Závěsná křesla vypadají útulně. Než si nějaké pořídíte, zjistěte, jaké stropy máte a jaký kotvicí materiál použijete

Dům 13. března 2021 | 08:47 — Helena Malá
Závěsná křesla, sítě či houpačky jsou v posledních letech hodně v kurzu. Jenže upevnit je bezpečně ke stropu může být problém. Než si tedy závěsné posezení pořídíte, je dobré si dopředu ujasnit, jaké stropy máte a jaký kotvicí materiál použijete.
Další 3 fotografie v galerii
Závěsné křeslo dodá interiéru na útulnosti / Depositphotos

Závěsná křesla a sítě dodají interiéru šmrnc, navíc jsou pohodlná a nabízejí příjemnou relaxaci. Jenže jakmile si tento kousek donesete domů, budete postaveni před problém, jak křeslo ke stropu zavěsit tak, aby se nestalo žádné neštěstí. Zjišťovat až posléze, jakou konstrukci váš strop má, se v tomto případě rozhodně nevyplatí. Raději si vše potřebné ověřte dopředu.

I umístění křesla hraje roli

Ze všeho nejdříve si ujasněte, kam vlastně hodláte závěsné křeslo, síť či houpačku pověsit. Je třeba zvolit místo, kde bude křeslo dobře vypadat, ale hlavně kde se budete dobře cítit. Někomu třeba může vadit být otočený zády ke dveřím nebo být k nim příliš blízko. Pamatujte i na to, že se budete chtít pohupovat, takže je třeba mít kolem křesla dostatek prostoru, abyste nenaráželi do zdí či nábytku.

Když nechcete vrtat do stropu

Pokud nechcete vrtat do stropu, musíte si vybrat model s vlastní závěsnou konstrukcí. Tu jednoduše postavíte na vybrané místo a křeslo na ni snadno zavěsíte. Manipulace je velmi snadná, ale toto řešení vyžaduje podstatně více prostoru, takže pokud máte malé místnosti, pravděpodobně touto cestou nepůjdete.

Zavěšení do stropu

Pokud se o závěsné křeslo nechcete ochudit, ale potřebujete nakládat úsporně se svým prostorem, musíte zvolit zavěšení ke stropu. V tomto případě je naprosto klíčové vědět, jaký máte strop. Ne všechny jsou totiž pro zavěšení křesla vhodné.

Ideální jsou vyschlé betonové stropy, které jsou pevné a mají vysokou nosnost. I dřevěné trámy jsou pro ukotvení závěsného křesla vhodné, tedy pokud jsou v dobrém stavu a mají dostatečnou nosnost. Pokud trámy ve stropě máte, ale nejdou vidět, musíte přesně vědět, kudy vedou a tomu pak přizpůsobit místo pro zavěšení křesla.

Sádrokartonový strop se na druhou stranu k uchycení závěsného křesla absolutně nehodí. Ani hurdiskový strop není ideální, protože je z dutých pálených tvarovek. Křesílko si samozřejmě můžete zavěsit i v tomto případě, ale už se bez pomoci profesionála, který s tím má zkušenosti, neobejdete.

Pokud sami nejste schopni určit, jaké stropy máte, pozvěte si na pomoc odborníka.

Vrtání do dřeva

V případě dřevěného trámu stačí vyvrtat dostatečně velký otvor pro bezpečnostní závěs, následně do závěsu umístit karabinu s pojistkou a křeslo zavěsit.

Do betonu

V případě betonu doporučují profesionálové chemickou kotvu, především v případech, pokud se strop drolí.

Chemická kotva je označením pro kombinaci ukotvovacích prvků a chemické malty. Těch je na trhu několik typů. Chemické malty se rozlišují podle místa určení. Do bytů je vhodná ta na bázi polyesteru. Potřebujete-li kotvu umístit do vlhkého prostředí, měla by být na bázi vinylesteru. Hmota se aplikuje do předem vyvrtaného otvoru současně s tzv. síťkou, která má funkci hmoždinky. Do ní je teprve možné umístit houpačkový hák. Další možností je, že dáte do vyvrtaného otvoru nejprve pouzdro s metrickým závitem, do kterého teprve zašroubujete hák pro uchycení houpačky.

Není hák jako hák

Na trhu existuje mnoho typů závěsných prvků, takže si vyberte takový, který je pro vás nejvhodnější. K dostání jsou i různé otočné háky uložené na válečkovém ložisku, což umožňuje otáčení kolem své osy. Pokud se chystáte upevnit křeslo do trámu, musíte dokoupit vruty do dřeva. O tom, že i zahradní houpačka může díky péči vypadat dlouhé roky jako nová, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu