Zbavte své komory, garáže i sklepy harampádí. Stačí nepořádek uklidit a najít rezervy v úložném prostoru

Dům 05. března 2021 | 10:50 — Helena Malá
Hodně lidí si stěžuje na nedostatečný úložný prostor, přitom ve sklepě, garáži nebo komoře jej mohou získat. Stačí si tam často jen uklidit a provést reorganizaci harampádí, které se tam často povaluje bez ladu a skladu.
Další 4 fotografie v galerii
Do úklidu garáže či sklepa zapojte klidně celou rodinu / Pixabay

Je pravdou, že nároky na úložné prostory rostou a částečně je na vině i koronavirová pandemie. Lidé totiž více než jindy skupují sportovní vybavení i nářadí pro kutily. Obvykle ale nemají vyřešeno jejich uskladnění. Podle posledních průzkumů dokonce zhruba dvě třetiny Čechů bojují s nedostatkem místa v garáži, sklepě nebo komoře a 70 procent lidí se za tyto prostory před známými a sousedy stydí. Pusťte se v těchto místnostech do důkladného jarního úklidu. Víme, jaké vychytávky vám s vytvořením pořádku a nového úložného prostoru pomohou.

Každý, kdo má kromě svého bytu ještě komoru, sklep nebo garáž, může mluvit o velkém štěstí. Má totiž kam dát lyže, kola, sáňky a boby, brusle, ale i pneumatiky, hobby nářadí či pytel brambor. Jenže pokud v těchto místech nemáte od začátku promyšlený úložný prostor a pravidelně zde neděláte pořádek, po čase to tu bude vypadat hrůzostrašně a vy jen horko těžko ve vzniklém chaosu najdete to, co právě potřebujete.

Seberte odvahu

Žádný prostor není nafukovací. Je ale fakt, že pokud seberete odvahu a rozhodnete se komoru, garáž či sklep pořádně uklidit, vyplatí se to. Kromě toho, že opět najdete vše potřebné, získáte opět i nový úložný prostor. A o tom, že úložný prostor je důležitým faktorem spokojeného bydlení, není pochyb. Trendem je zkrátka využití místa na maximum, ovšem přehledně a na dosah.

Kam s haraburdím

Je málo pravděpodobné, že vše, co v garáži, sklepě nebo komoře objevíte, skutečně potřebujete. Buďte nekompromisní a co už nepoužíváte a používat ani v dohledné době nebudete, bez milosti vyhoďte, prodejte nebo věnujte někomu dalšímu. Možná budete překvapeni, kolik místa najednou získáte.

Vytvořte nové úložné prostory

Nyní se zaměřte na vytvoření nových úložných prostor. Pomohou mimo jiné různé organizéry, skříně, regály či police. Na trhu je jich velké množství, takže vybrat by si měl opravdu každý.

Řešení existuje i tehdy, pokud se obáváte, že se vaše preference časem změní a vy budete najednou potřebovat uskladnit tvarově či velikostně jiné předměty. V takovém případě můžete investovat do promyšleného variabilního závěsného systému s desítkami různých držáků, háků, košů a madel. Funguje jako stavebnice, každý majitel úložného prostoru si jej může vymodelovat na míru. Jeho instalaci na stěnu pomocí závěsných lišt navíc zvládne člověk vybavený jen vrtačkou.

Prostor i pro zahradní nářadí

Pokud máte i zahradu, zřejmě se neobejdete bez motyky, lopaty, rýče a dalšího zahradnického náčiní. Můžete je mít samozřejmě jen tak naopírané o stěnu, ale moc praktické to není. I toto má však své řešení. K dostání jsou totiž speciální věšáky, do kterých vše úhledně uložíte. Stojí pár stovek, ale pokud je vám peněz líto, zapojte svou fantazii a nějaký praktický věšák si vyrobte sami. Dobrou službu vám mohou udělat i zahradní boxy, o kterých jsme více psali zde.

Není stůl jako stůl

Pokud jste zvyklí v garáži či ve sklepě i občas pracovat, bude se vám hodit pracovní stůl. Zvolte takový, který zároveň nabízí dostatek úložného prostoru a je tak předpřipravený na to, aby vám pomohl uspořádat vaše nářadí. Existují stoly, které se skládají ze tří promyšlených úrovní. První se nachází nejníže, na úrovni kotníků, a je určena k uskladnění objemného nářadí. Druhá se nachází ve středu a sestává z pracovní desky a svislé stěny, která je předpřipravená na zavěšení menšího nářadí na háčcích. Třetí úroveň je ve výšce očí a slouží jako odkládací prostor při práci.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu