřejmě vám nezbude nic jiného, než dlažbu přespárovat. Jde už ale o náročnější činnost. Budete muset nejprve odstranit staré spáry, a to buď speciálním nástrojem nebo nožem. Postupujte ale opatrně, ať neoštípete hrany kachliček. Mezírky mezi obkladačkami pečlivě vysajte a naneste novou spárovací hmotu. Pokud nechcete problém se zašlými spárami řešit za chvíli znovu, vyhněte se širokým obloukem bílé spárovací hmotě, ale zvolte třeba univerzální šedou nebo béžovou. Špína a fleky nebudou na první pohled tak patrné. O tom, jak si svépomocí opravit popraskané spáry mezi stěnou a vanou, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu