Kuna pod kapotou vašeho auta. Čeká vás únavný boj, ale s našimi radami se dá vyhrát

Ostatní 29. května 2020 | 08:40 — Helena Malá
Kuna na půdě je hodně otravná, ale pokud se zamiluje do vašeho auta před domem, je to opravdu velký problém. Klidně se vám může jednoho rána stát, že už nenastartujete. Jak kuně rozmluvit, aby noc co noc řádila pod kapotou vašeho vozu? Je to těžké, ale jde to.
Další 3 fotografie v galerii
Kuna dokáže pod kapotou auta napáchat velké škody / Depositphotos

Pokud si kuna jednou vaše auto zamiluje, bude ho vyhledávat s železnou pravidelností každou noc. Kromě toho, že vám rozkouše veškerou izolaci, tak si také pochutná na nejrůznějších gumových součástkách, ale i kabelech, čidlech nebo senzorech. Následná oprava může přijít na pár stovek, ale i několik tisíc korun.

Jakmile zjistíte, že se vám pod kapotou zabydlela kuna, na nic nečekejte a začněte jednat. Existuje mnoho rad, jak kunu z pod auta vyhnat, ale bohužel je pravdou, že ne všechny zabírají. Je třeba vyzkoušet několik metod, na každé zvíře totiž zabírá něco jiného. Postupujte vždy od nejlevnějších, s nákupem drahé elektronické plašičky se neunáhlujte.

Vlasy a chlupy jsou slabou zbraní

Říká se, že kuny dokáží vyhnat chuchvalce lidských vlasů nebo zvířecích chlupů. Jednak je třeba dávku vlasů nebo chlupů obměňovat každé čtyři týdny, jednak nejde o zrovna spolehlivou zbraň. Funguje jen v málo případech. Nicméně, vyzkoušet to můžete, ale žádný extra výsledek od toho nečekejte.

Parfém, savo a další

Některým lidem se prý osvědčilo postříkat prostor pod kapotou výrazným parfémem nebo deodorantem, někdo radí do prostoru zavěsit voňavý závěs do WC nebo tam dát houbu namočenou do sava. Ani toto řešení ale není stoprocentní a ve skutečnosti zabírá jen zřídkakdy. Naopak díky savu se spolehlivě zbavíte plevele ze zámkové dlažby, jak jsme psali zde. Větší šanci budete mít se spreji, které jsou speciálně vyvinuté k ochraně auta před kunami. A když nezaberou, alespoň je nebudete tak cítit, jako třeba nevábně vonící parfém nebo savo. Aplikují se na textilii či buničinu a následně umístí pod kapotu auta, účinné jsou asi čtvrt roku.

Sklopec

Kuna je chráněné zvíře a nesmíte ji zabít. Odstřelit ji smí pouze myslivec v období mezi listopadem a únorem, rozhodně však nikoliv ve městě u obydlí, kde se převážně zdržuje. Po zbytek roku ji nikdo nesmí chytit ani do sklopce a přemístit na jiné místo. Pokud tedy není zrovna doba hájení, lze vyzkoušet sklopnou past. Kuna je ale chytré zvíře a může se stát, že se naučí do pasti vlézt tak šikovně, že pozře návnadu a pak zase vyleze. Častěji tak budete z pasti ráno vypouštět kočky než kuny.

Plašiče

Výběr elektronických plašiček, které dokáží třeba měnit frekvenci ultrazvuku, aby si zvířata neměla šanci na zvuk zvyknout, je opravdu velký. Šanci na úspěch máte ale tak padesátiprocentní. Někdy plašiče kuny vyženou, jindy jim absolutně nevadí.

Pes nebo kočka

Pokud se v okolí vašeho vozu bude vyskytovat pes nebo kočka, kuna se k autu nepřiblíží. Jenže jakmile zvíře odejde, kuna toho okamžitě využije a vrátí se. A udržet celoročně kočku či psa, aby celou noc hlídali auto, nijak nepřimějete.

Elektrický ohradník

Dobře vaše auto ochrání před kunami elektrický ohradník. Osvědčil se elektrický ohradník tvořený sítí, jaký se používá na ochranu drůbeže. Ten kuna překonat nedokáže. Tedy pokud do něj neseskočí třeba z větví stromů nebo nějaké zídky. Ohradník je možné napájet i z vysloužilé autobaterie, vhodnějším řešením je ale pořídit síťový zdroj připojený do elektrické zásuvky. Mějte ale na paměti, že ohradník můžete použít jen na vlastním pozemku.

Garáž

Největší jistotu ale budete mít, když si pořídíte garáž a auto budete parkovat tam. Ovšem pozor! Garáž musí být opravdu kvalitní, stačí jedna jediná mezera o průměru 6 centimetrů a kuna má cestu do garáže prakticky otevřenou.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu