Je čas začít přemýšlet, jak nakopnout vánoční kaktus ke květu. Stačí jedna běžná domácí ingredience

Ostatní 11. listopadu 2021 | 09:15 — Anna Novotná
Máte doma vánoční kaktus a rádi byste, aby vám i letos bohatě vykvetl? Nyní je nejvyšší čas dát mu vše, co potřebuje, aby se začal obsypávat pupeny a na Vánoce byl ozdobou vašeho parapetu.
Další 3 fotografie v galerii
Vánoční kaktus obsypaný květy můžete mít doma taky / Pixabay

Za vánočním kaktusem se skrývá rostlina importovaná z tropické části Brazílie. V obchodech se s ní můžete setkat také pod názvem Schlumbergera. Její oblíbenost není náhodná. Právě v adventním období se totiž obsypává květy a je radost na ni pohledět. Pokud však nevidíte žádné známky, že by měla začít kvést, měli byste jí k tomu dopomoci.

Jak vánoční kaktus připravit na květ

Schlumbergera potřebuje specifické podmínky na to, aby začala kvést. Nejsou nijak náročné a jistě jí je dokážete poskytnout i u vás doma. Měli byste ji přesunout na stinné místo s teplotou, která nepřekročí 18 stupňů Celsia, tedy klidně na chodbu, do předsíně nebo zimní zahrady, pokud tuto možnost máte. Omezte zálivku na minimum, nebo ještě lépe jí dopřejte občasné orosení z rozprašovače. Takto byste o zimní kaktus měli pečovat zhruba od září do listopadu. Ale i v případě, že s tím začnete až nyní, nemusí být nic ztraceno.

Uvařte si čaj

Bylo vypozorováno, že rostlině svědčí zálivka černým čajem. Doporučujeme uvařit velmi silný výluh připravený z půl litru vody a 15 gramů černého čaje, který nechejte louhovat klidně i hodinu. Použít můžete sypaný čaj nebo odpovídající množství čajových sáčků. Po vychladnutí zalévejte vánoční kaktus maximálně jednou za čtrnáct dní. Se zálivkou to nepřehánějte, přemokření rostlina nemá ráda. Látky obsažené v černém čaji by měly aktivovat kvetení, a to za předpokladu, že rostlinu budete mít na chladném a tmavším místě. Čtěte také: Je užívání nootropik a posilovačů mozku opravdu bezpečné? A pomáhají vůbec?

Jak namnožit vánoční kaktus

Pokud byste si vánoční kaktus chtěli namnožit, třeba pro své známé jako dárek, můžete se do toho směle pustit. Tento proces můžete udělat prakticky v kteroukoliv roční dobu. Odštípněte kousek článku s jemnými kořínky a zasaďte do substrátu, který obsahuje větší podíl písku. Lehce oroste a to je vše. Takto si můžete nachystat větší množství řízků do malých květináčků a po zakořenění jimi obdarovat své blízké. Příští Vánoce už by se i oni mohli dočkat prvních nádherných kvítků.

Zdroj: Dave’s garden.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu