Kuna dokáže v domě napáchat pěkně drahou paseku

Dům 02. února 2019 | 13:37 — Anna Novotná
Když se kuna zabydlí na vaší půdě, je to hodně nepříjemná záležitost. V noci dělá neskutečný randál a její trus odporně páchne. Navíc vám na půdě může toto zvířátko nadělat pořádnou a docela drahou paseku - s oblibou totiž likviduje zateplení! Zbavit se kun vyžaduje notnou dávku pevných nervů.
Další 1 fotografie v galerii
Kuna sice vypadá roztomile, ale pokud se vám usadí na půdě, čeká vás hotové peklo / Shutterstock

Každý, kdo boj s kunou svedl, ví, že je to běh na dlouhou trať. Možná vám pomůže pár rad, jak kuny z domu vyhnat.

Kuny si na vaší půdě pochutnají nejen na střešní izolaci, ale s přehledem vám rozkoušou i elektrické vedení. Škody pak mohou jít do desítek tisíc korun. Nejlepší prevencí je utěsnění veškerých škvír a dobré podbití střechy. Když se už ale kuna u vás doma zabydlela, máte několik možností, jak se jí zbavit.

Lidé se kuny snaží vyhnat nejrůznějšími způsoby a je nutné informovat, že jde o značně nevyzpytatelné zvíře. Co funguje na jednu kunu, nemusí zabrat na druhou. Obrňte se proto trpělivostí a zkoušejte, třeba některá z rad zafunguje.

Voňavka

Pokud máte doma nějakou hodně silnou voňavku, zkuste ji nastříkat po půdě. Některým kunám to prý vadí tak, že si radějí sbalí svých pět švestek a jdou o dům dál.

Domácí mazlíčci

Kunám prý nevoní ani psí či kočičí moč. Dokážete-li své čtyřnohé mazlíčky přimět k tomu, aby se vám na půdě vymočili, možná to kunu z půdy vypudí.

Lví či tygří trus

Lev či tygr budí respekt snad v každém, kuny nevyjímaje. Pokud máte v nejbližším okolí zoologickou zahradu, není problém hromádku trusu od ošetřovatele získat. 

Lidské vlasy

Někdo nedá dopustit na lidské vlasy, které prý kuny nesnášejí. Snadno je získáte u každého kadeřníka. Vlasy pak rozházejte po půdě nebo je dejte do silonek a v prostoru je zavěste. Ideální jsou prý pánské vlasy bez chemického ošetření barvou a nejlépe údajně funguje, když jde o vlasy ostříháné nasucho před umytím.

Světlo

Kuny prý nesnášejí světlo, takže můžete vyzkoušet nějaký odpuzovač na bázi světla. Nejlépe uděláte, když pár nocí necháte na půdě trvale rozsvícené světlo.

Hluk

Další z věcí, které kuna nemá ráda, je hluk. Zapněte jí na noc trochu hlasitěji rádio a udělejte kuně pořádnou diskotéku. Pokud by vás hudba rušila ve spánku, dejte si špunty do uší. Pár nocí to vydržíte a pokud právě toto vaši kunu z domu vypudí, stojí to určitě za to. Někdy prý zabírají také ultrazvukové odpuzovače. Jde ale o nákladnější způsob s nejistým výsledkem. Na některé kuny to totiž vůbec nezabírá.

Chlorové vápno

Kuna je velmi čistotné zvíře, což vám v případě chlorového vápna nahrává. Rozsypte ho po podlaze. Kuně bude vápno na tlapkách vadit a bude si je olizovat. Nejde ale o žádnou pochoutku. Kuna zjistí, že jí to nechutná a po čase ji to možná přestane bavit a raději vaši půdu opustí. Stejně údajně funguje i rozsypaný prášek na praní.

Nafta

Některým lidem se podařilo zbavit kun díky prostěradlu namočeném v naftě nebo v naftalínu. Pořádně nechejte látku nasát, pak ji roztrhejte na menší kousky a rozházejte je po půdě.

Past

Skopec na kuny je sice dražší, ale poměrně zaručená metoda. Nastražíte past a pak už jen vyčkáváte. Až se kuna chytí, odvezte ji někam hodně daleko. A pozor! Do želez se kuna chytat nesmí, protože se jedná o trýznění! Dále čtěte: Ocet je levný, ekologický a všestranný pomocník v domácnosti. Naučte se jej využít.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu