Milovníci vintage stylu nemusejí utrácet za drahé kousky nábytku. Stačí se naučit patinovat

Dům 15. dubna 2020 | 11:38 — Helena Malá
Interiér zařízený ve vintage stylu si získává čím dál více příznivců. Jde o kombinaci tradičních a současných prvků s důrazem na kvalitu. Pokud si budete chtít vintage nábytek pořídit v obchodě, budete muset sáhnout hlouběji do kapsy. Přitom když se naučíte techniku patinování, získáte originální kousky doslova za pár korun.
Další 3 fotografie v galerii
Patina dodá nábytku romantický nádech / Pinterest

Vintage styl v sobě zahrnuje téměř všechna specifika romantického a tak trochu nostalgického zařízení v současném praktickém stylu. Nábytek působí útulně, ale zároveň zastarale. Jestliže máte doma nějaký starší kousek, který je kvalitní, ale už na něm zapracoval zub času, zkuste jej oživit pommocí patinování.

Patinovat lze prakticky cokoliv od skříňky přes židli až po stůl. Tentokrát vám poradíme, jak patinovat komodu. Jde totiž o výrazný kus nábytku, který na sebe umí strhnout pozornost. Když si s ní pohrajete, stane se z ní dominanta pokoje. Patinováním z ní vytvoříte originální a stylový bytový doplněk, který vám bude dělat radost mnoho dalších let.

Pokud se ale necítíte na tak velký kousek nábytku, můžete si patinování vyzkoušet na něčem menším, třeba židličce. Důležité je, že půjde o předmět, který bude vyprávět nějaký příběh. A je jedno, jestli to bude nějaká věc po milované babičce nebo něco, co vás na první pohled zaujalo v bazaru.

Chce to čas

Než se vůbec do patinování pustíte, musíte si uvědomit, že patinování vám zabere nějaký čas. V případě komody, pokud budete šikovní, počítejte s tím, že na proměně nábytku budete pracovat tak sedm hodin. Vyčleňte si proto na činnost čas, ať vás nic zbytečně nestresuje.

Příprava je důležitá

V prvé řadě budete muset z komody odstranit veškeré kování. Pokud je komoda nalakovaná, zbruste ji brusnou houbičkou, smirkovým papírem nebo elektrickou bruskou až na holé dřevo. Pak ji také důkladně očistěte od nečistot a prachu z broušení.

Mějte po ruce svíčku

Když máte komodu připravenou, můžete se pustit do nátěru první vrstvy. Na místa, kde chcete vytvořit odřený efekt, naneste svíčkou vosk. Díky tomu další nátěry tolik nepřilnou a efekt bude výraznější. Vybírejte místa, která by se po dlouhém užívání odřela přirozeně – hrany, okolí kování u zásuvek apod. Efekt pak bude vypadat lépe.

Druhá vrstva

Jakmile první vrstva dobře zaschne, pusťte se do nanášení druhé. I tuto vrstvu nechte zcela zaschnout. Pro druhou vrstvu použijte trochu tmavší odstín, aby pak odřený efekt lépe vyniknul. Znovu nechejte druhou vrstvu nátěru důkladně zaschnout.

Probrousit a nanést třetí vrstvu

Další fázi představuje probrušování. Při této činnosti se neobejdete bez smirkového papíru nebo brusné houbičky. Zaměřte se na ta místa, na která jste předtím nanesli vosk. Celý postup opakujte (včetně nanesení vosku na další vhodná místa) i se třetí barvou. Po úplném zaschnutí třetí vrstvu znovu opatrně probruste na místech s voskem. Nakonec očistěte a našroubujte zpět kování.

Dobrá rada

Pokud patinujete více barvami, postupujte vždy krok za krokem, odstín po odstínu. Nejdříve si vše vyzkoušejte na menší ploše, abyste viděli, jak vypadá výsledek vašeho barevného „křížení“. Teprve pak se pusťte do něčeho většího. Byla by škoda věnovat patinování tolik času, když by se vám pak výsledný efekt nelíbil. Pokud je vám bližší barevnost ruského folkloru, zkuste si v tomto duchu zařídit byt, jak na to, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu