Mrazák je třeba odmrazit alespoň jednou ročně. Zvolte nejjednodušší cestu, jak se nechtěného ledu zbavit
Rozmrazit mrazák je nutnost, do které se však málokomu chce. Zabere totiž dost času. Přesto se tomu nevyhnete, tedy pokud své mražené pochoutky nehodláte na věky uvěznit pod tlustou vrstvou ledu v šuplíku, který nejde otevřít.
Nánosy ledu se podepíší i na vaší peněžence
Podle odborníků je třeba mrazák odmrazit alespoň jednou či dvakrát do roka. Vlhkost vstupuje do zařízení v podstatě dvěma cestami: z potravin, které jsou aktuálně uloženy v mrazáku, a z pravidelného otevírání dveří. Vlhkost se usazuje uvnitř a vytváří led, což ztěžuje otevírání šuplíků. Jenže nejde jen o tento ryze praktický problém. Nánosy ledu mají dopad i na vaše finance. Čím více energie je použito pro udržení požadované teploty v mrazáku, tím více je použito elektřiny.
Kam se zmrzlými potravinami
Než se ale do rozmrazování pustíte, je třeba z něj vyndat veškeré potraviny. Kam je dát? Můžete vše naplánovat tak, že máte mrazák prázdný nebo z posledních zbytků připravíte večeři. Nebo se domluvte se sousedem a na chvíli si vše dejte do jeho mrazáku. Dobře také funguje fígl s novinami. Potraviny do nich zabalte a dejte někam do chladna. Vše také lze ponechat ve vytažených šuplících a jen do nich přidat kostky ledu, díky tomu tání potravin oddálíte.
Jak rychle a bezpečně odmrazit mrazák
Ze všeho nejdříve musíte mrazák nejprve vypnout a odpojit od zdroje napájení. Odmrazování začněte otevřením dveří mrazáku tak, aby mohl led pomalu tát. Tento proces můžete urychlit umístěním láhve horké vody do zařízení a zavřením dveří. Vrstvy ledu poté tají daleko rychleji. Co se týká sběru vody, můžete přebytky ledu stírat průběžně pomocí houbičky nebo hadříku, čímž zabráníte tomu, aby na podlaze skončilo příliš velké množství vody. Vodu lze také nechat stékat třeba na tácek, do plechu či jiného pekáčku, který necháte na dně mrazáku. Nejlepší je ale spojit obě metody dohromady, tedy ponechat na dně mrazáku nějakou nádobu, ale zároveň neustále odsávat vodu houbičkou či hadříkem.
Na co si dát pozor
Mnozí lidé se ve snaze rozmrazit mrazák co nejrychleji uchylují k různým podivným metodám, které sice možná fungují, ale rozhodně nejsou bezpečné. Patří k nim například použití fénu. Odborníci před touto metodou důrazně varují. Horký vzduch totiž může spotřebič zevnitř nenávratně poškodit.
Na ocet zapomeňte
Jakmile máte mrazák zbavený veškerého ledu, určitě nezapomeňte také na jeho očistu. Použijte třeba teplou vodu s trochou mycího prostředku. Někdo používá všemocný ocet, odborníci to ale nedoporučují, protože ocet může poškodit plast. Umytý mrazák důkladně vysušte a spotřebič opět zapojte do elektřiny a zapněte. Když bude teplota dostatečně nízká, vraťte dovnitř potraviny. Pouze však ty, které zůstaly zmrzlé. Jednou rozmrazené potraviny, které opět zmrazíte, totiž mohou výrazně ovlivnit svou chuť a hlavně kvalitu. O tom, jestli je lepší si pořídit šuplíkový, nebo raději pultový mrazák, jsme psali zde.